• home
 • video
 • pas verschenen

  Pro League financiert camerasysteem zelf: "Eerste stap naar hoger niveau"

  Martinez ziet het systeem vooral als hulpmiddel voor het scoutingsapparaat van de bond.

  Martinez ziet het systeem vooral als hulpmiddel voor het scoutingsapparaat van de bond.

  De Pro League zal de tactische camera's op de Belgische velden zelf financieren. De beslissing kwam er na de klaagzang van de kleinere profclubs, die eerst zelf leken op te moeten draaien voor het camerasysteem.

  Een tijd geleden verzocht Belgisch bondscoach Roberto Martinez de KVBV  een camerasysteem op de Belgische profvelden te installeren.Het doel was om gedeelde videobank aan te leggen, die tactische analyses zouden vergemakkelijken. Voor Martinez betekent het systeem ook een uitbreiding van zijn eigen scoutingsapparaat.

   

  Daarop besloot de KBVB dat de clubs uit 1A en 1B op eigen kosten een camerasysteem moesten installeren, en dat werd vooral door de kleinere profclubs niet meteen op gejuich onthaald. Hier en daar klonk het zelfs dat het systeem hen "door de strot werd geduwd".

   

  De Pro League bleef niet doof voor de grieven van de clubs, en publiceerde vandaag een communiqué waarin het een collectieve overeenkomst met Hudl bekendmaakte. Hudl zal instaan voor de levering en installatie van camera's, software voor wedstrijdanalyses en een videoplatform.

   

  De deal wordt overigens volledig door de Pro League gedragen, want de bijdrage van alle 24 profclubs neemt de Pro League uit zijn eigen commerciële budget op. De KBVB lichtte het project vandaag, tijdens de algemene vergadering, aan alle clubs uit 1A en 1B toe.

  Martinez: "Dit geeft Belgisch voetbal een voorsprong op de concurrentie"

  “Dit project is een eerste stap in de plannen van de Pro League om via doorgedreven digitalisering meer tools te bieden aan de clubs om hun prestaties naar een nog hoger niveau te tillen”, introduceerde Pierre François, CEO van de Pro League, de collectieve overeenkomst.

   

  “Deze deal is een unicum in Europa en zal een katalysator zijn voor nieuwe spannende innovaties binnen de Pro League in de komende jaren." 

   

  Ook Roberto Martinez reageerde verheugd op het nieuws over de deal. "“Dit is een ambitieus project dat coaches en analisten zal toelaten de nieuwste technologieën te gaan gebruiken.  Het zal de Pro League clubs en het Belgisch voetbal een voorsprong geven op de concurrentie.”