• home
 • video
 • pas verschenen

  Pro's en contra's van 10 jaar play-offs: "Je moet formule hebben die goed is voor iedereen"

  De komende weken worden de titel en de Europese tickets voor de 10e keer verdeeld in de formule van de play-offs. Hoe evalueert Peter Vandenbempt het systeem na negen edities? "Er zijn te veel negatieve zaken in het globale plaatje om enthousiast te zijn over iets wat lucratief is voor 6 ploegen."

  "Niveau gestegen? Dankzij tv-geld"

  Na 9 jaar kunnen we de evaluatie maken dat het positief én negatief is. Er zijn voorstanders – waar ik niet toe behoor - die zich sterk maken door te zeggen dat België op de Europese ranking van 14 naar 8 gegaan is sinds de invoering van de play-offs in 2010. Je hebt inderdaad regelmatig ploegen die in de kwartfinales van de CL of de EL terecht komen. Ons niveau is gestegen. 

   

  Ik zeg dan: dat heeft volgens mij niets met de play-offs te maken. Wel met een meer dan verdubbeling van de tv-gelden. 10 jaar geleden spraken we over 35 miljoen euro, de laatste jaren is dat opgedreven naar 80 miljoen euro. Als je vraagt waarom Belgische ploegen beter presteren en betere spelers langer kunnen houden, dan heeft dat te maken met de verdubbeling van het tv-geld.

  "Spanning is zeker een positief gegeven"

  Het grote positieve punt aan deze formule is de strijd om de top 6. Daarvan kan je niet ontkennen dat dit een soort dynamiek heeft gecreëerd doorheen de competitie. De strijd om erbij te zijn.

   

  Al is een deel daarvan artificieel. Als de 10e in de stand op 5 speeldagen 2 keer wint en op 6 punten komt, ontstaat de gedachte dat die ploeg ook nog meedoet. Terwijl in realtiteit nog geen enkele ploeg die sprong al heeft gemaakt. Maar als het publiek gelooft dat het waar is, dan is dat ook goed.

   

  Anderzijds zeg ik: als je een gewone competitie hebt zoals vroeger en je hebt tot en met de 5e plaats een Europees ticket, dan verschilt dat niet zoveel van de strijd om erbij te zijn. Dus kan je dat toch compenseren.

   

  Wat ook een grote plus is, is de spanning in POI. Iedereen kijkt uit naar die 2 maanden van topwedstrijden tussen de beste ploegen van het land.  Dus die spanning is zeker een positief gegeven.

  Het grote positieve punt aan deze formule is de strijd om de top 6. Daarvan kan je niet ontkennen dat dit een soort dynamiek heeft gecreëerd doorheen de competitie.

  "Te veel negatieve zaken om enthousiast te zijn over iets wat lucratief is voor 6 ploegen"

  Maar ik zeg altijd: je moet een formule hebben die goed is voor iedereen, niet alleen voor 6 ploegen. Daarom wordt er nu ook hard over nagedacht. Ik denk dat iedereen ervan overtuigd is dat het abnormaal is dat het seizoen van Lokeren of KV Mechelen 2 weken geleden al geëindigd is. Die zitten zonder voetbal tot begin augustus. Dat kan je niet uitleggen aan een normaal mens.

   

  Hoezeer men ook zijn best doet om POII op te waarderen, kijk eens naar de samenvattingen van de komende weken, naar de ploegen die er spelen en hoeveel volk er zit. Play-off II is het verdomhoekje. Dat zie je ook in de kranten.

   

  Aangezien ze er een gesloten competitie van hebben gemaakt met maar 1 daler uit 1A en 1 stijger uit 1B, heeft dat de druk op de ploegen in 1B enorm opgevoerd. Iedereen die daar zit is ongelukkig. Je kunt daar tot de laatste speeldag strijden voor de top 4 en er toch uitvallen en naar eerste amateur zakken. Er zijn te veel negatieve zaken in het globale plaatje om enthousiast te zijn over iets wat lucratief is voor 6 ploegen.

  Hoezeer men ook zijn best doet om POII op te waarderen, kijk eens naar de samenvattingen van de komende weken, naar de ploegen die er spelen en hoeveel volk er zit. Play-off II is het verdomhoekje.

  "Als je spanning artificieel moet creëren, is er iets mis"

  Om niet in herhaling te vallen: van de halvering van de punten kan je me nooit overtuigen. Dat is de grootst mogelijk aberratie in ons voetbal. Men zegt dan: zonder halvering is het niet spannend. Maar zoals ik zei: als je spanning artificieel moet creëren in de sport, is er iets mis.

   

  Ik ben ervan overtuigd dat als er geen halvering is van de punten, de ploegen beter hun best zullen doen om te zorgen dat ze beter staan op het einde van de reguliere competitie. Ik kijk met veel belangstelling uit naar de vele vergaderingen die volgen.

   

  Ik vind ook nog altijd dat er te veel profploegen zijn in ons land. Als heel veel van onze clubs uit noodzaak in handen komen van buitenlandse investeerders, dan wil dat zeggen dat ze op een of andere manier niet leefbaar zijn als profclub. Dan is de vraag of je niet op een lager niveau moet voetballen en je fans plezieren.

  Peter Vandenbempt

  Bekijk: de pro's en contra's van 10 jaar play-offs