• home
 • video
 • pas verschenen

  "Sergio Agüero is de Romario van het laatste decennium"

  Manchester City is zeer afhankelijk van Sergio Agüero.

  Morgen kan Manchester City in de Premier League de koppositie van Liverpool overnemen als het de inhaalmatch tegen Cardiff City wint. Dat zal zonder zijn geblesseerde prijsschutter Sergio Agüero moeten gebeuren. Die heeft dit seizoen zijn sowieso al indrukwekkende statistieken nog wat opgevijzeld.

  Manchester City is sinds Nieuwjaar aan een indrukwekkende reeks bezig. Met 11 zeges in de laatste 12 matchen wordt de strijd met de "Reds" adembenemend. 

   

  Topschutter Sergio Agüero neemt City op sleeptouw. Sinds zaterdag telt hij evenveel goals voor City als legende Thierry Henry er ooit voor Arsenal kon maken. 

  228 goals voor City

  Vorig week nog kreeg Thierry Henry van de BBC de trofee van beste buitenlandse speler ooit in de Premier League, opgericht in 1992.

   

  Met een overduidelijke meerderheid ging hij Cristiano Ronaldo en Eric Cantona vooraf. Op de vierde plaats prijkt Sergio Agüero. Diezelfde Agüero scoorde zaterdag zijn 228e treffer in loondienst van Manchester City.

   

  De Argentijn speelt sinds 2011 in Engeland. Thierry Henry scoorde tussen 1999 en 2007 ook 228 keer, maar dan voor Arsenal. De Fransman had er wel 48 matchen (377 tegen 329 matchen) meer voor nodig.

   

  Voor Agüero, die in juni pas 31 wordt, is het einde van zijn doelpuntentotaal nog lang niet in zicht.

  Top drie mogelijk

  In de Premier League heeft Agüero nog een kleine achterstand weg te werken op Henry. Die maakte enkel in de Engelse competitie 175 goals, Agüero zit aan 162.

   

  Dit seizoen zal de ex-schoonzoon van Diego Maradona nog aardig zijn best moeten doen om in de resterende zeven matchen op gelijke hoogte te komen, maar met nog enkele jaren voor de boeg zal hij de ex-assistent-bondscoach van de Rode Duivels zeker nog overtreffen.

   

  Met die 162 PL-goals is de Argentijn momenteel zevende in de PL-topschutterslijst aller tijden, Henry 4e. De absolute top halen is wellicht uitgesloten, want Alan Shearer schoot er maar liefst 260 binnen.

   

  Nummer 2 Wayne Rooney met 208 en de derde, Andy Cole met 188 doelpunten, zijn nog niet helemaal buiten schot.

   

  Vóór het Premier League-tijdperk was er slechts één speler die meer dan Shearer kon scoren, namelijk Jimmy Greaves, meer dan 70 jaar geleden. Kortom, Agüero neemt nu al een prominente plaats in in de geschiedenis van de Premier League en het Engelse voetbal.

  Ladder van appreciatie

  Alhoewel de cijfers ten opzichte van Henry gelijkaardig zijn scoort Agüero op de
  ladder van appreciatie een heel stuk minder dan Henry.

   

  Zo is "Kun" nog nooit opgenomen in het Premier League-team van het jaar, laat staan dat hij tot speler van het jaar verkozen zou zijn. Dat heeft vooral te maken met de uitstraling van Agüero.

   

  Terwijl hij zijn passages in de media beperkt houdt, was Thierry Henry al tijdens zijn carrière een innemende persoonlijkheid die elke journalist graag voor de camera of microfoon haalde. Zo verkreeg Henry bij het grote publiek veel sympathie.

   

  Henry heeft natuurlijk bij Barcelona en de Franse nationale ploeg ook nog hoofdprijzen gewonnen, maar vaak wordt vergeten dat Agüero bij Atletico Madrid in 2010 de Europa League al binnenreef. Agüero was toen nog maar 21 jaar.

   

  Op clubniveau kan Agüero de kloof dichten of zelfs haasje over springen als hij met City de hoogste prijs in het voetbal kan pakken, de Champions League. Zoals bekend streeft City ook dit seizoen die opperste glorie na. 

  Heel straf seizoen

  Agüero is aan zijn achtste seizoen bezig in Engeland en lijkt alle persoonlijke records te verbeteren. Met nu al 29 doelpunten in alle competities zal hij zonder blessure zijn beste seizoen ooit laten noteren (twee jaar geleden scoorde hij 33 goals).

