• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Rode Duivels in het nadeel bij loting Euro 2020? Het is een kluwen

  " "

  De rechtenhouders krijgen in Amsterdam uitleg over het format van EURO 2020.

  " "

  Hoe de potten voor de loting van Euro 2020 worden gevuld? Een puzzel.

  0 / 0

  De Europese bond UEFA verzamelt deze week in Amsterdam alle rechtenhouders die betrokken zijn bij Euro 2020, het EK dat in 12 Europese landen wordt gespeeld. Maar niet in België. Waar de Rode Duivels dan wel spelen is niet in 1, 2, 3 uit te leggen. Net als de pottenindeling voor de loting.

  Om de 60e verjaardag van het Europees kampioenschap te vieren richt de UEFA een EK in over heel Europa. Aanvankelijk was het de bedoeling dat Brussel als Europese hoofdstad gaststad was, met mogelijk de openingswedstrijd als extra. Maar door de jarenlange soap rond het Eurostadion schrapte de UEFA de Belgische kandidatuur.

   

  De UEFA weerhield 12 gaststeden: Rome, Bakoe, Sint-Petersburg, Kopenhagen, Amsterdam, Boekarest, Londen, Glasgow, Bilbao, Dublin, München en Boedapest. Geen enkel land is automatisch gekwalificeerd.

   

  Op de UEFA-meeting van vandaag zijn de groepen - 6 van 4 landen -  én de stadions - 1 in elk land -  toegelicht. De UEFA werkt daarbij in koppels. Per groep zijn er nu al 2 "thuislanden" aangewezen, die bij kwalificatie automatisch in die groep terechtkomen. De thuislanden hebben de garantie dat ze in de groepsfase minstens 2 thuismatchen spelen en mogelijk ook een derde.

   

  Als de gekoppelde landen allebei gekwalificeerd zijn, bepaalt een loting de thuisploeg in het onderlinge duel. Voor de knock-outfase is er geen thuisvoordeel gegarandeerd.

  Groepen (met toegewezen gastlanden)
  Groep A Italië (Olimpico, Rome) Azerbeidzjan (Olympic Stadium, Bakoe)
  Groep B Rusland (Sint-Petersburg Stadium) Denemarken (Parken Stadium, Kopenhagen)
  Groep C Nederland (Johan Cruijff ArenA, Amsterdam) Roemenië (National Arena, Boekarest)
  Groep D Engeland (Wembley Stadium, Londen) Schotland (Hampden Park, Glasgow)
  Groep E Spanje (Estadio de San Mames, Bilbao) Ierland (Dublin Arena)
  Groep F Duitsland (Fußball Arena München) Hongarije (Ferenc Puskas Stadium, Boedapest)

  België 2 keer in Bakoe, het kan zomaar

  De gastlanden genieten dus duidelijk een thuisvoordeel en dat is uiteindelijk maar logisch ook. Als niet-gastland weet België, maar bijvoorbeeld ook wereldkampioen Frankrijk en Zwitserland, niet waar het terechtkomt. De kans is groot dat 1 van die toplanden de plaats inneemt van een land dat zich niet kan kwalificeren.

   

  Dus het zou zomaar kunnen dat België de 2 thuiswedstrijden van het niet-geplaatste Azerbeidzjan krijgt en 2 keer in het verre Bakoe voetbalt. Dan zou Glasgow (als Schotland zich bijvoorbeeld niet plaatst) toch interessanter zijn voor de fans...

   

  Het kan ook zijn dat België in een groep belandt met 2 gastlanden, die dan 2 keer in eigen huis spelen. België ondervindt dan 2 keer het nadeel van het thuisvoordeel.

   

  Sowieso was de KBVB van plan om heel Euro 2020 in het nationale centrum in Tubeke te blijven. Mocht 2 keer Bakoe uit de bus komen, dan is een extra verblijf ter plaatse misschien nodig.

  " "

  Hoe worden de potten van de loting op 2 december gevuld?

  Kwalificaties én geografie bepalen potten loting: 1 grote puzzel

  De geografische puzzel speelt dus een rol bij de indeling van de groepen. Maar er is natuurlijk ook een sportief criterium. Dat zal niet op basis van de wereld- of Europese ranking gebeuren. Maar wel op basis van de resultaten in de EK-voorronde.

   

  De 10 groepswinnaars worden in een ranking gegoten op basis van punten, doelsaldo, gemaakte goals, uitgoals, aantal zeges, aantal uitzeges, fair play, Nations League-ranking.

   

  De bedoeling is dat alle landen tot de laatste voorrondematch zo goed mogelijk willen presteren, ook al zijn ze vroeger geplaatst. De beste 6 van de groepswinnaars komen in pot 1 terecht.  De nummers 7 tot 10 in pot 2, samen met de beste 2 van de runners-up.  Enzovoort, tot en met de 4 gelukkigen van de Nations League.

   

  MAAR... dit sportieve criterium moet de UEFA koppelen aan de grote puzzel van de koppeltjes voor de speelplaatsen. Wanneer bijvoorbeeld Rusland en Denemarken allebei in pot 1 zouden zitten op basis van hun kwalificatiecampagne kan dat niet, want die moeten samen in Groep B terechtkomen. Dan moet de UEFA een land een upgrade of degrade geven. Veel alsen en dannen dus. 

   

  Opvallend: op de dag van de loting op 2 december 2019 in Dublin zullen nog niet alle deelnemende landen bekend zijn. 20 landen - de top 2 van de 10 kwalificatiegroepen - kennen we dan, maar 4 landen komen uit de Nations League. Daarvan worden de play-offs in maart 2020 gespeeld.

  Opvallend: op de dag van de loting op 2 december 2019 in Dublin zullen nog niet alle deelnemende landen bekend zijn. 20 landen - de top 2 van de 10 kwalificatiegroepen - kennen we dan, maar 4 landen komen uit de Nations League. Daarvan worden de play-offs in maart 2020 gespeeld.