• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Dochters Roubaix-winnaar Bäckstedt winnen meisjeskoersen in Wevelgem

  " "

  De Zweed Magnus Bäckstedt (44) met nieuwelinge Zoë (l) en juniore Elynor (r).

  Gent-Wevelgem gaat er prat op niet 1 maar 7 koersen op 1 dag te organiseren: bij de meisjes U19 en U17 bleef de zegepalm in dezelfde familie. En het is er eentje met een bekende wielernaam uit Zweden.

  Elynor Bäckstedt triomfeerde bij de juniores (U19), haar jongere zus Zoë deed haar dit voor bij de nieuwelingen (U17). Elynor demarreerde in de slotronde en won met 20 seconden voor het peloton. Zoë, nog maar 14 jaar, zette zich al op het eind van de 1e van 4 ronden door en had bijna 4 minuten voorsprong op onze landgenote Fien Masure.

   

  Kent u vader Magnus nog? De 44-jarige Zweed begon zijn carrière in 1996 in ons land bij Collstrop-Palmans met een succes in 1997 in de GP d'Isbergues. In 1998 won de bonkige Zweed een rit in de Tour de France.

   

  2004 was zijn topjaar met een 2e plaats in Gent-Wevelgem en winst in Parijs-Roubaix. In zijn laatste Helleklassieker leek Johan Museeuw in zijn afscheidsjaar op weg naar een 4e kassei, maar een lekke band in het slot besliste daar anders over. Bäckstedt profiteerde: hij won een spurt met zijn vieren tegen Tristan Hoffman, Roger Hammond en Fabian Cancellara.

   

  Let op: de meisjes rijden voor het Britse team. Bäckstedt is immers getrouwd met de voormalig Britse renster Megan Hughes. Met de genen zit het dus goed. Het gezin woont in Wales.

  Tweets over de Bäckstedts: