• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Oliver Naesen: "De vorm van mijn leven? Dat heb je op tv gezien"

  Na zijn tweede plaats in Milaan-Sanremo is Oliver Naesen uitgegroeid tot topfavoriet onder de Belgen voor de komende voorjaarsklassiekers. "Ik voel dat de mensen veel van me verwachten en dat ze het me ook gunnen, maar nerveus maakt me dat niet", zegt hij aan de vooravond van de E3 Harelbeke. 

  Oliver Naesen maakt er geen geheim van dat hij in de vorm van zijn leven zit. "Dat heeft iedereen de voorbije weken wel kunnen zien op televisie", zegt hij. "Maar vorig jaar stond ik ook boordevol goesting aan de start van de E3 en vanaf toen is het fout beginnen te gaan. Ik besef dus dat er van alles kan gebeuren en hou de voeten op de grond."

   

  "Ik loop niet rond met het idee dat ik onklopbaar ben. Maar dat mijn zelfvertrouwen gegroeid is, dat spreekt voor zich. Tijdens Parijs-Nice voelde ik dat ik naar mijn topvorm aan het toegroeien was. Je merkt dat tijdens wedstrijden aan kleine dingen: op plaatsen waar ik vorig jaar nog wat aan het "zwemmen" was, heb ik het nu iets minder lastig."

  De Vlaamse hellingen liggen me nog beter dan de Poggio, dus daar gaan ze me er opnieuw niet afrijden

  Oliver Naesen

  De topvorm van Naesen resulteerde al in een tweede plaats in Milaan-Sanremo. Hij is er nog altijd heel blij mee, ook al vind Sven Nys dat Naesen teleurgesteld had moeten zijn. "Ergens was ik ook wel ontgoocheld, want winnen is nog zo veel mooier. Maar als je op iemand botst die echt beter is zoals Alaphilippe, dan moet je je daar bij neerleggen."

   

  Milaan-Sanremo was al geweldig en nu komen de koersen eraan die Naesen nog meer op het lijf geschreven zijn, te beginnen met de E3 Harelbeke. "De Vlaamse hellingen liggen me nog beter dan de Poggio, dus daar gaan ze me er opnieuw niet afrijden", weet hij.

   

  "Maar het hangt van veel factoren af en de vraag is: waar zit je als de oorlog uitbarst in het peloton? Het is voor mij ook redelijk moeilijk om een koers te winnen. Dit is mijn vijfde jaar als prof en ik win elk seizoen één koers. Daar mag dus gerust nog wel wat bijkomen."

  Sven Nys in Extra Time Koers over het contrast tussen Naesen en Van Aert

  "Mag me niet laten flikken door Deceuninck-Quick Step"

  Trainingsmakker Greg Van Avermaet deelde deze week wel nog een speldenprikje uit door Naesen op de Oude Kwaremont uit het wiel te rijden. "Of dat nodig was voor het zelfvertrouwen van Greg? Met zijn zelfvertrouwen is niks mis. Zo'n laatste parcoursverkenning is altijd intens. Hij zal er wel deugd van gehad hebben."

   

  "Greg is sowieso heel goed. Sagan is zeker niet zo slecht als hij laat uitschijnen. En het zou dom zijn om geen rekening te houden met het blok van Deceuninck-Quick Step. Ik moet alert zijn en zorgen dat ik me niet laat flikken door die mannen."

   

  Hoe zit het met de druk op de schouders van Oliver Naesen? "Na Milaan-Sanremo heb ik superveel leuke reacties gekregen. Ik merk dat het vertrouwen van het publiek heel groot is. De mensen gunnen me ook die overwinning, maar extra druk voel ik niet. Ik kan maar zo snel rijden als ik kan en het resultaat moet je gewoon afwachten."

   

  "Of ik in de E3 opnieuw tevreden zou zijn met een tweede plaats, kan ik nu nog niet zeggen. Er zijn tweede plaatsen waar ik heel blij mee ben geweest, maar er zijn ook tweede plaatsen die me zwaar gefrustreerd hebben. Voor mij mag de beste in koers altijd winnen. Ik zal vooral teleurgesteld zijn als ik zelf de verkeerde keuzes gemaakt heb."

   

  "Ik zag deze week op televisie nog eens hoe Niki Terpstra vorig jaar de E3 won en daarna ook de Ronde van Vlaanderen. Dat zijn dingen waar je als renner van droomt en ik denk daar zeker ook aan. Maar ik heb nog nooit top 10 gereden in de Ronde, dus ik ga nu niet roepen dat ik die koers zomaar ga winnen."