• home
 • video
 • pas verschenen

  "Qua ervaring in Play-off I heeft Club Brugge voordeel op Genk"

  Club Brugge is de regerende kampioen, maar moet in Play-off I wel 4 punten goedmaken op RC Genk om zijn titel te verlengen. "Club is minder een machine dan vorig jaar, maar ik plaats hen toch naast Genk", zegt Peter Vandenbempt.

  Peter Vandenbempt over Club Brugge:

  • Club Brugge is de grote uitdager van Racing Genk.
  • Ervaring van Club is een belangrijk voordeel.
  • Lof voor Racing Genk prikkelt de spelers van Club Brugge.
  • Toekomst van Ivan Leko mag geen item worden.

  "Minder machine, maar ik plaats Club toch naast Genk"

  Van de andere vier ploegen weten we op dit moment niet echt of ze gewapend zijn om te strijden voor de titel, maar bij Club Brugge staat dat buiten kijf. Club Brugge is de grote uitdager van Racing Genk, op basis van de rangschikking, ervaring en kwaliteit. Ik plaats Club naast Genk, ook al is er een verschil van 4 punten.

   

  Club Brugge heeft zijn kwaliteiten ook heel erg vaak getoond in topwedstrijden, thuis en op verplaatsing. Topduels in Play-off I zijn wel iets anders dan topduels in de reguliere competitie. Daar moet Club Brugge ook rekening mee houden. Ik vind Club Brugge ook wel veel minder de machine die het vorig jaar was, zeker in de reguliere competitie.

   

  In zijn beste periode is Club Brugge onweerstaanbaar en kan het een gigantisch hoog tempo spelen en heel erg goed voetballen, maar het gebeurt minder frequent. De wisselvalligheid van de prestaties - zelf in één wedstrijd - is veel groter dan vorig jaar. In bepaalde wedstrijden kan Club ook heel slecht zijn en dat kan je natuurlijk wel parten spelen in Play-off I.

   

  Ik stel ook vast dat Jan Breydel niet meer in oninneembare vesting is die het jaren geweest is. Ploegen reizen nu met lef naar Brugge en denken dat er iets te rapen valt.

  "Club kan die eindronde heel erg goed managen"

  Qua ervaring heeft Club Brugge wel het voordeel tegenover Racing Genk, al is dat ook geen allesbepalende factor. Maar die eindronde managen - fysiek, tactisch, mentaal ook - dat heeft deze spelersgroep allemaal al een keer meegemaakt. Ze weten wat er op je afkomt als de druk groot is en het mes op de keel staat.

   

  Vincent Mannaert weet perfect hoe je zo'n ploeg en ook de coach moet managen. Hoe je op een bepaald moment de druk moet verhogen en de ploeg moet pushen naar de limiet, maar ook rust moet brengen na twee nederlagen. Dat managen kan Club Brugge wel heel erg goed.

   

  Ook op het veld weten de spelers wat zij moeten doen. Er is ook geen keeperskwestie op dit moment, al kan die weer snel weerkeren. Bij een foutje van Horvath steken die twijfels toch weer de kop op. Dat wordt wel belangrijk voor de doelman.

  "Minder honger bij Club? Dat geloof ik niet"

  In de reguliere competitie waren de spelers van Club Brugge misschien net iets minder scherp en hongerig dan vorig jaar. Daar heeft de Champions League misschien wel een rol in gespeeld, omdat de spelers daar wilden uitblinken. Daar heeft Ivan Leko zich ook vaker aan gestoord.

   

  Ik denk wel niet dat dat een rol zal spelen in Play-off I. Alle spelers van Club willen kampioen worden, die zullen duizend procent gemotiveerd zijn om opnieuw de beste van het land te zijn. Ze zijn geprikkeld omdat iedereen zegt dat Genk het mooiste voetbal speelt en de titel verdient.

   

  Wees maar zeker dat Club erop gebrand is om te laten zien dat zij op het einde van de rit de beste zullen zijn. Ik geloof er dus niet in dat er minder honger zal zijn bij Club.

  "Verrassing als Leko er volgend seizoen nog is"

  Ik denk dat het voor Club Brugge heel belangrijk wordt om ervoor te zorgen dat de toekomst van Ivan Leko geen item wordt in Play-off I. Dat kan alleen door duidelijkheid te scheppen.

   

  Als Club Brugge helemaal de mist ingaat en pas 5e wordt, zal er geen discussie zijn over het feit dat Ivan Leko volgend jaar geen trainer meer is van Club. Er is ook geen contract dat stopgezet moet worden, want Leko zit met een aflopend contract.

   

  Deze spelers gaan wel honderd procent voor en met deze coach Play-off I in, daar ben ik van overtuigd. Alleen is er dit seizoen wel zoveel gebeurd dat er misschien onvoldoende basis is om nog een derde jaar in te gaan met Leko, zelfs al speelt Club Brugge kampioen.

   

  Ik denk dat er toch nood is aan extra zuurstof. Dat kan je dan doen door de spelerskern flink te vernieuwen en de trainer te houden of omgekeerd. Het lijkt erop dat enkele sleutelspelers er volgend jaar ook nog zullen zijn. Ik denk niet dat de toekomst van Leko helemaal bepaald zal worden door wat er gebeurt in Play-off I. Ik heb geen glazen bol, maar voor mij zou het misschien toch een verrassing zijn als hij er volgend jaar nog is.