Naert verpulvert record (2u07'39") en mag naar OS: "Straffer dan EK"

  " "

  Koen Naert wou sneller zijn dan zijn PR van 2u09'51" bij zijn EK-goud in Berlijn. En dat lukte grandioos.

  Koen Naert heeft de marathon van zijn leven gelopen in Rotterdam. De Europese kampioen finishte als 7e in 2u07'39", een dikke verbetering van zijn persoonlijke record. De 29-jarige verpleger heeft meteen ook zijn ticket voor de Olympische Spelen in Tokio 2020 beet.

  Naert gaf vooraf aan dat hij in bloedvorm is en sneller hoopte te gaan dan zijn 2u09'51" van het EK in Berlijn vorig jaar. In ideale omstandigheden - een stralend zonnetje en 16 graden - ging hij bewust risicovol als een speer van start en nestelde hij zich zoals gepland in de 2e groep op basis van 2'08".

   

  Hij liep een erg vlakke race en kwam halfweg perfect op schema door in 1u04'02" als 14e. Na 3 kwartier wedstrijd liet hij bij een bevoorrading wel per ongeluk een Keniaan vallen en aarzelde hij even om zijn collega recht te helpen. Maar hij had snel weer zijn focus beet.

   

  Na 30 km kwam onze landgenoot door in 1u31'15" (12e), na 35 km in 1u46'23" (8e), na 40 km in 2u01'10" (7e). Hij viel niet stil, maar versnelde integendeel. Naar het einde toe spatte de kopgroep van 9 en de achtervolgende groep uit elkaar. De laatste 10 km stond Naert er alleen voor.


  Een per een kwamen de atleten over de finish. En het was een topeditie met toptijden:  de Keniaan Marius Kipserem won met 2u04'11", een parcoursrecord. Kipserem won ook in 2016 al eens in Rotterdam. De Nederlander Abdi Nageeye liep als 4e een nationaal record: 2u06'18".

   

  Koen Naert  kwam heel dicht in de buurt van de Belgische recordtijd van Vincent Rousseau. Hij bleef 19 seconden boven de 2u07'20" uit 1995. Voor de Spelen had Naert 2u12'10" nodig. Met vlag en wimpel geslaagd dus. Hij is de eerste atleet die zeker is van een olympisch ticket.

  Bekijk het verslag in Het journaal:

  Naert: "Straffer dan mijn Europese titel vorig jaar"

  Naert kon de lach niet van zijn gezicht krijgen voor de Sporza-camera: "Of ik 2u07' had durven te dromen? Ik ga weer met hetzelfde verhaal komen als voor Berlijn. Ik had getraind om een 7 te zien staan. Dat waren grote ambities, maar ik heb echt een heel goeie voorbereiding gehad."

   

  "Ik legde ook een heel goeie test af en toen wisten we: we moeten het gewoon proberen. We zijn op 1u04' doorgekomen. En dan loop ik nog 63'38 op de laatste halve marathon? Vroeger ging ik dat nooit gedurfd hebben. Maar tijdens het EK zeiden ze ook: "Koen, weet je wel wat je doet?" Bij deze: vandaag wist ik ook wat ik deed. Ik heb gevochten voor iedere seconde. Ik ben ontzettend blij."

   

  "Het zag er eventjes naar uit dat we op het schema van 2u08'20" zaten en toen dacht ik: "Verdorie!". Ik heb toen zelf het initiatief genomen en ben serieus versneld. Kilometers van 2'57" op het einde? Dat zou ik niet weten. Soms zit je in een ritme en is het gewoon een mentaal spelletje om dat vol te houden."

   

  "Ik wist dat ik heel goed was en dan kun je dat risico nemen. Hoe verder ik in de wedstrijd kwam, hoe beter ik me voelde. De eerste 5 kilometers waren de zwaarste. Ik voelde me steeds sterker worden met een sterke finish."

   

  Wat liep er mis bij die drankstand, toen Naert een Afrikaan liet vallen? "Dat was een beetje mijn eigen schuld. Al moet iemand die geen drank aanneemt, niet in de binnenbaan lopen. En dat deed hij wel. Hij wist niet goed waar zijn bidon stond, maar dat zou je bij de 3e drankpost wel al mogen weten.Daar is het altijd wat chaotisch. Hij vertraagde plots, ik dacht hem in te halen, maar toen versnelde hij plots weer. Ik wil me excuseren: ik tikte hem langs achteren aan."

   

  Tot nu wou Naert nooit spreken van het BR van Rousseau (2u07'20'): "Ik zei altijd dat het een doel was op lange termijn. Ik zit nu op een 18-tal seconden. Ik weet dat Vincent in het jaar dat hij zijn record liep hier 2'07'53" haalde. Ik ben hier dus de snelste Belg. Alles moet meezitten, maar we komen wel dichter."

   

  Naert strandde vorig jaar in de verkiezing van Sportman van het Jaar op een fractie van Eden Hazard. Nu stelt hij opnieuw zijn kandidatuur: "Het is geen kampioenschap, dus ik weet niet hoe het ingeschat wordt. Zelf vind ik dit straffer dan mijn EK-titel. 2'07'39 is ongelooflijk."

  Naert ziet zijn vrouw terug na de finish: "Zalig!"

  Top 10 mannen:

  1. Marius Kipserem, 42195 km in 2u04'11"
  2. Kaan Özbilen (Tur) - 2u05'28"
  3. Emanuel Saina (Ken) - 2u05'43"
  4. Abdi Nageeye (Ned) - 2u06'18"
  5.  
  6.  
  7. Koen Naert - 2u07'39
    

  Bekijk hieronder de minireeks van Sporza rond Koen Naert: