• home
 • video
 • pas verschenen

  Roelandts: "Van Aert of Jungels (met een solo) wint de Ronde"

  Jürgen Roelandts laat dit voorjaar zijn licht schijnen op de koers voor sporza.be.

  Jürgen Roelandts houdt gedurende het voorjaar een column bij voor Sporza. In zijn vierde bijdrage heeft hij het over sinusitis en de komst van "zijne majesteit" Alejandro Valverde.

  "Hoofdpijn en verstopte neus in Harelbeke"

  Sinds Milaan-Sanremo sukkel ik met mijn gezondheid: sinusitis. Vooral in Harelbeke voelde ik me daardoor heel slecht.

   

  Met een verstopte neus en hoofdpijn een Vlaamse klassieker rijden, is allesbehalve ideaal. Na 130 kilometer moest ik er de brui aan geven in Harelbeke, nog voor de wedstrijd echt begon. 

   

  In Gent-Wevelgem ging het al wat beter. Tijdens de 1e passage over de Kemmelberg zat ik vooraan in het peloton. Maar op de Monteberg ging het licht plots uit. Ik had een dubbel gevoel: ik reed beter dan in Harelbeke,  maar ik zat niet in de eerste groep. En dat in een van mijn favoriete klassiekers.

  Jürgen Roelandts voor de start van de E3 BinckBank Classic in Harelbeke.

  Jürgen Roelandts voor de start van de E3 BinckBank Classic in Harelbeke.

  "Tips geven aan Ronde-debutant Valverde"

  Gisteren heeft de regenboogtrui voet aan grond gezet in ons koersgekke land. Ik kijk er enorm naar uit om samen met Valverde goed voor de dag te komen in Waregem en de Ronde.

   

  Valverde is misschien nog niet in topvorm, maar ook dan is hij nog altijd goed in orde. Hij is de wereldkampioen. Als Valverde geen ambitie heeft, zou hij niet afzakken naar Vlaanderen. In normale omstandigheden rijdt hij altijd finales.

   

  Het heeft wel een eindje geduurd vooraleer Valverde voor het eerst te bewonderen zal zijn in de Ronde. Zondag zal hij 38 jaar en 347 dagen oud zijn. Ik zal de wereldkampioen sowieso tips geven over de sleutelpunten in de Ronde.

  Jürgen Roelandts samen met wereldkampioen Alejandro Valverde

  "Van Aert rijdt impressionant"

  Een Movistar-renner op het Ronde-podium zou natuurlijk geweldig zijn. Maar ik zet Wout van Aert voorlopig op het hoogste schavotje. Hij rijdt echt impressionant.

   

  Daarnaast is er het blok van Deceuninck-Quick Step. Ik denk dan in de eerste plaats aan Bob Jungels. Want in de Ronde van Vlaanderen trekt de winnaar vaak
  van ver in de aanval, kijk maar naar Gilbert en Terpstra. En ook Jungels heeft een patent op zulke solo’s.

   

  Het zou me ook niet verbazen dat Van der Poel met de besten meestrijdt. Net als Van Aert is hij een supertalent. Zet Van der Poel op een mountainbike en hij staat op het podium van een Wereldbekerwedstrijd, zet hem aan een pingpongtafel en hij zal misschien ook de pannen van het dak spelen. Zo iemand noemen ze een alleskunner.

   

  Jürgen Roelandts

  Het voorjaar van Jürgen Roelandts
  Omloop Het Nieuwsblad 25e op 1'52" van Stybar
  Kuurne-Brussel-Kuurne 28e op 0'12" van Jungels
  Parijs-Nice 94e op 1u09'45" van Bernal
  Milaan-Sanremo 149e op 10'18" van Alaphilippe
  E3 BinckBank Classic opgave  
  Gent-Wevelgem 60e op 8'45" van Kristoff
  Dwars door Vlaanderen 20e op 19" van Van der Poel
  Ronde van Vlaanderen 68e op 6'17" van Bettiol
  Parijs-Roubaix opgave