• home
 • video
 • pas verschenen

  "Slecht weer kan ook positief uitdraaien in Dwars door Vlaanderen"

  Yves Lampaert vorig jaar in Dwars door Vlaanderen.

  Woensdag vindt de 74e Dwars door Vlaanderen plaats. De laatste grote test voor de Ronde van Vlaanderen zoekt een opvolger voor tweevoudig winnaar Yves Lampaert. 

  Yves Lampaert schreef de voorbije twee edities van de koers op zijn naam. De Belgische kampioen is ook woensdag weer van de partij.

   

  Bij Deceuninck-Quick Step wordt Lampaert bijgestaan door Philippe Gilbert, in 2017 nog tweede in Waregem. Ook van de partij is de winnaar van 2012 en 2014, Niki Tersptra.

   

  Jens Debusschere, laureaat in 2016, is de kopman bij Katjoesja-Alpecin. Bij Jumbo-Visma is Mike Teunissen, vorig jaar tweede, een van de steunpijlers.

   

  En dan zijn er nog Tiesj Benoot (Lotto Soudal), Oliver Naesen (AG2R), Jasper Stuyven (Trek-Segafredo) en de recente winnaar van Gent-Wevelgem, Alexander Kristoff (UAE Team Emirates).

   

  Wereldkampioen Alejandro Valverde maakt in Dwars door Vlaanderen voor het eerst dit seizoen zijn opwachting in België.

   

  Het parcours van deze 74e uitgave is ietwat veranderd. De startplaats is behouden in Roeselare en de aankomstzone ligt traditiegetrouw op de Verbindingsweg in Waregem, in de schaduw van het Regenboogstadion.

   

  De eerste helling van de dag is niet langer de Kluisberg, maar de Nieuwe Kwaremont. 

  "Mooie koers met mooie opbouw"

  Scott Sunderland is "general race director" van Flanders Classics. Hij kijkt uit naar de wedstrijd.

   

  "Het kan zijn dat sommige mensen denken dat Dwars door Vlaanderen een niveautje lager is dan bijvoorbeeld Gent-Wevelgem of de Ronde van Vlaanderen, maar ik heb het altijd een heel belangrijke wedstrijd gevonden", zegt Sunderland, zelf een ex-renner.

   

  "De race zal in de toekomst nog aan belang winnen, net als alle eendagswedstrijden in de WorldTour. Niet vergeten dat er nu al heel veel punten voor de WorldTour te verdienen zijn."

   

  "Sommige renners willen in Dwars door Vlaanderen hun laatste procentjes verwerven voor de Ronde van Vlaanderen van komende zondag, anderen zien hun kans schoon om een mooie koers te winnen." 

   

  "Het is een iets kortere wedstrijd, waardoor je sneller koers ziet. Het is een heel mooi parcours, met een goeie opbouw en flow. Het sleutelmoment ligt volgens mij rond de Taaienberg en meteen erna Berg Ten Houte, ongeveer 40 kilometer van de aankomst. Daar verwacht ik de eerste grote schifting."

   

  Er is de voorbije weken in relatief goed weer gereden, dat lijkt woensdag anders te zijn.

   

  Sunderland: "Daar moet je als organisatie een beetje geluk mee hebben, maar we hebben vorig jaar gezien dat regen ook voor een mooie, spannende wedstrijd kan zorgen. Ik denk dat de koers daardoor ook nog sneller kan losbarsten."

  "Kristoff en Lampaert bij de favorieten"

  Wie ziet Sunderland als favoriet? "Alexander Kristoff won zondag Gent-Wevelgem en is een dag later al Dwars door Vlaanderen komen verkennen. Hij is een van de favorieten. Hij is iemand die voor het kleinste kansje gaat. Daarnaast zie ik zeker ook Yves Lampaert, en nog een paar andere jongens."