• home
 • video
 • pas verschenen

  Wuyts, 1 week voor de Ronde: "Stybar en Van Aert zijn momenteel de besten"

  Michel Wuyts

  Michel Wuyts

  Wielercommentator Michel Wuyts heeft in Sportweekend en op de Facebook-pagina van Sporza zijn licht laten schijnen over een geanimeerd koersweekend in Vlaanderen. "Stybar en Van Aert zijn de beste renners van het moment, maar ik zag ook een heel sterke Van Avermaet", zegt Wuyts.

  "Kristoff is geen medefavoriet voor de Ronde"

  In Gent-Wevelgem sprintte Alexander Kristoff naar een verrassende zege. "Ik had niet gedacht dat hij het nog eens zou waarmaken. De voorbije maanden heb ik toch een paar keer medelijden gehad met hem, hij oogde zo log en zwaar. Ik dacht dat hij er gewoon uit gewalst zou worden in de klassiekers", zegt Michel Wuyts.

   

  "Zijn manoeuvre op de Kemmelberg was wel slim bekeken. Door te anticiperen, was hij mee met de grote namen. Hij had ook het geluk dat zijn ploegmaat Gaviria rechtuit was en zei dat hij zijn kans mocht gaan. In de finale kwam hij dan nog eens met zijn sprint van weleer voor de pinnen. Dat had ik niet verwacht. Toch ga je me nu niet horen zeggen dat hij medefavoriet is voor de Ronde. Dat is nog een ander paar mouwen."

  "Als Van Aert milder is in zijn inspanningen, zal er nog damp uitkomen"

  "Wie ik wel topfavoriet durf te noemen, is Wout van Aert. Die was vorig jaar al imponerend en is nu een grote stap opgeschoven. Hij komt dichter bij de overwinning", stelt Michel Wuyts vast.

   

  "Ik onthoud vooral zijn sprintje bij de tweede beklimming van de Kemmelberg. Het was indrukwekkend hoe hij overnam van Stybar en enkele meters nam. Dat deed hij niet zomaar, dat was een test met het oog op de Paterberg. Op zo'n moment deel je toch een mentaal tikje uit."

   

  "Van Aert bulkt van het temperament en wil zich tijdens de koers ook tonen. In de Ronde zal hij wel milder moeten zijn met zijn inspanningen, dan zal er nog veel damp uitkomen."

   

  Wuyts zag ook een sterk Jumbo-Visma. "Van Aert is nu al de kopman, maar hij doet ook wat voor de anderen. Geven en nemen, dat is de goeie spirit. Jumbo moet verstandig koersen en in de finale de wedstrijd mee in handen nemen. Die ploeg heeft de toekomst voor zich. Ik ben ervan overtuigd dat ze in de volgende 2 à 3 jaar de rol van Deceuninck-Quick Step zal overnemen in het voorjaar."

  "Zag ook een heel sterke Van Avermaet"

  "Stybar en Van Aert zijn de beste twee renners van het moment, maar ik heb ook een heel sterke Van Avermaet gezien. In de E3 heeft hij 2 keer zwaar uitgepakt, op de Paterberg en de Tiegemberg. Achter hem kraakte het in alle voegen. Alleen vrees ik dat hij in de Ronde te snel alleen zal zitten", gaat Wuyts voort.

   

  "Daaronder plaats ik Naesen en Gilbert, waarvan ik denk dat hij zal openen in de Ronde door vroeg te gaan. Als zijn ploeg hem de vrijheid gunt, denk ik dat Gilbert zijn rol kan spelen om de winst van de ploeg af te dwingen. Het niveau van 2 jaar geleden kan hij nog altijd halen."

   

  Wat is er tenslotte aan de hand met Sep Vanmarcke, die in de E3 Harelbeke weer maar eens viel? "Ik vraag me af of het niet met een gebrek aan competitie te maken heeft. Sep is een spaarzaam type dat rotsvast in training gelooft. Maar verlies je dan niet het koersgevoel om overeind te blijven in de hectiek? Maar laten we het vooral bij veel pech houden. Het is te hopen dat hij overeind blijft waar anderen dat ook doen."

  Herbekijk: Wuyts beantwoordt vragen op Facebook