• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Cheptegei geeft Oeganda allereerste individuele goud op WK veldlopen

  Het WK was op een speciaal parcours in Aarhus (Denemarken).

  De 22-jarige Joshua Cheptegei hield zijn landgenoot Jacob Kiplimo en titelhouder Geoffrey Kamworor achter zich.

  Joshua Cheptegei heeft geschiedenis geschreven op het WK veldlopen in Aarhus, in Denemarken. De 22-jarige Oegandees bezorgde zijn land in de 43e WK-editie een 1e individuele senioretitel. Bij de vrouwen was Kenia weer boven met Hellen Obiri. Er deden geen Belgen mee.

  Het WK veldlopen wordt sinds 2011 om de 2 jaar gelopen. De voorbije 2 WK's was de Keniaan Geoffrey Kamworor 's werelds beste. Nu moest hij vrede nemen met de derde plaats. Cheptegei beslechtte de titelstrijd met zijn landgenoot Jacob Kiplimo in zijn voordeel. Opvallend: Oeganda won het landenklassement, voor Kenia en Ethiopië. Voor het eerst sinds 1980 staat 1 van die 2 landen niet bovenaan.

   

  Bij de vrouwen had Kenia in 2017 de top 6 ingevuld. Wereldkampioene Irene Cheptai liep niet mee, maar Hellen Obiri zette de Keniaanse hegemonie voort. De wereldkampioene van Londen 2017 op de 5.000 meter haalde het voor haar Ethiopische rivales Dera Dida en Letesenbet Gidey.

   

  Obiri gaat de geschiedenis in als eerste vrouw met individueel WK-goud op de piste outdoor (5.000m in 2017), indoor (3.000m in 2013) en in het veld.

   

  De volgende editie van het WK is in 2021 in Bathurst, in Australië. Er deden geen Belgen mee in Aarhus. Ons land telt wel 4 wereldkampioenes in de geschiedenis: Erik De Beck (1974), Leon Schots (1977) en Mohammed Mourhit (2000 en 2001).

  Tweets over het WK veldlopen (m/v):

  Bekijk het eigenzinnige parcours, over het dak van een museum: