"Vreemd dat een elitesporter zoals Betsema zich laat betrappen op anabole steroïden"

  Denise Betsema is voorlopig geschorst door de UCI.

  De positieve dopingtest van Denise Betsema (26) zindert nog na in het veldritwereldje. Bij de Nederlandse seizoensrevelatie werden na de cross in Hoogerheide sporen van anabole steroïden aangetroffen. De UCI maakte niet bekend om welke stof het gaat en dat maakt het ook voor Hans Cooman, coördinerende arts dopingcontroles Vlaanderen, moeilijk om deze zaak in te schatten.

  "Anabolen? Dat gebeurt in het wielrennen bijna nooit meer"

  De UCI preciseert in haar persbericht niet om welk product het gaat. "Een zinvolle verklaring geven is moeilijk als je niet weet om welke stof het gaat", legt Hans Cooman uit, "maar ik was toch ook wat verrast over het bericht."

   

  "Als het puur over anabolen gaat, dan ben ik verbaasd. Als je anabolen neemt, dan ben je redelijk lang positief. Denise Betsema heeft verschillende crossen gewonnen en werd meermaals gecontroleerd. Bij mijn weten is die controle in Hoogerheide de enige positieve test."

   

  "De meeste anabole steroïden zijn lang of zeer lang opspoorbaar. Dan zou je verwachten dat Betsema de wedstrijd voordien of nadien ook positief getest heeft."

   

  "Maar het kan ook over testosteron gaan en dat is een ander verhaal. Dat is op zich geen anabole steroïde, maar het heeft wel hetzelfde effect. Testosteron is bovendien moeilijker op te sporen. Bij die stof is het mogelijk dat je vandaag positief test en morgen niet meer. Bij de meeste anabolen is dat niet het geval."

   

  "Het is alleszins vreemd dat een elitesporter zoals Betsema zich laat betrappen op anabole steroïden. Dat gebeurt in het wielrennen bijna nooit meer. Je komt het vaker tegen bij gewichtheffers of in de fitness."

  "Gecontamineerde supplementen? Dan komt het veeleer aan op nalatigheid"

  Denise Betsema schreeuwt zelf haar onschuld uit. Kan haar positieve test dan op een andere manier verklaard worden? "Nogmaals: als je niet weet over welke stof het gaat, kun je onmogelijk zeggen waar het eventueel aan kan liggen", stelt Hans Cooman. "Het gaat om zo'n brede waaier met zoveel verschillen."

   

  "Maar je hebt inderdaad gecontamineerde voedingssupplementen. Het is mogelijk dat in die producten een lage dosis anabolen zit."

   

  "Als je die genomen hebt voor de wedstrijd, dan moet je dat ook vermelden bij de controle, want er wordt systematisch gevraagd welke voedingssupplementen en geneesmiddelen de laatste 7 dagen genomen zijn. Dan kan eventueel gecontroleerd worden of het over een vervuild supplement gaat."

   

  "Als je lukraak op internet supplementen koopt op een min of meer duistere markt, dan is de kans gewoon groot dat die supplementen gecontamineerd zijn. Maar men gaat er toch vanuit dat een topsporter zich niet tot zulke producten wendt, dat een atleet gecontroleerde supplementen gebruikt. Ik ga ervan uit dat het ook bij Betsema zo is."

   

  "Blijf dus van die duistere markt als je supplementen nodig hebt. Koop gekende merken. Want anders komt het aan op nalatigheid. Er zijn veel merken die eerst hun producten laten controleren in een onafhankelijk laboratorium voor ze op de markt komen. De kans op vervuiling is dan zo goed als onbestaande. Maar het blijven dus speculaties."

  Collega Nikki Brammeier, 2e in Koksijde na Betsema, reageert scherp: "Ik heb nu gewonnen. Sprookjes bestaan niet"

  En verdedigt haar reactie na kritiek aan haar adres: "We werken keihard om op een zuivere manier te verbeteren. We hebben dan ook het recht om kwaad te zijn"