• home
 • video
 • pas verschenen

  Rond de Ronde: De bezemwagen, een tandem, een olijke tweeling en Kris en Yves

  De renners rijden zondag de 103e Ronde van Vlaanderen. "Vlaanderens Mooiste" heeft in al die jaren niet alleen sportieve hoogtepunten opgeleverd, ook veel extrasportieve reportages over de koers staan in het collectieve geheugen gegrift.  Zo kreeg de Ronde door de jaren heen bezoek van onder anderen Man bijt hond, Luk Alloo en Mark Uytterhoeven. De leukste fragmenten nog eens op een rij.

  1976: Daar is de Koppenberg

  In 1976 moeten de renners in de Ronde van Vlaanderen een eerste keer over de Koppenberg. Een attractie waar heel veel toeschouwers naar komen kijken. Ze klimmen zelfs in bomen om de koers te kunnen zien. Ook de renners hebben wat moeite met de nieuwe helling. 

  1977: Maertens-fan scheldt De Vlaeminck uit

  Een cameraploeg volgt in 1977 de Ronde van Vlaanderen in de bezemwagen. Onderweg stappen steeds meer renners de bus op, ook Bernard Thevenet. Op het einde van de koers is er nog een opvallend beeld: Roger De Vlaeminck wint de koers en wordt op het podium uitgejouwd door een fan van Freddy Maertens: "De Vlaeminck krijgt de Ronde van Vlaanderen. Lafaard! Ben je niet beschaamd?". En zo gaat het wel een tijdje door.

  1988: Mark Uytterhoeven zit een dagje in de bezemwagen

  Ook Mark Uytterhoeven stapt in 1988 de bezemwagen op. Het levert prachtige interviews op met uitgeputte renners. 

  1998: Ketnet-reporter Steven Van Herreweghe waagt zich aan de Ronde

  Een heerlijk fragment uit de oude Ketnet-doos. U herkent onder anderen Sven Ornelis, Ianka Fleerackers en Steven Van Herreweghe. Alleen met zijn overwinningsbloemen is hij niet zo blij.

  1998: Mapei-ploeg krijgt tweeling uit Man bijt Hond op bezoek

  Christophe en Matthias, de bekende tweeling uit Man bijt hond, mag in 1998 voor de Ronde van Vlaanderen op bezoek bij Mapei. Ze mogen zo Frank Vandenbroucke en Johan Museeuw gaan wekken en schuiven mee aan de ontbijttafel. Daarna maken ze de zege van Museeuw mee in de volgwagen.

  2001: Een koppel dat kickt op seks op het Ronde-parcours

  2002: Vannieuwkerke en Mattan rijden met een tandem de Kluisberg op

  In de naam van de wetenschap organiseert de VRT in 2002 een race tussen een tandem met getrainde renners en twee amateurs (Koen Fillet en Sven Speybroeck) alleen op de fiets. Wie wint, ontdek je in het fragment.

  2002: Sergio Quisquater op stap met de Lotto-verzorgers

  Ook in 2002 volgt Sergio Quisquater een dag de verzorgers van Lotto. Hij trekt grote ogen wanneer de koersbroeken ingevet worden en de "erotische" massage gegeven wordt.

  2003: Luk Alloo zoekt de meest fanatieke supporter

  2003: Kris en Yves op bezoek in de Ronde van Vlaanderen

  Enkele jaren na de tweeling krijgt Johan Museeuw opnieuw bezoek van Man bijt hond. Dit keer komen Kris en Yves naar de koers kijken en ze zijn duidelijk fan van De Leeuw. Kris supportert voor Tom Boonen. "Die haalt de finish niet", weet Yves. 

  2004: Soap-acteurs worden bijna van hun sokken gemaaid

  Ook de acteurs van Thuis en Familie zijn fan van de Ronde van Vlaanderen. Ze volgen de koers met een VIP-pasje, maar tijdens een interview worden ze ei zo na omver gereden.

  2007: Wielertoeristen maken kennis met kasseien van de Muur

  In 2007 gaat Man bijt hond kijken naar de Ronde voor wielertoeristen. Maak je op voor fraaie beelden van vallende renners. Veel vallende renners.

  2009: Pater rijdt naar zijn kapel op de Muur

  In de kapel boven de Muur van Geraardsbergen werkt de Congolese pater François. Hij geeft de renners spirituele steun. Hij rijdt de helling ook zelf regelmatig op om naar het werk te gaan.