• home
 • video
 • pas verschenen

  "De BENE-League handbal is te weinig het feest van iedereen"

  Bocholt

  Bocholt won voor de 3e keer op een rij de BENE-League handbal.

  Was u erbij? Hebt u het gezien op de livestream? Hebt u er iets over gelezen of gehoord ? Waarschijnlijk niet. Jammer, want het slotweekend van de BENE-League handbal bracht absolute topsport. Dat zegt Sporza-journalist Dirk Gerlo, die de Final 4 becommentarieerde.

  Het begon zaterdagmiddag met een adembenemende tweede halve finale tussen Wezet en Limburg Lions. Strafworpen na 4 keer 5 minuten verlengingen werden maar net vermeden. Zitten op het puntje van de stoel was het.

   

  En op zondag brachten Achilles Bocholt en Wezet een apotheose zoals je die eigenlijk mag verwachten in een finale van de BENE-League. Voor zover mijn geheugen me niet in de steek laat was dit de meest hoogstaande finale in de geschiedenis van de BENE-League.

   

  Promotie tot en met dus voor het handbal in de Antwerpse Lotto Arena, een ideaal decor voor de FINAL 4 trouwens. Tot zover het positieve nieuws.

  2 jaar later: pijnpunten van toen zijn pijnpunten van nu

  Twee jaar geleden schreef ik een stukje voor sporza.be, net na de finale van de BENE- League, toen in Hasselt. De teneur toen: een topwedstrijd tussen Achilles Bocholt en de Limburg Lions, goede beleving tussen de supportersgroepen, maar toch te weinig toeschouwers, nauwelijks weerklank in de media, geen financiële beloning voor de winnaar, laat staan voor de deelnemers aan de FINAL 4. Geen erkenning van de competitie door de Internationale Handbalfederatie. 

   

  De slotparagraaf toen: "De spelers leveren meer dan hun bijdrage, zij en hun spectaculaire sport verdienen opwaardering. Gebeurt dit niet, dan is deze competitie geen al te lang leven meer beschoren en dan zal ook het niveau weer gaan dalen. Handelen dus.“

   

  We zijn twee jaar verder en wat is de vaststelling? De pijnpunten van toen zijn de pijnpunten van vandaag. Antwerpen, stad en clubs zetten een mooie organisatie neer. Het was genieten van de sportieve prestaties. Maar, het grote publiek, zelfs de handbalgemeenschap in België en Nederland loopt niet warm voor de BENE-League.

   

  De media –zeker print – laten het evenement, de competitie nog altijd compleet links liggen. Er is nog altijd geen deftige sponsoring, en de IHF blijft met argwaan naar die grensoverschrijdende competitie kijken. Er is zelfs grote wrijving, want Wezet trok door een programmatieprobleem met de A-ploeg naar Antwerpen en met de B-ploeg naar Sint-Petersburg waar een terugmatch in de kwartfinales van de Challenge Cup werd afgewerkt.

  Bastiaan Bunnik

  Bastiaan Bunnik is de marketing- en communicatiemanager van de BENE-League.

  "Kunnen mensen niet overtuigen dat FINAL 4 apotheose is"

  Bastiaan Bunnik, de Nederlandse marketing & communicatiemanager van de BENE-League is zich van alle problemen bewust. Zaak nu van oplossingen te vinden. 

   

  “We zijn met 14 partijen die belang hebben, clubs en federaties die samen verantwoordelijk zijn, die samen boter op het hoofd hebben, die samen moeten blijven investeren, die samen vooruit moeten willen gaan."

   

  "We slagen er nu nog te weinig in om de clubs ervan te overtuigen dat die FINAL 4 de krent in de pap is. Dat het de apotheose is waar je bij moet zijn. Het totaalbeeld  blijft wel mooi. We mogen terecht trots zijn dat we al ruim 10 jaar bestaan, overleven. Dat het spelpeil flink naar omhoog is gegaan."

   

  "In een handvol andere takken van sport is dergelijk grensoverschrijdend initiatief al gesneuveld in de ontwikkelingsfase, of na een paar jaar. Wij blijven wel bestaan ondanks de vaak verschillende belangen van de clubs."

   

  "Sponsoring blijft wel moeilijk. We praten nu bijvoorbeeld met het marketingbureau Lagardère. Maar de BENE-League is lastig. Je moet een sponsor een fanbase kunnen aanbieden. Dit is jullie bereik, jullie potentieel publiek. Dat weten we nog te weinig, dit is ook te weinig.“

  We zagen weer dat handbal een spectaculaire sport is, we moeten er gewoon meer mee aanvangen.

  Bastiaan Bunnik

  "Ik kijk met jaloezie naar het korfbal"

  “We moeten dus de beleving tijdens het volledige jaar ook groter maken, onze "content" beter zichtbaar maken", zegt Bunnik. "Bij een aantal clubs zijn de zalen veel te leeg als er gespeeld wordt, dan mag je ook niet verwachten dat er plots een massa opdaagt voor de FINAL 4."

   

  "Ik kijk ook wel eens jaloers naar het korfbal bijvoorbeeld, zij hebben de traditie, zij verplichten clubs om kaarten af te nemen. Daar is de redenering: dit is het feestje dat je niet mag missen."

   

  "Misschien moeten we minder vrijblijvend zijn.  Clinics organiseren, jeugdwedstrijden, een België-Nederland voor onze U18 bijvoorbeeld in de plaats die match voor de derde plaats. Volgend jaar beginnen we alvast twee weken vroeger met de BENE-League, dat biedt meer mogelijkheden voor een betere planning.“

   

  “We hebben afgelopen weekend weer gezien dat handbal een gave, spectaculaire sport is, we moeten er gewoon meer mee aanvangen. Onze livestream is een prima stap vooruit. Op onze site en ook op sociale media moeten we blijven investeren, dat vraagt ook inspanningen van de clubs. En, het niveau moet blijven groeien. De BENE-League mag geen uitgeholde competitie worden waar de rijkere clubs nog rijker worden en de transfers kunnen doen en de armere clubs niet meer mee kunnen. Er moet een zeker evenwicht zijn. “

  Op 13 april overleg tussen clubs en federaties

  Op 13 april  zitten alle clubs en de federaties aan tafel om na te denken over het product handbal, het product BENE-League. Volgend voorjaar trekt de FINAL 4 naar Rotterdam. Benieuwd of we dan na afloop nog eens moeten vaststellen wat we na Hasselt en Antwerpen hebben vastgesteld. Hopelijk niet.

   

  Dirk Gerlo