• home
 • video
 • pas verschenen

  Na ontgoochelend bobsleeseizoen: "Olympische medailledroom blijft overeind"

  De Belgian Bullets hebben het afscheid van stuurvrouw Elfje Willemsen niet zo makkelijk verteerd. Toch blijft de ambitie groot. "We kunnen pas na volgend seizoen evalueren hoever we staan."

  Kort na de Olympische Spelen namen de Belgische bobsleevrouwen afscheid van Elfje Willemsen (foto), volgens CEO Geert Vanvaerenbergh "de beste pilote ter wereld". "De Bullets haalden geen medaille op de Spelen omdat de starttijd te traag was, maar op technisch vlak was ze wereldtop."

   

  "An (Vannieuwenhuye) moet dus een groot gat vullen. We stomen haar klaar, maar we hebben ook concurrentie nodig in haar nek. Daarom hebben we Loes Hubrecht en Kelly Van Petegem al laten piloteren."

   

  "An was sterk begonnen, maar had daarna wat af te rekenen met het "overtrainingssyndroom" en moest ze rusten. Over de Wereldbeker was ik wat ontgoocheld, maar ze heeft het seizoen toch kunnen afsluiten met een 8e plaats op het WK."

   

  "Voor komend seizoen hoop ik altijd op een top 8 in de Wereldbekers. Dan blijft die olympische medailledroom in 2022 overeind. Maar we kunnen pas na volgend seizoen evalueren hoever we staan."

   

  Volgend seizoen krijgen de Bullets wellicht ook een nieuwe slee. "Er is intussen een prototype klaar, dat getest wordt in windtunnels. In november zou de slee klaar moeten zijn, maar veel hangt natuurlijk af van de testresultaten."

  Zelf Belgian Bullet worden? Kom naar de testdag op 24 april

  Net als in 2007 en 2014 zal de Belgische Bobslee- en Skeletonfederatie een testdag organiseren om nieuw talent op te sporen. Op woensdag 24 april worden de kandidaten gescreend op het Sportkot in Leuven.

   

  "We zijn eigenlijk constant op zoek naar nieuw talent", zegt Geert Vanvaerenbergh (foto). "Daarnaast beginnen we ook met een tweemansbob bij de mannen, die eventueel ook kan doorgroeien naar een viermansbob."

   

  "De atleten die we zoeken moeten snel, krachtig en explosief zijn. Bij voorkeur komen ze uit de atletiekwereld. We mikken op hamerslingeraars, kogelstoters en lange- en middellangeafstandslopers."

   

  "Aan het einde van de selectie hopen we een tiental atleten over te houden. Bij de vrouwen zouden we 2 à 3 teams willen samenstellen, bij de mannen starten we met 1 team. De nieuwe teams beginnen in de Europe Cup om zo eventueel later door te groeien naar het Wereldbekerniveau."

  "Kim had wat aanpassingsproblemen met haar nieuwe slee"

  Ook in het skeleton heeft ons land een beloftevolle vrouw met Kim Meylemans (foto), al heeft zij ook niet haar beste seizoen achter de rug. "Kim is nog jong en er zit nog veel progressie in. Maar haar 2e plaats op het WK voor junioren bevestigde ze haar potentieel."

   

  "Dit seizoen had ze een nieuwe coach en met Tintin ook een nieuwe slee, die harder is van structuur en daarom een andere besturing vraagt. Daar heeft ze wat aanpassingsproblemen mee gehad."