• home
 • video
 • pas verschenen

  "Bayern München-Borussia Dortmund is veel meer dan een strijd om de titel"

  In de heenmatch won Dortmund thuis met 3-2.

  In de heenmatch won Dortmund thuis met 3-2.

  Met 2 punten meer reist leider Borussia Dortmund vanavond naar Bayern München af. "Der Klassiker" bepaalt op 6 speeldagen van het einde nog niet wie kampioen wordt, maar voor het eerst in 10 jaar is er weer spanning in de Bundesliga. Stef Wijnants blikt vooruit naar de belangrijkste Bundesligamatch van het jaar.

  FC Hollywood in verval

  De voorbije 6 seizoenen stond er geen maat op Bayern München. Met groot overwicht snelde het van de ene titel naar de andere. Met respectievelijk 25, 19, 10, 10, 15 en 21 punten voorsprong was er nooit sprake van spanning.

   

  Bayern München behoorde in Duitsland nog meer dan het ooit was tot een andere competitie. Ook voor aanvang van dit seizoen werd niets anders verwacht.

   

  Bayern nam wel afscheid van legende Jupp Heynckes als coach, maar met jonge wolf Niko Kovac zou de continuïteit van het succes niet in het gedrang komen. Liep dat even anders. Half december na 15 speeldagen stond de recordkampioen 9 punten achter het frivole Borussia Dortmund.

   

  FC Hollywood, de bijnaam van het sjieke Bayern, deed zijn reputatie van arrogante club weer alle eer aan. Kritiek werd nauwelijks aanvaard en op een bepaald moment ging het zelfs zover dat grote bazen Uli Höeness en Karl-Heinz Rummenigge dreigden met rechtszaken tegen de pers omdat er volgens hen te veel onwaarheden werden geschreven. De Duitse media stonden op hun achterste poten en uiteindelijk stierven de harde woorden een stille dood.

  Spektakel in Dortmund

  Uiteraard deed Bayern het niet goed in de heenronde. Er werd liefst 3 keer verloren. Dat aantal werd in 4 van de voorbije 6 seizoenen niet eens na 34 matchen bereikt. Kortom, de kritiek leek logisch.

   

  Maar meer nog dan het falen van Bayern was de snelle en steile opgang van Borussia Dortmund oorzaak voor de grote achterstand. Dortmund haalde vorig seizoen ternauwernood de Champions League (4e plaats) en stelde met Lucien Favre een derde trainer aan in 1 jaar.

   

  Met 42 op 51 en met veel spectaculair aanvalsvoetbal van de eerste tot de laatste minuut veroverden de geel-zwarten de harten van de Duitse voetballiefhebbers. Dat alleen al raakte het hautaine München tot in haar diepste ziel.

   

  Rode Duivel Axel Witsel bleek een transfervoltreffer van formaat en in de spits maakte de van Barcelona geleende Paco Alcacer beslissende doelpunten, weliswaar veelal als invaller. In een zinderende wedstrijd in november in Dortmund versloeg Borussia Bayern met 3-2. De gevestigde orde was omgestoten.

  De helse maand februari

  Toen begin februari de voorspong nog altijd 7 punten bedroeg, geloofde haast iedereen dat de hegemonie van Bayern na 6 jaar eindelijk zou worden doorbroken.

   

  Maar toen viel kapitein en aanvalsleider Marco Reus geblesseerd uit en kreeg Dortmund plots de ene klap na de andere. In de competitie pakte het slechts 6 punten in 5 matchen, in de Duitse beker struikelde het na strafschoppen tegen Werder Bremen en in de Champions League was het kansloos tegen Tottenham.

   

  Intussen deed Bayern zijn status van onoverwinnelijke ploeg in de Bundesliga weer alle eer aan. Tot vorig weekend werden 13 van de 14 wedstrijden gewonnen en had het de koppositie van Dortmund overgenomen op basis van een beter doelsaldo.

   

  Vorig weekend kwam Bayern in Freiburg niet verder dan een 1-1-gelijkspel terwijl Dortmund afrekende met Wolfsburg. Paco Alcacer maakte zijn 15e en 16e goal van het seizoen in de 91e  en 94e minuut…. Dortmund trekt dus met 2 punten meer naar de Allianz Arena.

