• home
 • video
 • pas verschenen

  Eerst een trein, dan een plein: Merckx trapt festiviteiten voor Tour in Brussel op gang

  Eddy Merckx

  Het Goudvinkenplein heet vanaf nu ook het Eddy Merckx-plein.

  Over 100 dagen gaat de Tour de France van start in Brussel, ter ere van Eddy Merckx, die 50 jaar geleden zijn 1e van 5 Tours wist te winnen. Om de Tourstart te promoten huldigde Merckx een speciale trein in én krijg hij zijn eigen plein in Sint-Pieters-Woluwe.

  Het was een druk dagje voor Eddy Merckx. In de voormiddag zette hij samen met Tourbaas Christian Prudhomme zijn krabbel op een speciale gele Thalys-trein in Brussel-Zuid.

   

  Daarna zette de delegatie koers naar Sint-Pieters-Woluwe, waar Merckx opgroeide in en rond de kruidenierszaak van zijn ouders. Het Goudvinkenplein werd er officieus omgedoopt tot Eddy Merckx-plein, tot grote vreugde van de vijfvoudige Tourwinnaar zelf.

   

  "Ik heb hier zelf niet om gevraagd, maar dit is wel een grote eer. Zoiets kun je moeilijk weigeren. Het is het bewijs dat ik in mijn leven iets bereikt heb en iets betekend heb voor de wielerfans."

   

  Om de dag af sluiten - en omdat je nooit genoeg lintjes kunt doorknippen als je Eddy Merckx heet - werd er onder het Brouckèreplein in Brussel ook nog een gloednieuwe fietsparking ingehuldigd, die plaats biedt aan 500 fietsen.

  Enkele foto's van de dag van Merckx

  Eddy Merckx

  Eddy Merckx zet zijn handtekening op de gele Thalys-trein.

  Eddy Merckx

  Merckx onthult het monument op zijn eigen plein in Sint-Pieters-Woluwe.

  Eddy Merckx

  De ouders van Merckx hadden een kruidenierswinkel in Sint-Pieters-Woluwe.