• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  "De kleedkamer" over Vandenbroucke: "Ik had zijn dood al eerder verwacht"

  De tafelgasten blikten terug op Gent-Wevelgem 1998.

  In de 2e aflevering van "De kleedkamer" worden er herinneringen opgehaald aan Gent-Wevelgem 1998 en winnaar Frank Vandenbroucke. Wilfried Peeters, Patrick Lefevere, Dirk Nachtergaele en Nico Mattan schuiven aan tafel bij Ruben Van Gucht.

  "Zijn strafste stoot? Hartslag van 212 in de Scheldeprijs"

  Ruben Van Gucht vroeg de tafelgasten naar de strafste stoot van Vandenbroucke. "Voor mij Luik-Bastenaken-Luik", zegt Peeters. "Met Bartoli op La Redoute." Nachtergaele heeft een ander idee: "Voor mij is dat Schoten, de Scheldeprijs."

   

  "6 of 7 kilometer voor het einde rijdt hij langs het kanaal weg. Hij pakt 60 meter en het peloton spat helemaal uit elkaar. Ze sprinten voor de tweede plaats met 20, 25 man. Frank komt over de finish en ik kijk naar zijn hartslagmeter en ik zie staan: 212. "Dat heet klasse", zei hij tegen mij. Dat was typisch Frank."

  Mattan: "Ik waste Frank zijn sokken en spelde zijn rugnummers op"

  In 1999 verliet Vandenbroucke Mapei om naar Cofidis te gaan. "Ik denk dat hij langer bij Mapei had moeten blijven", vertelt Mattan. "Hij heeft natuurlijk gekozen voor het geld."

   

  "Maar ook zijn vrijheid", pikt Lefevere in. Mattan: "Hij wou alleen kopman zijn. Hij was alleen kopman en mocht doen wat hij wou. Hij mocht 4 of 5 renners meenemen. Frank was een beetje alles bij Cofidis. Hij zette de ploegleider buiten. De tactiek was zijn tactiek."

   

  "Hij had ook altijd iemand nodig. Ik moest zijn sokken wassen in de lavabo in de badkamer, zijn rugnummers opspelden, zijn handdoeken klaarleggen, ... Ik legde twee t-shirts klaar, sokken, een opgerolde handdoek, ..."

   

  Is dat niet een beetje te veel pamperen? "Nico is daar ook voor beloond", weet Nachtergaele. "Hij heeft ook voor Nico gezorgd." Mattan: "Ik ben prof geworden door Frank, hij heeft me ook meegenomen naar Patrick en dan naar Cofidis."

  "Verhaal dat Frank geld gekregen had van Van Petegem begon eigen leven te leiden"

  "Het is fout gelopen bij Cofidis omdat er geen structuur was rond Frank bij die ploeg. Bij ons was die er wel. Hij kon terugvallen op veel mensen en op ploegmakkers", vertelt Nachtergaele. 

   

  Lefevere: "Ik ga eerlijk zeggen: ik heb op een bepaald moment bijna meer gedaan voor Frank Vandenbroucke dan voor mijn eigen zoon. Ik heb hem teruggenomen bij QuickStep-Davitamon." Vandenbroucke werd in 2003 nog tweede in de Ronde van Vlaanderen.  "Wij hadden in die Ronde gezegd tegen Frank dat hij niet meer mocht rijden. Hij reed toch door en werd tweede achter Peter Van Petegem."

   

  "Maar dan is het spel begonnen. Iemand in het peloton, ik denk dat ik weet wie maar ik ga geen namen noemen, die heeft om ruzie te stoken in mijn ploeg gezegd dat Frank 7 miljoen gekregen had van Van Petegem. Dat is een knuppel gooien in het hoenderhok. In het profwielrennen deel je als je geld krijgt. Je wint of je verkoopt."

   

  "Dat verhaal begon een eigen leven te leiden en dat was een vertrouwensbreuk. Niet met mij, maar tussen hem en de renners. Die situatie was niet meer houdbaar."

  "Wekelijks post ik nog een foto van Frank op Instagram"

  Aan tafel ging het onvermijdelijk ook over het overlijden van Vandenbroucke. "Ik durf niet te ontkennen dat we het verwacht hadden", vertelt Peeters. "Maar niet op dat moment. Ik had het vroeger al verwacht. Ik had de indruk dat hij voor zijn overlijden net weer stabieler was." "Dat was ook zo", denkt Lefevere. "Ik denk er nog vaak aan."

   

  Voor Mattan was Vandenbroucke zijn beste vriend. "Ik had geen broer of zus en we hoorden elkaar veel. Als er een periode was waarin ik Frank niet hoorde of waarin hij niet meer opnam, dan wist ik dat het niet juist was. Hij sloot zich op."

   

  "Wekelijks post ik nog een foto van Frank op Instagram. Dat is toch een klein aandenken."