• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Lange haarlokken? "Wel heel zot als je wattages wil sparen"

  De harige benen van Sagan en we weelderige lokken van zijn ploegmaat Oss.

  Voor de start van de E3 Harelbeke kwam Zdenek Stybar met een opvallende uitspraak: "Je armhaar scheren kan je 2 tot 3 watt winst opleveren." We legden ons oor te luister bij Raymond Verstraelen, stichter bij Bio Racer en kenner van aerodynamica in het peloton.

  "Armen scheren heeft enkel het nodige effect in tijdrithouding"

  Je haren scheren en tot drie watt winst maken tijdens de koers. "Dat is enorm veel", is Vanstraelen verbaasd. "Wat Stybar vertelt, heeft enkel effect als je je armen horizontaal houdt, in tijdrithouding als het ware. Bij de tijdrit zijn de armen praktisch altijd horizontaal, dan is het zaak om de armen zo glad mogelijk te maken."

   

  Stybar zelf gaf aan zijn armen zelf niet te scheren, maar ziet enkele van zijn collega's het wel doen. "Wat zij doen in een gewone koers heeft weinig zin. Daarvoor zou je al verschillende testen moeten uitvoeren: in gewone houding en met de armen helemaal gestrekt. Maar dat is allemaal heel moeilijk meetbaar."

   

  In gewone koersen, of het nu de Ronde van Vlaanderen, de Ronde van Frankrijk of het wereldkampioenschap is, lijkt het effect van de armharen te scheren dus enorm miniscuul. "Je kan er eventueel iets opsmeren met siliconen, maar dat is niet ideaal, want dat ademt niet. Misschien zou een spray kunnen helpen, maar zelfs dan heeft het enkel een effect in de (horizontale) tijdrithouding."

   

  De benen en het gezichtshaar daarentegen, daar valt wel wat over op te merken. Vanstraelen legt uit. "Een lange baard of lange haarlokken zoals Oss, dat is wel erg zot als je zoveel mogelijk wattages wilt sparen. Over het beenhaar zijn verschillende, tegenstrijdige studies, maar het wordt toch voornamelijk geschoren omwille van de massages (comfort) en valpartijen (hygiëne)."

  Een lange baard of lange haarlokken zoals Oss, dat is wel erg zot als je zoveel mogelijk wattages wilt sparen.

  "Een baard op de fiets is zeker niet slecht, integendeel"

  Vanstraelen, die onder meer voor toppers als Tom Dumoulin en Tony Martin werkt, stond ook een tijd in voor het tenue Victor Campenaerts. In zijn Belgische trui tijdrijden, op het WK en op de Spelen zorgde Bio Racer voor het pak, zowel voor de gewone ritten als de tijdritten. Met komende werelduurrecord is er geen samenwerking. "Dat ligt allemaal heel nauwgevoelig met de andere leveranciers in België", klinkt het.

   

  Ook Campenaerts durft zijn baard en snor wel eens te laten staan. "Ik ben er zeker van dat het haar of de baard die Victor zal laten staan bij zijn recordpoging ideaal zal zijn. Dat een baard enkel slecht is voor de aerodynamica? Integendeel! Ik ben ervan overtuigd dat hij over alles heeft nagedacht en dat hij de ideale lengte zal kiezen. Hij is ver vooruit op zijn collega's op dat vlak", aldus Vanstraelen.

  "De baard van Campenaerts zal ideaal zijn bij zijn recordpoging."