   

  Op dit moment is hij met 19 goals leider in de PL-topschutterstand (Kane, Mané, Aubameyang en Salah tellen er 17). Tel daar nog eens 7 assists bij en Pep Guardiola weet wat zijn waarde is. Overigens heeft Guardiola de vroeger vaak als lui bestempelde spits nog beter en doeltreffender gemaakt.

   

  In aantal doelpunten zal hij Shearer wellicht nooit benaderen maar één record deelt hij sinds enkele weken toch al met de Engelsman, dat van het aantal hattricks. Beide topspitsen zijn goed voor elf driepunters.

   

  Begin februari ramde "Kun" in één week tijd er zowel tegen Arsenal als tegen Chelsea drie tegen de touwen. 

   

  Het is een kwestie van tijd vooraleer hij Shearer als hattrickkoning zal onttronen.

  Agüero geeft ook altijd thuis in de topmatchen. In de strijd tegen de "BIG SIX" (Chelsea, Tottenham, Arsenal, Liverpool en Manchester United) scoorde hij al 43 keer in 64 matchen.

   

  Dat is meer dan het dubbel van Harry Kane of Wayne Rooney. Eden Hazard bijvoorbeeld trof in die topconfrontaties voorlopig 17 keer raak in toevallig hetzelfde aantal van 64 matchen. Vorige week nog liet Messi zich ontvallen dat hij Agüero bij de beste vijf spelers van het de wereld vindt.

  Bijzonder grote impact

  Vincent Kompany maakt ook deel uit van BBC’s team van beste buitenlanders in de PL en staat als kapitein eigenlijk symbool voor de steile opgang van Manchester City. Toch lijkt de impact van de Argentijn op de trofeeën van City minstens zo groot.

   

  Met drie titels en vier League-cups doet de kleine Argentijn, slechts 1m73, even goed en zijn doelpunten zijn van goudwaarde. In zeven van de acht seizoenen scoorde hij meer dan 20 goals, in vier daarvan zelfs meer dan 30 treffers (het vijfde is op komst).

   

  City heeft het succes natuurlijk ook te danken aan de onuitputtelijke geldstroom vanuit Abu Dhabi, zodat de allerbesten naar Manchester afreizen. Maar het heeft in Agüero wel al 8 jaar lang de ideale schutter gevonden. Klein, laag bij de grond, snel en sterk, slim in de 16, tweevoetig en zelfs kopbalsterk. Agüero is de "Romario-versie" van het voorbij decennium. 

  Onsterfelijk

  13 mei 2012 is wellicht de meest magische dag ooit in de geschiedenis van de Premier League. Het zal voor eeuwig ook een groots feit zijn in Agüero’s carrière.

   

  Zelf hoopt hij een nog betoverend moment te kennen als hij in de (nabije) toekomst zal scoren in de gewonnen finale van de Champions League.

   

  Op die bewuste dag in mei 2012 bezorgde Agüero City voor het eerst sinds 1968 de Engelse landstitel. De Citizens stonden tegen Queens Park Rangers in de 91e minuut met 1-2 achter terwijl ze moesten winnen om kampioen te worden.

   

  Dzeko maakte er 2-2 van en in minuut 94 toonde Agüero waarom hij tot de galerij van de groten behoort. In volle ren had hij op de toegespeelde bal van Mario Balotelli in één keer kunnen trappen, maar hij verkoos om nog eerst een kleine tik te geven vooraleer de bal binnen te knallen.

   

  Die ene fase belichaamt zijn genie van doelpuntenmaker en die goal opende voor Manchester City de poort tot hun huidige status in Engeland en Europa.

  Quadruple

  De ploeg van Pep Guardiola is nog in de running om een unieke prijs te winnen: de quadruple. Vier trofeeën in één en hetzelfde seizoen. De League Cup staat al in de kast, de FA-cup, de Premier League en de Champions League kunnen nog alledrie.

   

  Agüero zit vol vertrouwen dat het kan lukken: "Het is altijd moeilijk om de Premier League te winnen, laat staan twee keer op een rij. Maar ik voel in de kleedkamer dezelfde energie als vorig jaar en dat geeft me het gevoel dat we de komende tijd tot iets uitzonderlijks in staat zijn kunnen."

   

  Als Agüero zijn vorm de komende twee maanden kan aanhouden en blijft scoren, zal hij in Engeland Thierry Henry niet alleen in cijfers overtreffen maar ook in appreciatie.

  Video van 6/8/2018: 200 goals van Agüero voor City