• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Wie is Alberto Bettiol? Ballan: "Hij houdt niet echt van trainen"

  De zege smaakt zoet voor Alberto Bettiol.

  Italië heeft een opvolger voor Alessandro Ballan, die tot gisteren de laatste Italiaanse winnaar van de Ronde van Vlaanderen was. Ballan won in 2007 en zag in Oudenaarde als cocommentator bij de RAI Bettiol verrassend naar de zege rijden. "Het is goed dat ik een opvolger heb."

  "Bij deze ploeg is er minder en controle dan bij BMC"

  Alberto Bettiol kreeg bij de kenners en volgers wel het label van schaduwfavoriet en outsider opgeleefd, maar bij het grote publiek doet de Italiaan niet meteen een belletje rinkelen. Wie is de 25-jarige Toscaan? Sporza vroeg het aan Alessandro Ballan.

   

  "Bettiol is een jonge renner die we nog niet echt goed kenden", legt de ex-winnaar van de Ronde uit. "Sommigen definiëren hem als een ietwat apart en vreemd type, iemand die niet echt houdt van trainen. Hij komt in vorm door te koersen in wedstrijden."

   

  "Hij doet ons een beetje denken aan Bettini, ook op fysiek vlak. We verwachten wel iets van hem. Als je Vlaanderen kunt winnen, dan kun je op meerdere terreinen winnen."

   

  Bettiol was vorig jaar ploegmaat bij het BMC van Greg Van Avermaet. Onze landgenoot liet eerder al uitschijnen dat Bettiol niet echt als een pater leefde.

   

  "Of hij bij EF Education First meer voor zijn job leeft? Hij wil geen druk. Hij is na een jaartje BMC teruggekeerd naar het oude nest. Daar merk je toch een verschil met BMC. Er is bij die ploeg minder druk en controle. Hij is dan rustiger en kan de koers op zijn manier beleven."

  "Toch een beetje zuur voor mij"

  Italië wachtte dus 12 jaar op een opvolger van Alessandro Ballan. "Het is toch een beetje zuur voor mij," zegt de winnaar van 2007, "want als laatste Italiaanse winnaar ben je toch nog iets belangrijker."

   

  "Maar mijn hart is Italiaans en ik supporter voor de Italianen. Het is dus goed dat er een opvolger is, die zijn eerste zege ook nog eens als een grote kampioen heeft behaald."

   

  "Sinds mijn zege had Italië geen hoofdrolspeler meer in deze koersen, op een 5e plaats van Gianni Moscon in Roubaix na. Italië hinkte een tijd achterop. Met Bettiol proberen we renners zoals Tafi, Ballerini en ook wel Ballan terug te vinden."

  Langeveld: "Weet nu ook wat hij ervoor moet doen"

  Ploegmaats: "Hij kan eigenlijk alles"

  Ook Matti Breschel ziet wel wat van Paolo Bettini in zijn ploegmaat. "Hij heeft nog een paar jaar om op zijn niveau te komen. Maar net als Bettini heeft hij een enorme punch op de klimmetjes. Op een goeie dag hoort hij bij de beste ter wereld in dat werk. Hij blijft ook altijd rustig in de koers."

   

  "Hij is inderdaad heel explosief", bevestigt Sebastian Langeveld. "Maar ook in de bergen kan hij goed mee. Ik herinner mij de Tour, waar hij nog gewoon meeging toen er bergop nog maar 20 renners overbleven."

   

  "Vorig jaar had hij een moeilijk jaar bij BMC, onder meer met 2 sleutelbeenbreuken. Maar nu weet hij ook wat hij ervoor moet doen als profrenner. Hij heeft een enorm potentieel. Hopelijk is hij nu gelanceerd."

  De steekkaart van Alberto Bettiol:

  • 25-jarige Italiaan uit Castelfiorentino, Toscane
  • 6 jaar prof
  • Bettiol werd in 2014 neoprof bij Cannondale en is na een ommetje van één jaar bij BMC teruggekeerd naar de stal van Jonathan Vaughters
  • Bettiol werd dit jaar 2e in de tijdrit van Tirreno-Adriatico en 4e in de E3 Harelbeke
  • In 2011 werd hij Europees kampioen tijdrijden bij de junioren
  • De grote droom van Bettiol als renner? Olympisch kampioen worden
  • De grote droom van vliegtuigfanaat Bettiol als kind? Piloot worden
  • Als belofte studeerde Bettiol 3 maanden radiologie aan de universiteit van Firenze. Hij stopte met zijn studies toen hij een profcontract aangeboden kreeg.
  • Bettiol is op de ploegbus vaak de DJ en is supporter van Juventus

  Breschel: "Vergelijk hem met Bettini"