• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Basketbalcoach gaat viraal met speech na hartverscheurend verlies

  UCF-coach Johnny Dawkins

  UCF-coach Johnny Dawkins hield een bevlogen speech na de nederlaag.

  Vreugde en verdriet liggen soms dicht bij elkaar in de sport. Dat hebben de spelers van UCF zondagnacht ervaren na een nipte nederlaag in het finaletoernooi van het basketbalseizoen in de NCAA. De coach van het verliezende team sprak na het verlies zijn huilende spelers toe in de kleedkamer.

  De UCF Knights, het team van de universiteit van Central Florida, kreeg topfavoriet Duke bijna op de knieën in de tweede ronde van het NCAA-kampioenschap. Vijftien seconden voor het einde had UCF nog een bonus van 4 punten, maar in een zenuwslopend slot trok Duke alsnog het laken naar zich toe.

   

  UCF-coach Johnny Dawkins, zelf jarenlang verbonden aan Duke, trof in de kleedkamer een hoopje ellende aan. Met zijn geëmotioneerde speech kwam hij amper boven het gesnik van zijn ontroostbare spelers bovenuit.

   

  "Ik ben enorm trots op de manier waarop jullie dit seizoen ons team vertegenwoordigd hebben. Jullie hebben het geweldig gedaan. Er waren maar twee opties: ofwel zou het seizoen eindigen met een feest, ofwel met tranen. We zijn geëindigd met tranen", sprak Dawkins.

   

  "We hebben heel veel in elkaar geïnvesteerd en ik hou van jullie. Het was geweldig om jullie te mogen coachen en we hebben veel mooie herinneringen, omdat we samen veel bereikt hebben. Ik weet dat dat op dit moment geen troost biedt, maar in de toekomst zal het dat wel doen. De pijn zal nog even aanhouden, maar ik ben trots op jullie."

  Ook Duke-coach moet tranen bedwingen

  Duke-coach Mike Krzyzewski zat ondanks de nederlaag met gemengde gevoelens, wat UCF-coach Dawkins is een voormalige pupil van hem. "Ik hou van Johnny, hij is als familie voor mij", sprak Krzyzewski met tranen in zijn ogen.

   

  "Ik voel me slecht dat zijn team verloren heeft, want ze hadden de overwinning verdiend. Zijn spelers speelden zo goed en met zoveel trots, op het niveau van hun coach. Ik kan dit gevoel niet beschrijven. Dit is zwaar voor mij, ook al hebben we gewonnen. Ik zal een tijdje nodig hebben om dit te verteren."

  Zo verloor UCF pas in het absolute slot van Duke:

  Bij UCF speelt de 2,29m grote Senegalees Tacko Fall: