• home
 • video
 • pas verschenen

  "Van der Poel heeft meer druk op ploegmaats gelegd dan op zichzelf voor zondag"

  " "

  Jurgen Van den Broeck zakte gisteren af naar de Reyerslaan om Dwars door Vlaanderen te bekijken.

  Jurgen Van den Broeck (36) volgde gisteren Dwars door Vlaanderen op de Sporza-redactie. De ex-renner stond stil bij de eerste klassieke zege van Mathieu van der Poel en sprak ook over zijn leven na de koers.

  "Het is het einde van de wereld niet als Mathieu niet wint"

  "Of ik onder de indruk ben van de zege van Mathieu van der Poel in Waregem? Ja en neen", antwoordt Jurgen Van den Broeck. "Van hem ben je nooit onder de indruk. Je weet wat hij kan en doet: niet nadenken en koersen. Hij heeft de koers mooi gemaakt."

   

  Van der Poel zet dus nog een streepje bij achter zijn naam voor de Ronde van zondag. "Hij was voor deze koers al favoriet. Ik denk dat hij met deze zege meer druk op zijn ploegmaats heeft gelegd dan op zichzelf."

   

  "De jongens weten nu dat ze hard aan de bak moeten, dat hij echt in orde is. Ze zullen hem overal moeten afzetten. Ik ben benieuwd. Ze weten nu dat ze met een relatief kleine ploeg een kans hebben om de Ronde te winnen. Dat is niet veel ploegen van dat kaliber gegeven. De ploegleiding en het management zullen wel zeggen: "Zorg dat je klaar bent, want we hebben een unieke kans.""

   

  "Het voordeel van Mathieu is dat het het einde van de wereld niet is als hij niet wint. Bij de andere jongens hangt bij manier van spreken hun seizoen ervan af. Mathieu heeft nu al een zege binnen."

  VIDEO: Van der Poel sprint naar de zege in Waregem

  "Ik zou heel graag een volledige triatlon doen"

  Jurgen Van den Broeck stopte in 2017 met koersen. Hoe gaat het nu met de ex-klimmer van Lotto? "Ik heb andere sportieve doelen gesteld om in beweging te blijven. Ik probeer te lopen en te zwemmen en af en toe fiets ik."

   

  "Ik heb al twee kwarttriatlons gedaan en één halve Ironman in Nice. Ik zou heel graag een volledige triatlon doen, maar ik probeer eerst een marathon op een fatsoenlijke manier uit te lopen. Dan beslis ik of ik het ooit zal doen."

   

  Heeft Van den Broeck na zijn afscheid zijn weg moeten zoeken? "Zeker en vast in het eerste jaar. Mijn afscheid was een jaar vroeger dan gehoopt en gepland. Het kwam ineens en dan zoek je wat je wil en kan doen. Dat is soms moeilijk geweest, maar stilaan lukt het wel."

   

  Van den Broeck houdt zich ook bezig met het verzorgen van zijn dieren en projectontwikkeling, maar zegt geen neen tegen een aanbod uit de koers.

   

  "Ik sta er altijd voor open. Ik heb ook zelf geprobeerd om een jongerenteam op poten te zetten, maar die centen vinden in België was onbegonnen werk. Er werd ook gesproken over een klimproject van de Wielerbond, maar daar heb ik niets meer over gehoord."

  Bekijk het gesprek met Jurgen Van den Broeck:

  Herbekijk de Facebook Live met Jurgen Van den Broeck: