• home
 • video
 • pas verschenen

  Jumbo-Visma scoort: "We halen geen kopmannen, we leiden ze op"

  Wegkapitein Maarten Wynants.

  In de schaduw van Deceuninck-Quick Step ontpopt Jumbo-Visma zich meer en meer tot een van de sterke blokken in het voorjaar. "Toen het slecht ging, was de kiem al gelegd van wat er nu gebeurt", legt Maarten Wynants uit.

  "Ouderdomsdeken en jonge honden"

  Jumbo-Visma blinkt in de kasseikoersen uit, met Wout van Aert natuurlijk als speerpunt. Maarten Wynants (36) was enkele jaren knecht van Tom Boonen en is nu wegkapitein in de kern rond Van Aert.

   

  "Ik heb ergens altijd de ambitie en hoop gekoesterd om nog voor een winnaar te knechten in het voorjaar. Het is er van gekomen en daar genieten we van", legt Wynants aan Sporza uit.

   

  "Wat de kracht is van deze klassieke ploeg? Een beetje onze mix. Ik ben de ouderdomsdeken en dan heb je de jonge honden - wolven mag ik niet zeggen - die ook graag willen."

   

  "Het zijn allemaal talentrijke jongens. Ze komen traag, maar ze worden ieder jaar beter. Het zat er misschien ergens aan te komen. En Wout presteert boven de verwachtingen. Dan gaat het net iets sneller."

  Jumbo-Visma maakt oorlog in Gent-Wevelgem.

  "Ze staan in de rij"

  LottoNL-Jumbo was de voorbije jaren min of meer een grijze muis in het Vlaamse voorjaar, maar de ploeg heeft een gedaantewisseling ondergaan. Jumbo-Visma staat er helemaal. "Dat is met de jaren gekomen", vertelt Maarten Wynants over de nieuwe wind. 

   

  "We hadden het budgettair moeilijk. We hebben een beetje de omslag gemaakt om in te zetten op jonge talenten. Met goeie scouting en een beetje geluk hebben we met Dylan Groenewegen en Primoz Roglic twee potentiële wereldtoppers aangetrokken. Daar zijn we gestaag mee aan de slag gegaan."

   

  "Toen het zo slecht ging, was daar wel al de kiem gelegd van wat er nu gebeurt. De resultaten zijn er nu ook. Vroeger wou niemand echt komen naar ons, nu staan ze bijna in de rij."

   

  "Toen ze op het dieptepunt zaten, hebben ze een strategie uitgewerkt: met jonge talenten werken. Dat houden ze nog altijd vol. De sterkte van onze ploeg is dat ze renners beter maken. Ze halen geen kopmannen. Ze proberen ze hier op te leiden."