• home
 • video
 • pas verschenen

  Play-offs in België, wat met de spanning in rest van Europa?

  Met de start van de play-offs in België wordt de laatste rechte lijn van onze voetbalcompetitie ingezet. Hoe staat het intussen in de rest van Europa? Een overzicht.

  Spanning in Engeland, Duitsland en Nederland

  Tweestrijd in de Premier League

  Met veel aandacht zullen we de volgende 7 speeldagen volgen aan de overkant van het kanaal. De strijd om de titel in de Premier League is een duel tussen Liverpool en Manchester City. Liverpool leidt met 1 puntje op de manschappen van Pep Guardiola, die dan weer een match minder gespeeld hebben.

   

  Ook de strijd voor de dichtste ereplaatsen en de bijhorende Europese tickets ligt volledig open. De derde in de stand ,Tottenham, heeft slechts 5 punten meer dan Chelsea, de 6e in de stand. Ook Manchester United met Romelu Lukaku en Arsenal mengen zich nog in de strijd om de Champions League. Net onder de G6 vinden we de verrassend promovendus Wolverhampton. De club van een herboren Leander Dendoncker verbaast vriend en vijand met goed voetbal en een voorlopige 7e plek.

  Klassiek duel Bayern tegen Dortmund

  In Duitsland vechten Bayern München en Dortmund een tweestrijd uit om de titel. Ze hebben elk 60 punten en geen van beiden heeft een makkelijk programma in de laatste 8 wedstrijden. Op de laatste twee speeldagen ontvangt Bayern nog nummer vijf Frankfurt en reist het naar nummer drie Leipzig. Dortmund krijgt Wolfsburg en Schalke over de vloer en trekt op de laatste speeldag nog naar nummer vier Mönchengladbach. Oh ja, volgende week is het Bayern-Dortmund.   

  Dé verrassing van de Bundesliga dit seizoen zijn de slechte presaties van Schalke 04, vorig jaar nog vice-kampioen. Dit jaar begelt de ploeg onderaan, drie punten boven de degradatiestreep. De vertrokken Kehrer, Höwedes, Naldo, Di Santo, Geis, Meyer en Goretzka betekenden meerdere aderlatingen. Afwachten of ze het hoofd boven water zullen houden.

  Kan Ajax de kloof met PSV nog dichten?

  Ook in Nederland is de competitiestrijd herleid tot een ouderwets duel : PSV  versus Ajax. De Eindhovenaren gingen furieus van start met 13 overwinningen op een rij. Ajax deed het met zijn bende gegeerde jongelingen ook goed, maar liet meer steekjes vallen. Het pijnlijke dieptepunt was de 6-2 vernedering tegen aartsrivaal Feyenoord. Bovendien strijden de Amsterdammers nog op 3 fronten.

   

  PSV hoeft zich enkel nog te focussen op de competitie en heeft met De Jong, Lozano en Bergwijn een dodelijk aanvalstrio in de rangen. Met nog 8 speeldagen te gaan verdedigen de Eindhovenaars een riante bonus van 5 punten. De derde van de Nederlandse Grote 3, Feyenoord, komt er dit seizoen niet aan te pas voor de titel en staat op 20 punten van leider PSV, op een gedeelde derde plaats met AZ. Zij bikkelen met o.a. Vitesse en Utrecht om de overgebleven Europese tickets.

  Barcelona, Juventus en PSG nemen spankracht weg

  Barcelona staat 10 punten los

  In Spanje zou het niet meer mogen mislopen voor Barcelona op weg naar de titel. Op tien speeldagen voor het einde leiden de Catalanen met tien punten voorsprong op eerste achtervolger Atlético Madrid. Het resterende programma van Messi & co valt bovendien mee. In eigen huis volgt alleen nog een topper tegen Atletico.

  De verrassing van het seizoen is Alavés, vorig jaar 14e, nu op de vijfde plek strijdend om Europees voetbal. Hun troef? Het collectief. Enkel Barcelona, Atlético en Valencia doen beter dan de 31 tegengoals van Alavés. Echte vedetten telt het team niet, de Zweedse spits John Guidetti is de meest ronkende naam. Voorlopig blijft het koffiedik kijken hoe ver zij het zullen schoppen.

  Juventus staat dicht bij nummer 8 op rij

  In Italië is Juventus andermaal oppermachtig.  De Oude Dame staat na een mindere start opnieuw eenzaam aan de top en stevent af op een 8e titel op rij. De nummer twee, Napoli, volgt op 15 punten en lijkt zeker van Champions League-voetbal.

   

  Alleen voor de overgebleven Europese tickets wordt het nog een beetje spannend. Tussen plaatsen drie en negen zit er een verschil van elf punten. 

  Minste spankracht van allemaal in Frankrijk

  Ook dit jaar walst Paris Saint-Germain zonder veel problemen over de concurrentie. Op 10 speeldagen voor het einde zijn ze al quasi zeker van de titel met een voorsprong van 20 punten op eerste achtervolger Rijsel. De Noord-Franse club was de laatste twee jaar afgezakt naar de lagere regionen van het klassement, maar doet het dit seizoen verrassend goed onder impuls van o.a. revelatie Nicolas Pépé.

   

  Op een verrassende 6e plaats in het klassement staat Stade Reims. De Belgen Björn Engels en Thomas Foket zijn beide titularis bij de club uit de champagnestad en hebben elk hun deel in het succes van de club.