• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Paniek bij Dimension Data en Katjoesja? "Er zijn geen geheimen: hard blijven werken"

  Dimension Data won dit seizoen nog maar drie keer.

  Voor de kasseikleppers staan de koersen en weken van de waarheid voor de deur. Terwijl Deceuninck-Quick Step en Astana al tig flessen champagne hebben mogen kraken, is het bij Dimension Data en Katjoesja veel minder rozengeur en maneschijn. Sporza sprak met ploegleiders Gino Van Oudenhove en Dirk Demol.

  Van Oudenhove: "Clichés zitten in ons achterhoofd"

  "We waren graag in andere omstandigheden naar deze klassiekers gekomen", legt Dimension Data-ploegleider Gino Van Oudenhove uit. "Ons seizoen was goed begonnen, maar het is misgelopen door ziekte bij enkele renners. In de Ronde van Algarve zijn 5 renners van de klassieke kern ziek geworden, onder wie onze cruciale mannen Valgren, Boasson Hagen en Vermote."

   

  "In Parijs-Nice werd het niet echt beter, waardoor we beslist hebben om Valgren en Boasson Hagen niet mee te nemen naar Milaan-Sanremo. We willen dat ze zich 100 procent kunnen voorbereiden op de koersen die nu komen. Op training is hun gevoel goed, maar we zijn realistisch: ze liggen achter op de favorieten. Als we deze week mee kunnen zijn in de finale met enkele mannetjes, dan zou dat heel goed zijn."

   

  "We zijn er natuurlijk mee bezig, maar als er andere factoren spelen, dan moet je relativeren en vooruitkijken. Je bent nooit beter dan je laatste koers. En een overwinning verandert alles. Die clichés zitten toch in ons achterhoofd."

   

  "In De Panne hebben we een ploeg rond Nizzolo, in Harelbeke zijn Valgren en Boasson Hagen terug. Cavendish? Zijn aanwezigheid was eerst de bedoeling, maar ook bij hem is het een beetje misgelopen. Voorlopig staat hij niet op de lijst, ook niet voor de Scheldeprijs. Al kan dat nog veranderen."

  "Focussen op steun in plaats van de renners af te breken"

  Ziekte, pech en mindere resultaten: hoe weegt zo'n seizoensbegin op een rennersgroep? "Dat speelt mee, toch wel. Niemand wil dat het op deze manier gaat. Daarom hebben we Boasson Hagen bijvoorbeeld na Parijs-Nice naar huis gestuurd, om een breuk in die belasting te hebben, om hem fysiek en vooral mentaal weer klaar te krijgen voor deze koersen."

   

  "Als ploegleider moet je dan meer met je renners praten dan wanneer het goed gaat. Dat is ons werk en daar worden we voor betaald. Je moet ook kijken naar waar ze stonden voor die ziekte. Boasson Hagen won de tijdrit in Valencia en had uitstekende waarden. Dat verdwijnt niet, het duurt gewoon weer even om op te bouwen."

   

  "Of er paniek is? Bij mij toch niet. Onze ploegbaas Douglas Ryder is dinsdag geland. Ook hij is daar natuurlijk mee bezig. Je hebt ook verantwoordelijkheid tegenover sponsors en er is altijd druk, maar als je de redenen kent, dan kun je dat wel relativeren. We moeten nu vooral focussen op steun in plaats van de renners af te breken."

  Je hebt ook verantwoordelijkheid tegenover sponsors en er is altijd druk, maar als je de redenen kent, dan kun je dat wel relativeren. We moeten nu vooral focussen op steun in plaats van de renners af te breken.

  Gino Van Oudenhove (ploegleider Dimension Data)

  Demol: "Nu zijn er geen excuses meer"

  Dimension Data won tot dusver drie koersen, bij Katjoesja blijft de teller steken op één overwinning. Marcel Kittel won een ritje van de Challenge Mallorca.

   

  "We zijn inderdaad nog niet veel in beeld geweest, maar we hebben naar deze periode gepiekt", legt ploegleider Dirk Demol uit. "We zijn niet echt bij de kanshebbers, maar we hebben wel outsiders en op die manier willen we ook proberen te koersen."

   

  Ook de Russische ploeg heeft al een flinke portie pech gehad. "Zabel en Dowsett zijn gevallen en er waren ook een paar zieken, maar we hebben nog niet gepanikeerd. Debusschere en Politt zijn de kopmannen voor de komende weken."

   

  "Jens heeft een goeie voorbereiding gehad. Hij heeft nog geen topuitslagen behaald, maar hij heeft naar deze periode toegeleefd. Ik ga ervan uit dat hij zich in deze koersen kan tonen. De periode van de waarheid is er nu. Nu zijn er geen excuses meer."

   

  "Wanneer ik dan tevreden zal zijn? Ik ben altijd realistisch. We moeten kunnen meespelen, ons in de kijker rijden en een stek in de top 10 of misschien wel top 5 halen. Maar ik besef dat we geen Sagan, Van Avermaet of topper van Deceuninck-Quick Step in onze ploeg hebben."

  "Paniek? Neen, je moet hard werken. Er zijn geen geheimen"

  "Ik moet dus toegeven dat nog niet alles volgens plan verloopt met die ene zege", bekent Demol, die in het tussenseizoen de overstap maakte van Trek-Segafredo. "Ik ben nog altijd bezig aan een studieronde in een volledig nieuwe omgeving. Het kost tijd om een goeie visie op alles en iedereen te hebben."

   

  "Ik heb op één jaar Quick-Step na altijd met dezelfde mensen gewerkt bij Trek en de voorlopers, maar ik ben blij met mijn overstap en ik zie potentieel in deze groep."

   

  "Neen, er is geen paniek. Ik draai al heel lang mee in deze sport. Ik heb nog al meegemaakt dat de start van het seizoen moeizaam was, maar dat alles daarna goed meeviel. Je moet hard blijven werken. Geheimen zijn er niet. Paniek is een slechte raadgever."