• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  "Er werd in Gent gezegd: als we in POI geraken, dan gaan we van ons laten spreken"

  AA Gent moest tot de laatste speeldag wachten op zekerheid over Play-off I, maar kan de bekerfinalist de verrassing worden in het titelgevecht? Peter Vandenbempt kijkt met belangstelling uit naar wat Gent kan klaarmaken.

  Peter Vandenbempt over AA Gent:

  • Van de zes deelnemers is Gent de ploeg die met de grootste boost POI ingaat.
  • Er werd vooraf in Gent gezegd: als we in POI geraken, dan gaan we van ons laten spreken.
  • Ik denk niet dat dit Gent kampioen wordt, maar alles daaronder vanaf Club Brugge is wel in gevaar voor dit Gent.
  • Er is een Gent voor en na Thorup.

  Wat mogen we van AA Gent verwachten in Play-off I?

  Na de 0 op 6 tegen Moeskroen en Waasland-Beveren dacht ik niet dat AA Gent in POI zou geraken. Die 12 op 12 in de laatste rechte lijn en de manier waarop ze dat hebben gedaan moet vooral niet geminimaliseerd worden. Ik vind dat een heel sterke prestatie, met heel veel druk op de ketel.

   

  Ik denk dat AA Gent van de zes deelnemers de ploeg is die er met de grootste boost ingaat, met de meeste positieve vibes. Wat dat betreft is het vertrouwen en het geloof in eigen kunnen bij AA Gent het grootst.

   

  Ik laat me toch vertellen dat vooraf werd gezegd: als we er in geraken, gaan we van ons laten spreken. Dat is wat leeft binnen de club en ik denk ook binnen de spelersgroep. Ze hebben natuurlijk het comfort van de bekerfinale. Alleen zal de komende weken moeten blijken welke rol dat comfort speelt.

   

  Is dat positief en laat dat Gent vrijuit spelen zonder stess waardoor ze een hoger niveau halen dan die andere ploegen? Of heb je het omgekeerde, waarbij ze denken dat de focus ligt op 1 mei, waarbij je bij bekerwinst het beste EL-ticket hebt? Terwijl ik vind dat Gent de ambitie mag hebben om plaats 2 en de voorronde van de CL te ambiëren. Met deze ploeg en de flow waarin ze zitten moet dat best wel mogelijk zijn.

   

  Kampioen worden zie ik hen niet doen, want ze moeten toch 7 punten goedmaken en 4 ploegen voorbijsteken. Ze moeten een spectaculaire remonte doen waarvan iedereen bij de start altijd zegt dat het mogelijk is, maar waarvan de geschiedenis ons heeft geleerd dat het nog maar één keer is gebeurd. Het is geen vanzelfsprekendheid.

  "Ze hebben misschien wel de breedste kern van de top 6"

  Ik vind Gent een ploeg met heel veel kwaliteiten. Het is een zeer sterk collectief. Ze hebben heel veel vertrouwen opgedaan onder Thorup.

   

  Individuele spelers hebben een veel hoger niveau gehaald dan in de eerste maanden van het seizoen. Dat kan weleens het grote gelijk worden van manager Louwagie, die toch een slechte transferperiode werd verweten. Eigenlijk zeiden ze dat zelf ook op een bepaald moment.
   

  Maar als je ziet hoe spelers in vorm zijn zoals Vadis, Dompé en Jaremtsjoek, die misschien wel topschutter kan worden in POI. Sorloth is er ook, Bronn haalt weer zijn beste niveau, Kalinic is probleemloos vervangen.

   

  Er is een heel goed evenwicht en ze hebben misschien wel de breedste kern van alle ploegen in de top 6. Je kunt veel wisselen en toch niveau houden. Nog eens: ik denk niet dat Gent kampioen zal worden, maar alles daaronder vanaf Club Brugge is wel in gevaar voor dit Gent.

  Wat is de verdienste van Jess Thorup in dit AA Gent?

  Je kunt niet ontkennen dat er een Gent voor en na Thorup is. Hij heeft het elftal heel veel discipline bijgebracht, heeft het elftal zeer gestructureerd laten voetballen en vooral heel offensief laten voetballen. Gent is een ploeg die initiatief neemt, aanvalt, lef toont, die een wedstrijd positief benadert. Dat is wat Gent wil zijn.

   

  En hij maakt individuele spelers veel beter. Ik denk dat het een goeie peoplemanager is. Het is op dit moment een ploeg die zelfverzekerheid uitstraalt. Dat is de verdienste van de coach, die dat zelf op een vals bescheiden manier ook uitstraalt. De laatste weken herhaalde hij net iets te veel dat iedereen hen afgeschreven had, maar hij heeft het op een goeie manier gebruikt om de ploeg te motiveren voor de eindsprint.

   

  En hij heeft af en toe geluk, zoals in de beker tegen Oostende. Als daar de logica gerespecteerd wordt, dan denk ik dat de andere ploeg naar de finale gaat en vertellen we nu misschien een heel ander verhaal.

  "De Gentse supporter heeft zich weer min of meer verzoend met zijn ploeg"