• home
 • video
 • pas verschenen

  Van der Poel: "Hoop rol te spelen in Ronde, maar topfavoriet noem ik mezelf niet"

  Mathieu van der Poel en Anthony Turgis

  Mathieu van der Poel kraait victorie, Anthony Turgis vloekt eens flink.

  Mathieu van der Poel houdt beide voeten op de grond na zijn krachttoer in Dwars door Vlaanderen. "De Ronde is nog 100 kilometer langer en het parcours vind ik ook een pak lastiger", blikt hij voorzichtig vooruit. Ook Bob Jungels schuift zichzelf niet naar voren voor zondag.

  Van der Poel: "Na zo'n koers ben ik de snelste"

  In zijn eerste klassieke voorjaar is het meteen raak voor Mathieu van der Poel. Vanmiddag schreef hij met Dwars door Vlaanderen zijn eerste overwinning in de WorldTour op zijn palmares.

   

  "Daar ben ik ontzettend tevreden mee en al zeker met de manier waarop", reageert de Nederlandse kampioen bij Sporza. “Mijn ploegmaats hadden de opdracht gekregen om aan te vallen op de hellingen. Ik moest wachten, maar toen Garcia Cortina achter Dries De Bondt aansprong, kon ik mee door een gaatje glippen.”

   

  "Ik voelde me goed en ben op de Knokteberg op instinct gevolgd. Een ideaal moment om te anticiperen, want ik wou weg uit het gedrum in het peloton. Helaas reed Dries meteen zijn achterwiel stuk. Met hem erbij had het me minder krachten gekost om naar de kopgroep te rijden.”

   

  "Vooraan draaide het goed rond", vervolgt Van der Poel zijn koersverhaal. "Toen Tiesj (Benoot, red.) en Jungels kwamen voorbijgevlogen, wist ik dat ik hier kon winnen. Ik had al stevig gekoerst, maar ik merkte ook dat er nog iets opzat in de sprint.”

   

  Nog voor de streep in Waregem kon Van der Poel al juichen. "Ja, na zo’n koers weet ik dat ik de snelste ben in een kleine groep”, grijnst hij. "In de sprint keek ik net op tijd om toen Turgis ging. Ik zag hem vertrekken en heb snel gereageerd."

   

  VIDEO: Bekijk de sprint van Van der Poel:

  "Ronde is langer en lastiger"

  Na zo'n prestatie heeft Mathieu van der Poel een ster extra verdiend aan de start van de Ronde van Vlaanderen. "Ik weet dat ik nu als kandidaat-winnaar bekeken word, maar dit waren maar 180 kilometer", stipt de topcrosser, topmountainbiker én toprenner aan.

   

  "De Ronde is 100 km langer en het parcours is ook een pak lastiger. Ik hoop wel een rol te spelen, maar topfavoriet ga ik mezelf niet noemen."

   

  Staat hij zondag dan naast collega-crossers Stybar en Van Aert op het podium in Oudenaarde? "Daar teken ik voor", lacht Van der Poel.

  Turgis: "Mathieu zat snel in mijn wiel"

  Mathieu Van der Poel klopte Anthony Turgis in de sprint. "Toen ik Mathieu vooraan zag, wist ik dat het snel zou gaan, maar zo heb ik het ook graag", reageert de Fransman.

   

  "In de sprint zat hij snel in mijn wiel. Ik wist dat het nipt zou worden, maar ik ben toch blij dat ik mijn kans gewaagd heb.”

  Jungels: "Wat vreemd om nu al Rondefavoriet te zijn"

  "Toen we hoorden dat Van der Poel vooraan zat, wisten we dat we niet mochten wachten", doet de nummer 3 Bob Jungels zijn verhaal. "In de finale kon ik het verschil niet maken. Ik heb van kop af aangevallen, ideaal was dat niet.”

   

  “Zondag rijden we een wedstrijd van meer dan 250 kilometer. Dat ligt me beter. Ik vind het wat vreemd om me al favoriet te noemen voor de Ronde van Vlaanderen. Ik rijd er voor het eerst, maar we beschikken over het sterkste team. We hebben meer kaarten om te spelen."

  Benoot: "Met Van der Poel rijd je beter niet naar de finish"

  Tiesj Benoot maakte ook deel uit van de kopgroep. "Een leuke bevestiging, maar ik was liever iets hoger geëindigd dan die 5e plaats", reageert de eerste Belg in de uitslag.

   

  "Ik ben de enige die iets geprobeerd heeft. Raar, want de anderen konden het zich toch ook niet permitteren om de sprint van Van der Poel af te wachten?"

   

  "Met hem kan je beter niet naar de finish rijden", weet Benoot. "Al van bij de junioren koers ik tegen hem, en toen werd hij wereldkampioen op de weg. Ik beschouw hem niet echt als een crosser. Hij is gewoon een topper, simpel."

   

  "Van der Poel kan beter finishen dan ik. Ik moet het hebben van zwaardere wedstrijden zoals zondag, dan komt de mooiste eraan. Dat ik vandaag de finale heb gekleurd, geeft me alvast vertrouwen voor de Ronde."