• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Judoka Dirk Van Tichelt: "Tokio? Moeilijk, maar moeilijk gaat ook"

  " "

  Dirk Van Tichelt op de tafel van kinesist Tom Verhoeven, revaliderend van een zware knieoperatie.

  Ook al is het nog bijna 500 dagen tot Tokio 2020, voor Dirk Van Tichelt wordt die Spelen halen een race tegen de klok. Na een zware knieoperatie moet de 34-jarige judoka maanden revalideren. "Ik voelde dat ik m'n beste niveau nog kon halen, daarom doe ik het nog. Ik wil niet als een kreupele stoppen."

  De operatie aan zijn rechterknie (gescheurde kruisband) is intussen anderhalve maand geleden. "Het gaat eigenlijk wel goed", zegt Van Tichelt in de Topsportschool in Wilrijk, waar hij alweer aan het fitnessen is.

   

  "Het genezingsproces kan ik niet versnellen, die nieuwe kruisband moet nu eenmaal vastgroeien. Maar de rest van m'n lichaam kan ik wel optimaal trainen. Ik zal zelfs nog nooit zo'n lange voorbereidingsperiode gehad hebben, wie weet is het een voordeel", lacht de Beer van Brecht.

  Van Tichelt aan het werk in de fitnesszaal van de Topsportschool in Wilrijk

  Kinesist moet afremmen

  De revalidatie voor zo'n blessure wordt op een half jaar geschat, maar daar wil Van Tichelt onder blijven. "Het is vanaf dag 1  al een kwestie van afremmen en intomen bij Dirk", zo lacht kinesist Tom Verhoeven. "Maar liever zo dan continu te moeten pushen natuurlijk."

   

  Na zijn bronzen medaille in Rio wil Van Tichelt ook de volgende Spelen halen. "De kwalificatie wordt moeilijk, maar moeilijk gaat ook. Ik heb nog tijd tot het EK van volgend jaar. Ik mik op het WK in augustus in Japan om mijn comeback te maken."

   

  Beluister de volledige reportage hieronder:

  De gehavende knie van de Beer van Brecht.