  Onbeperkte financiële armslag

  Bayern kent al een heel seizoen defensieve zorgen. Dat bleek enkele dagen geleden nog maar een keer toen het in de beker 4 doelpunten slikte tegen tweedeklasser Heidenheim. Uiteindelijk kwalificeerden Lewandowski en co zich na een 5-4-zege voor de halve finales, maar de alarmbellen zijn nog maar eens afgegaan.

   

  Werd de clubleiding in het tussenseizoen verweten dat het te weinig voor verjonging/vernieuwing zorgde - Robben, Ribéry, Hummels, Müller of Boateng gaan al een eeuwigheid mee - dan investeerde het nu al met het oog op volgend seizoen bijzonder fors.

   

  Bayern trok voor de verdediging 2 Franse wereldkampioenen aan: Benjamin Pavard van Stuttgart en Lucas Hernandez van Atletico Madrid moeten voor nieuw enthousiasme zorgen. Hernandez is met zijn 80 miljoen de duurste clubaankoop aller tijden en legt de verhoudingen in de Duitse competitie andermaal bloot. Tegen de financiële draagkracht van Bayern kan niemand op.

   

  Algemeen directeur van Dortmund Hans-Joachim Watzke ging het thema niet uit de weg: “Natuurlijk zijn wij ook ambitieus, maar het is voor ons niet mogelijk om 80 miljoen transfergeld uit te geven voor 1 speler. Het kan wel, maar dan moeten we de geldkraan dichtkraaien op alle andere terreinen.“

   

  En in Beieren zijn ze nog niet klaar met transfers. In de zomer wordt het budget eens te meer aangesproken om de afscheidnemende Robben en Ribéry te vervangen.  

  Hans Joachim Watzke is algemeen directeur van Borussia Dortmund.

  Hans Joachim Watzke is algemeen directeur van Borussia Dortmund.

  Nu of... veel later

  Het maakt dat "Der Klassiker" van zaterdag veel meer behelst dan de strijd om de titel. In Dortmund leeft immers het besef dat het dit seizoen moet gebeuren om Bayern nog een keer van de troon te stoten.

   

  Dortmund heeft zich herpakt van de zwarte maand februari en kan met 4 zeges op een rij vol vertrouwen naar München reizen. De pers in Beieren benadrukt evenwel maar al te graag dat Dortmund met druk krijgt af te rekenen en dat de ervaring een doorslaggevende rol zal spelen.

   

  Maar Reus, Götze, Piszcek, Alcacer of Axel Witsel hebben al vele waters doorzwommen en Pulisic, Sancho, Wolf of Zagadou hebben het voordeel van de jeugdige onbezonnenheid.

   

  Coach Lucien Favre heeft een eenheid gecreëerd die niet snel uit evenwicht te krijgen is. Zelfs bij een achterstand slaat de ploeg terug. In de heenmatch tegen Bayern kwam het tot 2 keer toe op achterstand en toch won het met 3-2.

   

  "We blijven tot de laatste seconde strijden en we hebben een groot geloof in onszelf”, liet middenvelder Thomas Delaney zaterdag na de late doelpunten tegen Wolfsburg optekenen. 

   

  Bayern mag dan wel vaak machteloos (zoals in de Champions League tegen Liverpool) of inspiratieloos en zonder drive (zoals woensdag tegen Heidenheim) het veld opkomen, het beschikt natuurlijk wel over een serie winnaars die hun autoriteit in de titelrace zeker zullen aanwenden.

  Champions League-kater

  Het gevecht om de titel speelt zich ook af in volle "Umbrich" in het Duitse voetbal. De Mannschaft is op het WK en in de Nations League haast vernederd en voor het eerst in 13 jaar heeft Duitsland geen enkele vertegenwoordiger meer bij de laatste 8 in de Champions League.

   

  In Duitsland opperen ze dat hun voetbal niet langer meer bij de Europese top behoort en dat "vernieuwing" in tactiek en aanpak dringend gewenst is. 

   

  Bayern bouwt aan een nieuwe ploeg voor de toekomst, Dortmund wil zich graag profileren als de nieuwste norm en na 7 jaar nog eens de beste zijn in de Bundesliga.

  Stef Wijnants