• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Devos kiest ander paard in WB-finale: "Afwachten hoe hij zal reageren"

  Pieter Devos

  Pieter Devos met zijn vertrouwde succespaard Espoir.

  Van 4 tot 7 april vertegenwoordigen 5 Belgische ruiters ons land op de 41e editie van de Wereldbekerfinale jumping in Göteborg. In de selectie zit ondermeer Pieter Devos. Hij koos ervoor om voor deze competitie zijn succespaard Espoir in te ruilen voor Apart.

  Pieter Devos kiest bij zijn tweede Wereldbekerfinale verrassend voor een ander paard. "Ik heb het geluk dat ik kan beschikken over drie paarden die het allerhoogste niveau aankunnen. Espoir heeft intussen al drie kampioenschappen gelopen en wordt 15 jaar, dus ik heb besloten om hem niet meer in te zetten."

   

  "Apart heeft de voorbije winter bewezen dat hij op het allerhoogste niveau mee kan. Hij won de Wereldbeker van Stuttgart, was vierde in Bazel en daarmee heeft hij toch een belangrijk aandeel in mijn selectie gehad."

   

  "Ik weet niet waar ik met Apart tijdens zo'n competitie op moet letten, maar ik weet wel dat hij kan groeien in de wedstrijd. Al neemt dat niet weg dat hij nog nooit een kampioenschap heeft gelopen en dus valt het af te wachten hoe hij zal reageren."

  Hoogst gerangschikte Belg

  Devos is met zijn vierde plaats op de Europese ranking de hoogst gerangschikte Belg. Een podiumplaats is dus mogelijk, al blijft Devos met zijn voeten op de grond. "Ik doe het nu op mijn manier en dan weet ik dat ik er wel zal komen. Dat neemt niet weg dat ik heel graag win."

   

  "Vorig jaar was ik fout door te stellen dat een podiumplaats zeker heel normaal zou zijn voor België. Dat was ook zo, want we waren al vier jaar het regelmatigste land en toen kwam het er op het kampioenschap net niet uit, omdat we misschien te graag wilden."

   

  België behoort met 5 springruiters in de top 18 momenteel tot de wereldtop. Toch blijft een uitschieter nog uit. "In de WB-finale zitten we met vijf Belgen, terwijl we het seizoen met honderden zijn gestart: dat wil zeggen dat wij heel goed bezig zijn."

   

  "We moeten hiervan genieten. We hebben drie ruiters in de top 20 van de wereld, dat is nog nooit eerder gebeurd. Alleen die grote uitschieter ontbreekt (zoals Philippe Le Jeune). Individueel hebben wij allemaal al veel meer gewonnen."                

  Devos en Apart aan het werk