• home
 • video
 • pas verschenen

  Topmarathons voeren dopingstrijd op met "intelligent antidopingprogramma"

  De organisatoren van de grootste 6 marathons ter wereld (Tokio, Boston, Chicago, New York, Berlijn en Londen) vinden dat het de hoogste tijd is voor nieuwe initiatieven tegen het gebruik van verboden middelen.

  Door de lucratieve premies die tegenwoordig te verdienen vallen in de atletiek, en zeker in de marathon, wordt het risico op bedriegers steeds groter. "Eerlijke resultaten zijn van vitaal belang", zegt Tim Hadzima van de Abbott Majors, de vereniging van de 6 topmarathons.

   

  "In onze marathons is het meeste te verdienen. Daarom is het risico op doping hoog." Zo kregen de winnaars van de marathon van Boston vorig jaar 135.000 euro.

   

  Met het nieuwe dopingprogramma worden controles buiten de wedstrijden om vervangen door een meer verfijnd monitoringsysteem. De atleten worden opgedeeld in 3 groepen: hoog, gemiddeld en laag risico. Dat gebeurt op basis van een analyse van onder meer hun prestaties, profiel, trainings- en wedstrijdprogramma en verblijfplaatsen. Op basis van deze parameters vloeit een gepersonaliseerd testschema.

   

  Het nieuwe antidopingprogramma wordt in samenwerking met de Integriteitseenheid van de Internationale Atletiekfederatie uitgevoerd.