• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  "Ploegen hebben er hekel aan, maar voor mij is Antwerp zeer welkom in POI"

  "Er was de voorbije weken verval te merken bij Antwerp, dat kun je niet ontkennen."

  Antwerp opent Play-off I vrijdagavond in de hel van Sclessin. Met welke troefkaarten gaat stamnummer 1 in deze nacompetitie aan tafel zitten bij de grote jongens? Peter Vandenbempt dicht Antwerp Europese medaillekansen toe.

  Peter Vandenbempt over Antwerp

  • Antwerp zal zijn rol van scherprechter vervullen. Alle andere ploegen in POI zullen gevloekt hebben, toen bleek dat Antwerp er bij zou zijn, precies door zijn manier van zijn.
  • Voor plaatsen 1 of 2 komt Antwerp niet in aanmerking, maar een Europees ticket mag het wel ambiëren.
  • Antwerp zal volgend seizoen weer een stap vooruitzetten om dichter bij de top aan te sluiten. Alles is er voorhanden om over een paar jaar beter te doen dan misschien Gent of zelfs Genk.

  Zinderen de mindere weken na bij Antwerp?

  Er was op het einde van het reguliere seizoen zeker verval te merken bij Antwerp, dat kan je niet ontkennen.

   

  Eigenlijk gebeurt bij Antwerp net het tegenovergestelde van bij AA Gent: terwijl AA Gent met de grootste boost aan Play-off I begint, geldt bij Antwerp net het omgekeerde.

   

  Antwerp heeft maar 1 van zijn laatste 6 matchen gewonnen en 4 keer verloren, waarvan een paar keer in eigen huis. Dat neem je toch mee bij de start van POI.

   

  Die mindere resultaten hadden ook te maken met enkele experimenten en met spelers die kaarten hadden gepakt om klaar te zijn voor POI. Dat is zeker waar, maar het zal zijn rol spelen, zeker in de beginfase.

   

  Antwerp kan op 2 manieren POI ingaan: of ze zetten in het begin een goed resultaat neer en zijn opnieuw vertrokken. Of ze trekken de negatieve spiraal door in de eerste matchen.

   

  In dat laatste geval denk ik dat Antwerp verloren is voor POI. Dan wordt het – zoals Charleroi al eens overkwam – vechten tegen de bierkaai, tot het einde van de nacompetitie.

   

  Anderzijds zal Antwerp zijn rol van scherprechter wel vervullen. Ik denk dat alle andere ploegen in POI gevloekt hebben toen bleek dat Antwerp er bij zou zijn, precies door zijn manier van zijn.

  Eigenlijk gebeurt bij Antwerp net het tegenovergestelde van bij AA Gent: terwijl AA Gent met de grootste boost aan Play-off I begint, geldt bij Antwerp net het omgekeerde.

  "Andere ploegen hebben er een hekel aan"

  Coach Bölöni zal zijn ploeg heus niet anders laten voetballen nu het doel bereikt is, namelijk POI halen.

   

  Hij wil ook hier resultaat halen en in de ogen van Bölöni is dat: nadruk op het fysieke spel, de tegenstander opjagen, agressief spelen en alle truken van de foor bovenhalen.

   

  Andere ploegen hebben daar een hekel aan. Hoewel Antwerp uiteraard ook kan voetballen, want er wordt dikwijls wat te veel gefocust op dat fysieke.


  Maar dat hoort er dus allemaal bij bij Antwerp. Zij die een Europese plek ambiëren, zullen punten verliezen op Antwerp.

   

  Ze moeten allemaal naar de Bosuil. En hoewel Antwerp – ondanks de fans en het decor – een slappe thuisreputatie heeft, is het toch elke keer opnieuw oorlog.

   

  Dus wat mij betreft, is Antwerp zeer welgekomen in POI.

  Video player inladen ...

  Is Antwerp een echte titelkandidaat?

  Kampioen worden? Dat is dit jaar onmogelijk voor Antwerp. Daarvoor is er momenteel onvoldoende kwaliteit .

   

  Ik vind het al ongelofelijk dat ze na twee jaar in eerste klasse POI spelen. Dat is uitstekend gedaan en daarvoor moet je de club en de coach, die het op zijn manier doet, feliciteren. Maar met deze kern en deze manier van voetballen kan Antwerp geen kampioen worden.

   

  De manier van voetballen is fysiek zeer veeleisend, met 100% engagement. POI is sowieso al slopend voor ploegen die op een andere manier voetballen. Ik denk dat dat dus zeker voor Antwerp het geval zal zijn. Het zou kunnen dat ze na hun 7e match al helemaal leeggelopen zijn.

   

  Voor plaatsen 1 of 2 komen ze dus niet in aanmerking, maar een Europees ticket mag Antwerp wel ambiëren.

  Video player inladen ...

  "Bölöni zou het andere facet moeten benadrukken"

  Ik zou graag hebben dat Laszlo Bölöni het andere facet van zijn ploeg eens wat meer benadrukt, namelijk hoe goed zijn spelers kunnen voetballen.

   

  Een voetballer erbij op het middenveld, in plaats van vaak de power en de kracht te verkiezen boven het vernuft.

   

  Maar hij gaat het niet doen, denk ik, want hij is ervan overtuigd dat dit de manier is om resultaat te halen. En...ongelijk heeft hij tot op heden natuurlijk niet. 

  Video player inladen ...

  Is deze POI een opstapje voor de toekomst?

  Globaal gezien is bij Antwerp alles aanwezig om een stabiele factor te worden bovenaan in ons voetbal. Paul Gheysens is een ongelofelijk ongeduldig man. POI was dit jaar al het minimum.

   

  En ik denk dat Antwerp zeer teleurgesteld zal zijn zonder Europees voetbal. Zelfs al gaat het dan eventueel om dat laatste ticket en moet je er al ergens in juli weer aan beginnen. Ik denk dat dat echt wel de ambitie is van Antwerp en dat mogen ze ook best ambiëren.


  En dan zal Antwerp - daar kun je vanop aan - volgend seizoen weer een stap vooruitzetten om dichter bij de top sluiten. Alles is in Antwerpen voorhanden om over een paar jaar beter te doen dan misschien Gent of zelfs Genk.

   

  Je hebt een ongelofelijke achterban, de beleving, de infrastructuur, een eigenaar - Paul Gheysens - met heel veel geld maar die het niet noodzakelijk hoeft uit te geven, en het voetbalvernuft van Luciano D’Onofrio.

   

  Dus nogmaals: alles is aanwezig om een stabiele factor aan de top te worden. Tien jaar gaat dat niet meer duren.

  Video player inladen ...

  Play-off IPlay-off I klassement

   PloegPTNMM+M-M=D+D-D+/-
  1KRC Genk4454101147
  2Club Brugge3853111156
  3Antwerp355311651
  4Standard33422069-3
  5Anderlecht27403138-5
  6KAA Gent26504139-6