• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Wereldkampioene Emma Plasschaert: "Assertiever zijn op het water"

  'Studente' Emma Plasschaert met haar WK-goud op de sofa in Gent

  Emma Plasschaert is sinds vorige zomer wereldkampioene zeilen in de Laser Radial-klasse. De voorbije weken was ze even thuis in Gent, waar ze studeert voor industrieel ingenieur. "Maar ook dan komt zeilen op de eerste plaats", vertelt ze aan Sporza.

  Nieuwe status als wereldkampioene?

  Zeggen dat haar status door dat WK-goud grondig veranderd is, is overdreven. "Maar als iemand niet weet welke richting uit te zeilen in het kruisrak, dan kijken ze nu ook naar mij. Dat deed ik vroeger zelf ook met de toppers."

   

  In de wereldbeker begin februari in Miami werd Plasschaert pas 19e. Andere zeilsters vergoelijkten achteraf hun slechte resultaat door te verwijzen naar Plasschaert. "Zo van "Kijk, de wereldkampioene deed het ook niet goed". Dat wil niks zeggen natuurlijk en blijft hun probleem, maar achteraf kon ik er wel mee lachen."

  Nieuwe coach geeft vertrouwen

  Miami was ook de eerste wedstrijd met haar nieuwe coach Mark Littlejohn. "Intussen heb ik die slechte prestatie kunnen plaatsen. De coach pakt aan wat verkeerd loopt en zoekt oplossingen. Dat geeft veel vertrouwen."

   

  Het EK over een kleine 2 maanden in Portugal is een eerste hoofddoel voor Plasschaert. Het andere grote doel dit jaar is het olympische testevent in Japan. Dus niet het WK, als titelverdedigster? "Neen", is Plasschaert resoluut. "Natuurlijk is het WK ook belangrijk, maar het testevent nog meer."

   

  Plasschaert staat als wereldkampioene natuurlijk al ver, maar er is nog veel marge mogelijk. Bijvoorbeeld in omstandigheden zoals in Miami, met lichte wind. En ze moet ook wat assertiever worden op het water.

   

  "Ik werk eraan met m'n sportpsycholoog. Bijvoorbeeld: als iemand van een callcenter belde, liet ik hen altijd uitspreken. Nu zeg ik: "Excuseer maar ik ben niet geïnteresseerd". Dat sijpelt ook wel door in het zeilen. Op het water, bij de start, is mijn houding nu: "Ik zal jou hier niet laten passeren"."

   

  Beluister hieronder de volledige reportage: