• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Wielerfotograaf 'Kramon': "Renners vragen zelf foto van hun val"

  Kristof Ramon met één van z'n eerste (gepubliceerde) foto's

  Wielerfotograaf, het is een vak apart. Want wat doe je bijvoorbeeld met foto's van (zwaar) gevallen renners? Kristof Ramon, bijna een decennium in het vak, heeft zichzelf enkele regels opgelegd. "En als het nodig is, vraag ik de hulp van Elke Weylandt."

  In het begin nam Ramon vaak geen foto's van valpartijen. "Tot de renners naar me toekwamen en vroegen: "En, heb je foto's van m'n crash?" Vaak willen ze die als een soort "badge of honor". Maar bij ernstige gevallen moet je wel afstand houden vind ik, ook letterlijk."

   

  Welke foto toon of publiceer je en welke niet, het blijft soms moeilijk. “Iemand die me daarbij geholpen heeft, is Elke Weylandt. Jammer genoeg is zij als zus van Wouter een soort ervaringsdeskundige. Bij enkele ernstige gevallen heb ik haar advies gevraagd en dat dan ook gevolgd.”

   

  Bijvoorbeeld bij de foto’s na de spectaculaire val van Jan Bakelants in de Ronde van Lombardije. Over zijn 'fiets in de boom', de zwalpende Wout van Aert en Flecha de photobomber hoor je Ramon vertellen in de reportage hieronder (en scroll voor enkele foto's die aan bod komen):