• home
 • video
 • pas verschenen

  Serie A-duel tussen Cagliari en Juventus ontsierd door racisme

  Moise Kean vierde als tegenreactie zijn doelpunt voor het vak van de ultra's van Cagliari.

  De partij tussen Cagliari en Juventus, speeldag 30 de Italiaanse Serie A, komt helaas negatief in het nieuws. De focus ligt niet op de 0-2 zege van Juventus, maar op verschillende racistische spreekkoren die enkele spelers van Juventus te verduren kregen.

  De Juve-spelers die op de korrel werden genomen, waren Alex Sandro, Blaise Matuidi en Moise Kean. Tijdens de match weergalmden er apengeluiden vanuit supportersvakken van Cagliari. 

   

  De jonge aanvaller Kean wou hen het zwijgen opleggen en maakte in minuut 85 de finale 0-2. Als tegenreactie vierde hij zijn doelpunt voor het vak waar de ultra's van Cagliari zitten. Die overlaadden hem met nog luidere oerwoudgeluiden. 

   

  Terwijl Kean door enkele ploegmaats werd weggetrokken richting de middencirkel, uitte zijn ploegmakker Matuidi zijn ongenoegen bij de officials. Kort nadien volgde er via de speaker een mededeling om de spreekkoren te stoppen. 

  #NoToRacism

  Bonucci: "Schuld ligt deels bij Kean"

  Na de wedstrijd gaf Juve-verdediger Leonardo Bonucci zijn kijk op de zaken. Hij kwam met een opmerkelijke quote. "Moise had dat niet moeten doen. We zijn professionals en moeten het goede voorbeeld geven. Het publiek had ook niet zo moeten reageren. Daarom geef ik beide 50% schuld."

   

  Die uitspraak wordt nu vervolgens zwaar op de korrel genomen op sociale media. Enkele collega-voetballers, waaronder Raheem Sterling, veroordelen de uitspraken van de Italiaan. 

  Bonucci krijgt bakken kritiek over zich heen na zijn uitspraak over de hele zaak.

  Nultolerantie

  Voor Aleksander Ceferin, voorzitter van de Europese voetbalbond UEFA, moeten voorvallen als dit stoppen. "Het is beschamend dat er geen weekend passeert waar er op de Europese velden geen daden van discriminatie of racisme plaatsvinden."

   

  Zijn boodschap eerder deze week naar de scheidsrechters was duidelijk. "Wees dapper en stop de match", aldus Ceferin. "Er moet een duidelijke nultolerantie komen tegenover racisme."