• home
 • video
 • pas verschenen

  Voorzitter Duitse Voetbalbond neemt ontslag na schandaal

  Voorzitter van de Duitse voetbalbond, Reinhard Grindel, neemt ontslag.

  De voorzitter van de Duitse Voetbalbond (DFB), Reinhard Grindel, heeft ontslag genomen. De 57-jarige Grindel lag onder vuur na beschuldigingen over een extra inkomen en het aannemen van geschenken.

  Reinhard Grindel heeft zichzelf in nauwe schoentjes geplaatst. De voorzitter van de Duitse Voetbalbond (DFB) zou volgens een onderzoek van "Der Spiegel" geheime betalingen ontvangen hebben. Als voorzitter van een dochtermaatschappij van de bond ontving hij 78.000 euro en gaf hij dit niet aan. "Ik kan niet uitleggen waarom ik geen actie ondernam om zo transparant mogelijk te zijn. Ik ben aangeslagen door de fout die ik maakte", zei Grindel tijdens een persconferentie. 

   

  Volgens het dagblad "Bild" zou Grindel ook een luxehorloge hebben aangenomen van Grigory Soerkis, een Oekraïense oligarch. "Soerkis heeft mij nooit gevraagd om extra steun. Het was een privé geschenk dat niets te maken had met de Oekraïnse federatie", zegt Grindel.

  Schandaal na schandaal

  Grindel is niet de eerste die afstand doet als voorzitter van de DFB na een schandaal. Zijn voorgangers, Wolfgang Niersbach en Theo Zwanziger, hebben ook een stap opzij moeten zetten als toenmalig voorzitters.

   

  In 2012 stapte Zwanziger op na een schandaal waarin hij verdacht werd smeergeld betaald te hebben om de organisatie van het WK voetbal in 2006 in Duitsland veilig te stellen. In 2015 werd Niersbach ook beschuldigd van omkoping in verband met de organisatie van dat WK.

   

  Vicevoorzitters Rainer Koch en Reinhard Rauball nemen het bestuur van de bond over tot in september. Dan zullen er verkiezingen zijn om een nieuwe voorzitter van de DFB te kiezen.