• home
 • video
 • pas verschenen

  Wuyts: "Bij mij groeit de gedachte dat Van Avermaet dé topfavoriet is"

  Greg Van Avermaet.

  Greg Van Avermaet won de Ronde nog nooit.

  De wielerkoorts stijgt morgen in Vlaanderen naar een hoogtepunt. Wielercommentator Michel Wuyts ziet dat er nog maar zelden zo veel kanshebbers zijn geweest op winst in de Ronde van Vlaanderen. "Iedereen zal naar iedereen moeten kijken."

  "Veel favorieten en dus kan het een outsider worden"

  Er zijn dit jaar wel 15 renners die kans maken op de zege. Ik had een eerste lijstje gemaakt met 12 namen: Jungels, Gilbert, Stybar, Lampaert, Naesen, Van Aert, Van der Poel, Terpstra, Sagan, Van Avermaet, Benoot en Trentin. Dat lijstje kan je met wat zin voor verbeelding uitbreiden met Valverde, Stuyven, Rowe, Matthews, Pedersen, ... Omdat er zoveel favorieten zijn, kan het net wel eens een outsider worden.

   

  Een wedstrijd met al die favorieten is moeilijker te controleren. Ik zou het peloton opdelen in ondernemende teams en anticiperende teams die niet moeten wachten tot de grote blokken in actie schieten.

   

  De ondernemende teams zijn Deceuninck-Quick Step, Jumbo-Visma, Bora-Hansgrohe, AG2R koerst nu ook zo, UAE zal dominant willen zijn en Team Sky rijdt altijd zo. De andere teams moeten mikken op een gunstige aanval. Dan kom je bijvoorbeeld bij Lotto-Soudal.

   

  Het wordt vanalles en nog wat. Iedereen zal naar iedereen moeten kijken. Uiteindelijk is de hoofdsleutel toch in handen van Deceuninck-Quick Step, ook in deze koers.

   

  Gilbert start door die ziekteverschijnselen met een beetje onzekerheid en dat kan leiden tot ondernemingsgezindheid. Hij kan al van ver vertrekken, al hoeft dat deze keer niet op de Muur. Zo'n aanval speelt dan in de kaart van Bob Jungels. Die kan zich dan nog wat in de luwte ophouden. Die heeft een goeie aanval in de benen van zo'n 30 kilometer. In een koers van 270 kilometer kan die tactiek iets opleveren.

  Aan speerpunten geen gebrek bij Deceuninck-Quick Step.

  "Waarom zouden Van Aert en Van der Poel wachten als ze het nu al kunnen?"

  Ik zet Wout van Aert en Mathieu van der Poel wel degelijk bij de favorieten. Die hebben zoveel talent en klasse. Als ik die mannen zie, denk ik aan Edwig Van Hooydonck. Die won op zijn 23e de Ronde van Vlaanderen en op zijn 25e nog eens. Die mannen zijn nu 24, ze zullen eerder vroeg dan laat doorbreken. Waarom nog wachten als je het nu al in je hebt?

   

  Van Aert heeft vorig jaar de Ronde al gereden en werd 9e. Hij zal dus merkpunten hebben, hij heeft ervaring om zich aan op te trekken. Hij is uitermate slim in het positioneren. Als hij er nog bij is aan de voet van de Paterberg, dan gaan ze een probleem hebben.

   

  Bij Van der Poel ga ik ervan uit dat hij op de hele steile hellingen af en toe zal moeten passen, maar hij heeft dan zo'n fantastisch recuperatievermogen in volle wedstrijd, dat hij een van de weinigen is die dan nog een gat kunnen dichtrijden. De wet zegt dat je na de laatste keer Paterberg geen gat meer kan dichtrijden, maar Van der Poel overtreedt graag de wet.

   

  Van der Poel moet het wel wat tactischer bekijken en meer op zijn ploegmaats rekenen, 1 of 2 ploegmaats kunnen volstaan. Ik denk aan Gianni Vermeersch en Stijn Devolder. Hij heeft iemand nodig die hem intoomt. Doe maar niet te gek. In Dwars door Vlaanderen ging dat, in de Ronde is dat andere koek. Hij moet wachten en vooral rekenen op het feit dat anderen de gaten die Deceuninck-Quick Step zal slaan, zullen toerijden. 

  Van Aert reed vorig jaar al de Ronde.

  "Van Avermaet heeft die vurige wens om zijn lievelingskoers eens te winnen"

  Ik denk dat Greg Van Avermaet niet genoeg ploegmaats heeft van waarde. En ik hoop dat ik die mannen met deze woorden een beetje kietel. Ik zie vooral Michael Schär in staat om Greg lang bij te staan. En toch groeit bij mij de gedachte sinds donderdag en vooral sinds zijn afwezigheid in Dwars door Vlaanderen dat Van Avermaet toch dé topfavoriet is.

   

  Ik zet hem toch op 1 omdat hij slim is, omdat hij bedachtzaam is, een goeie tactische aanpak heeft. Ploegmaats hebben is ook geen absolute noodzaak om de Ronde te winnen. Je kan ook met veel vista telkens naar het juiste wiel kruipen en een aantal mensen in het oog houden. Hij heeft daar voldoende body voor.

   

  En bovendien heeft hij die vurige wens om zijn lievelingskoers eens op zijn palmares te zetten. Hij moet niet te lang meer wachten. Hij heeft al een keer of 3 op het podium gestaan. Hij was al twee keer tweede en dat zal hij nu te allen prijze willen vermijden. En als er iemand zijn hele lijf in de strijd wil gooien, is het Van Avermaet wel. Voor hem telt alleen de zege.

  Staat Van Avermaet zondag op het hoogste schavotje?

  "Ik geloof in Sagan, hij zal op en top in orde zijn"

  Dan heb je nog Naesen. Iemand die zeer scherp staat en in topvorm is, wordt ook sneller ziek. Rik Van Looy heeft ooit gezegd dat topvorm een ziekte is. Laten we hopen dat die bronchitis ook daar op wijst.

   

  Ik stel ook vast hoe snel het gaat met het inschatten van kansen. Na zijn tweede plaats in Milaan-Sanremo werd er in koor gezegd dat er geen maat op hem zou staan in de Ronde van Vlaanderen. Nu moet hij ziek starten met antibiotica in zijn lijf. Het is gek wat onzekerheid met een mens kan doen. Als hij daar boven kan staan, als hij dat uit zijn lijf krijgt, dan moet hij zijn beste resultaat ooit kunnen rijden in de Ronde. Als hij overeind blijft, doet hij mee voor de prijzen. Voor de top 5.

   

  Ik geloof ook in Peter Sagan. Ik heb informatie. De marketingmanager van Hansgrohe heeft contact opgenomen met de sportieve leider van de ploeg van Sagan. Hij wilde garantie voor zijn sponsoring. En de ploeg heeft gezegd dat ze gerust zijn in de zaak. Sagan zal op en top in orde zijn voor de Ronde.

  Heeft Peter Sagan verstoppertje gespeeld?

  "Valverde die meedoet voor winst, zou outsider zijn"

  Met zoveel kanshebbers aan de start, zou een echte verrassing misschien Matej Mohoric (Bahrein-Merida) zijn. Ook tegen hem zou ik zeggen: vergaloppeer je niet. Die koerst ook als een ongeleid projectiel. Als hij zich lang genoeg kan inhouden, kan hij een splijtende aanval plaatsen. En dan hebben ze alle moeite van de wereld om hem terug te halen.

   

  En eigenlijk, mocht Valverde meedoen voor winst, dan is dat toch ook een outsider. Dat klinkt vreemd. Zijn ploeg ziet het in elk geval zitten. Ze zijn blij. Ze zagen ook dat de weersvoorspellingen zonnig waren. Ze hebben met Erviti ook iemand opgetrommeld om hem een beetje extra te steunen.

  Verovert wereldkampioen Valverde Vlaanderen?

  Het podium van Michel Wuyts

  1. Greg Van Avermaet

  2. Peter Sagan

  3. Wout van Aert

   

  Maar ik kan voor hetzelfde geld ook nog drie andere podia geven.

  Michel Wuyts