• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Ondertussen in andere EK-kwalificatiegroepen: Engeland koning, Macedonië de verrassing?

  De Rode Duivels zijn met 6 op 6 begonnen aan de voorrondes voor het EK, maar hoe gaat het er aan toe in de 9 andere groepen? Geen grote verrassingen na 2 speeldagen, maar vooral Portugal en Kroatië laten het afweten. Een overzicht.

  Groep A: Engeland is koning van de kwalificaties

  In groep A lijkt het alleen nog spannend om plaats twee. Engeland leidt de groep met 6 op 6 en vooral de manier waarop doet het slechtste vermoeden voor de tegenstand uit onder meer Bulgarije, Kosovo en Tjechië. Engeland won zijn laatste 12 EK-kwalificatiematchen. Tegen Tsjechië en Montenegro scoorde het telkens 5 keer. 10 goals, niemand doet voorlopig beter in de voorrondes.

   

  Een statistiekbureau heeft uitgerekend dat België en Engeland de grootste kans hebben zich te kwalificeren voor het EK: 99 procent. Leuk extra weetje: de laatste keer dat Engeland in twee opeenvolgende matchen samen meer dan 5 keer kon scoren was in 1984. Geen enkele speler uit de huidige selectie was toen al geboren.

  Groep B: Portugal heeft start gemist

  De uitgesproken favoriet in groep B laat het voorlopig afweten. Portugal speelde gelijk tegen Oekraïne en tegen Servië. Het moet na twee speeldagen zelfs Luxemburg laten voorgaan in de stand. Oekraïne voert de groep aan. Servië heeft een match minder gespeeld en kan bij winst mee aan de leiding komen.Werk aan de winkel voor Ronaldo en co dus. 

  Groep C: Duitse winst in Nederland na 23 jaar

  Noord-Ierland is de trotse en verrassende leider in groep C met 6 op 6. We raden de Noord-Ieren aan nog niet te vroeg een feestje in te zetten, want de topfavorieten in de groep zijn toch nog altijd Duitsland en Nederland.

   

  Duitsland speelde nog maar een wedstrijd. Door voor het eerst in 23 jaar te gaan winnen op Nederlandse bodem (sinds 1996) dwarsboomden de Duitsers een 6 op 6 voor Oranje.

  Groep D: Onwaarschijnlijke comeback van Denemarken

  Ook Ierland behoort tot het kransje van 9 landen met 6 op 6. Die punten behaalden de Ieren wel tegen "dwergen" Gibraltar en Georgië. De echte concurrenten worden Zwitserland en Denemarken.

   

  De Zwitsers lieten een 6 op 6 helemaal liggen. Tot de 84e minuut stond de thuisploeg 3-0 voor tegen Denemarken, maar in 9 minuten maakten de Denen nog gelijk. 

  Groep E: Alles ligt nog open in groep van Kroatië

  WK-finalist Kroatië is zijn campagne krampachtig begonnen. Het won met enige moeite met 2-1 van Azerbeidzjan en verloor daarna van Hongarije. Net als Wales, Slovakije en Hongarije heeft de zilveren medaille van Rusland drie punten. Alleen Azerbeidzjan heeft in deze groep nog niks geraapt.

  Groep F: Hou de strijd om plaats 2 in het oog

  Geen verrassing in de groep van Spanje, de groepsfavoriet won zijn eerste twee matchen en staat aan de leiding. De zeges tegen Noorwegen en Malta waren wel verdiend, maar niet overtuigend.

   

  Hou in deze groep vooral de strijd in de gaten om de tweede plaats. Zweden, Roemenië en Noorwegen lijken aan elkaar gewaagd. Dat onderstreepten buurlanden Noorwegen en Zweden dinsdagavond in een knotsgekke match. Pas in de 86e minuut maakte Zweden de 2-2, ging nog op en over Noorwegen in minuut 91, maar slikte in de 96 minuut de 3-3-gelijkmaker. 

  Groep G: Wordt Israël de verrassing? Of Macedonië?

  Polen is als favoriet in groep G begonnen met twee zeges. Het kon daarbij al dankbaar gebruik maken van goals van sluipschutters Lewandowski en Piatek. De verrassing in de groep is vooral dat Oostenrijk na twee matchen nog 0 punten heeft. De nummer 23 op de FIFA-ranking moet de nummer 71 en de nummer 92 voor laten gaan. Israël en Macedonië hebben elk al 4 punten.

   

  Dankzij een assist van Anderlecht-speler Zulj voor Arnautovic leek Oostenrijk nochtans op weg naar zijn eerste punten, maar Israël scoorde daarna nog 4 keer tegen. Spits Zahavi scoorde drie keer en is met een totaal van vier goals samen met Sterling topschutter van de kwalificaties op dit moment. 

  Groep H: IJsland zal zijn tenen moeten uitkuisen

  Frankrijk stoomt net als België voorlopig makkelijk door de kwalificaties. Het scoorde in zijn eerste twee matchen telkens 4 keer. De match tegen IJsland was al de 30e cap voor Kylian Mbappé. Hij scoorde zijn 12 goal voor Les Bleus en heeft ook al 7 assists. De jongen is 20 jaar en 96 dagen oud!

  Het 4-0 verlies tegen Frankrijk is slecht nieuws voor IJsland. Als dé verrassing van het EK 2016 er voor de tweede keer in zijn geschiedenis bij wil zijn, kan het zich niet veel misstappen meer veroorloven. Turkije lijkt kandidaat nummer 1 om zich samen met Frankrijk te kwalificeren. Ook Turkije heeft 6 op 6. Groep H is de enige groep met twee ploegen met een perfect rapport.

  Groep J: De jonge en de oude Italiaanse krijger

  Italië domineert groep J dankzij thuiszeges tegen Finland en Lichtenstein. In eigen land verloor het sinds september 1999 geen enkele EK-kwalificatiematch. De match tegen Finland wordt gezien als de doorbraak van de 19-jarige Moise Kean, die zijn eerste goal maakte. De match tegen Lichtenstein was de comeback van Fabio Quagliarella. Hij scoorde twee keer en is met 36 jaar en 54 dagen de oudste Italiaan die scoorde voor zijn nationale ploeg.

   

  Ook in deze groep zijn er nog drie kandidaten voor het tweede ticket. Griekenland, Bosnië en Finland. Het eerste en altijd zwaar beladen duel tussen Griekenland en Bosnië eindigden op 2-2 in Bosnië.