• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  "Waarom naar WK veldlopen gaan, als je geen mooi resultaat kan lopen?"

  In Aarhus in Denemarken wordt dit weekend het WK veldlopen betwist. Een topevenement dat in ons land in alle stilte passeert. Jos Van Roy, baas van de CrossCup, legt uit waarom.    

  Op de startlijsten voor het WK veldlopen staat geen enkele Belg of Belgische. Zelfs naar Europese deelnemers is het even zoeken. "Landen als Frankrijk, Italië of Groot-Brittanië sturen altijd wel deelnemers, maar de meeste atleten komen uit Afrika", zegt Van Roy. "Dat de Afrikaanse tegenstand veel te sterk is, heeft daar natuurlijk mee te maken."

   

  "Het probleem van het internationale veldlopen is dat er voortdurend andere namen opduiken. Er is niet een figuur die er uitspringt. Veel Afrikanen passen hun naam dan ook nog eens aan als ze worden ingelijfd door een land uit het Midden-Oosten bijvoorbeeld."

   

  "Daarbij komt dat de vorige voorzitter van de internationale atletiekorganisatie niets had met veldlopen en het zelfs wou afschaffen. Gelukkig maakt de huidige voorzitter, Sebastian Coe, wel promotie voor veldlopen. Hij wil het laten opnemen in het olympische programma. Mijn hoop is op hem gevestigd."

  "Waarom Belgen niet motiveren om deel te nemen?"

  In België neemt de populariteit van veldlopen toe, maar in Aarhus is er geen sprake van Soufiane Bouchikhi, Isaac Kimeli of Bashir Abdi. "Om ze op internationale kampioenschappen te krijgen zijn vooraf goede afspraken nodig", zegt Jos Van Roy.

   

  "Nu zijn de atleten volledig vrij daarin. Dan gaan ze liever naar een stratenloop waar ze een cent kunnen verdienen, dan naar een WK waar ze sowieso geen mooi resultaat kunnen neerzetten. Zeker bij de mannen hebben we een gouden generatie. Waarom motiveren we ze niet om eens deel te nemen?"

  Opvallend: deel van het parcours in Aarhus loopt over het dak van een museum