• home
 • video
 • pas verschenen

  Van der Poel maakt ondanks val weer indruk: "Heel veel geluk gehad"

  Mathieu van der Poel deed ook in zijn eerste Ronde van Vlaanderen van zich spreken. Ondanks een valpartij en dolle achtervolging leek hij de sterkste topper in de finale. Wie minder sterk voor de dag kwam, was Peter Sagan. Alejandro Valverde had dan weer erg genoten van de Belgische fans.

  De wedstrijd van Mathieu van der Poel leek op 60 kilometer van het einde over, toen hij hard tegen het trottoir smakte. De Nederlandse kampioen dacht daar zelf anders over en eindigde uiteindelijk nog 4e.

   

  "Ik wou vlak voor mijn val een bloembak ontwijken, maar ik sprong in de bloembak en brak meteen mijn wiel. In het putje op het trottoir brak mijn wiel dan helemaal en ging ik over de kop. Dat deed toch even zeer."

   

  "Daarna heb ik een halfuurtje à bloc gereden om mijzelf weer in de koers te knokken. Pas in de afdaling van de Koppenberg was ik weer bij de mensen. Ik voelde me snel weer herstellen. Het gaf me veel moreel dat ik op de bergjes erna met de besten meekon."

   

  Met deze conditie is Van der Poel misschien wel kandidaat nummer 1 voor Parijs-Roubaix, ware het niet dat hij past voor deze koers. "Ik vertrek nu naar de Sarthe voor een rittenkoers, om mij voor te bereiden op de Brabantse Pijl en de Amstel. Dat is ook weer iets nieuws. En daarna zit het avontuur er al weer op."

  Van der Poel: "Als mijn wiel in de bloembak breekt, dan zat ik hier niet"

  Van der Poel: "Heb altijd vertrouwen gehad in de ploeg"

  Van der Poel: "Er zijn vele mannen komen klagen over mijn witte broek vandaag"

  Sagan (11e): "Ik groei nog naar topconditie toe"

  Het ene jaar is het andere niet, stelde ook Peter Sagan vast. "Ik denk niet dat dit de Sagan van de voorbije jaren was. Maar de koers was ook niet vergelijkbaar met de voorbije jaren."

   

  "Het was een heel harde koers, waarbij Bettiol zijn kans greep. Van der Poel en Greg (Van Avermaet) waren ook heel sterk, maar ook zij konden het verschil niet maken."

   

  "Ik ben niet ontgoocheld. Mijn voorjaarscampagne is nog niet voorbij. Ik heb er vertrouwen in dat ik beter kan worden. Ik denk dat ik nog naar mijn topconditie toegroei."

  Valverde: "Bedankt Belgen, ik had vaak kippenvel"

  Maar liefst 4 debutanten eindigden in de top 10 in de Ronde (Asgreen op 2, Van der Poel op 4, Matthews op 6 en Valverde op 8). De wereldkampioen deed dat zowaar op zijn 38e. Hij genoot met volle teugen.

   

  "Ik ben veel dichter bij de zege geëindigd dan ik had gedacht", zegt Valverde. "Dat ik met de groep van de favorieten meekon heeft me vertrouwen gegeven. Ik had niet het gevoel dat ik veel parcourskennis miste. Ik kon veel compenseren met mijn ervaring."

   

  "Toen Bettiol ging, was het lastig om tot bij hem te geraken. Na de Paterberg waren we even met zijn vieren weg (met Van Avermaet, Naesen en Van der Poel), maar de groep werd daarna weer groter."

   

  "Ik was vooral verrast door de enorme hoeveelheid fans en hoe zij deze wedstrijd beleven. Dank aan alle Belgische fans. Ik had vaak kippenvel. Je merkt dat dit volk leeft voor deze koersen. Dat maakt het erg bijzonder."