• home
 • video
 • pas verschenen

  Beerschot Wilrijk neemt Rupel Boom over, Hellebaut wordt jeugdadviseur: "Mentale begeleiding"

  " "

  Superfan Tia Hellebaut wordt topsportadviseur van de nieuwe jeugdacademie.

  " "

  Beerschot Wilrijk mist voor het 2e jaar op een rij de promotie naar 1A.

  0 / 0

  1B-club Beerschot Wilrijk en 1e amateurclub Rupel Boom gaan samen. De eigenaars van eerstgenoemde, de Saudische prins Abdullah en het Vlaamse bouwbedrijf DCA, nemen de nummer 6 in eerste Amateur over. Er komt een nieuwe jeugdacademie met Tia Hellebaut als topsportadviseur.

  "De bestuurders van de 2 clubs zijn ervan overtuigd dat de overname voordelen en opportuniteiten biedt voor een kwalitatieve en ambitieuze jeugdopleiding in de Antwerpse zuidrand", luidt het.

   

  "Beerschot Wilrijk en Rupel Boom blijven inzetten op zowel topsport als breedtesport. In
  de nieuwe jeugdacademie zal plaats zijn voor elitejeugd, maar ook voor provinciale,
  interprovinciale en gewestelijke jeugdploegen op de twee sites."

   

  Met deze overname onderstreept Beerschot Wilrijk, dat voor het tweede jaar op een rij de promotiefinale naar 1A verloor, zijn ambitie in de verdere uitbouw van de club en in de doorstroming van eigen jeugd. Alvast 1 opvallende naam moet daarbij helpen: Tia Hellebaut, superfan in hart en nieren en olympisch kampioene hoogspringen in 2008, gaat topsportadvies leveren voor de jeugdacademie.

   

  Oud-scheidsrechter Frans Van Den Wijngaert wordt manager van de jeugdacademie, Marc Noé sportief verantwoordelijke. 

   

  Ook de sportieve ambitie van het eerste elftal van Rupel Boom blijft dezelfde: spelen in de hoogste amateurklasse. De volgende dagen zijn er op Beerschot en Rupel Boom infosessies voor spelers, ouders en trainers.

  Hellebaut licht haar functie toe:

  "Ik ga werken rond mentale begeleiding"

  De opvallendste verschijning vandaag was die van Tia Hellebaut, die een overstap maakt van atletiek naar voetbal. Hoe is dat gekomen? "Ik ben natuurlijk een superfan van Beerschot. Ik kom hier vaak en heb geregeld gesprekken met het bestuur. Door de overname van Rupel Boom door Beerschot wordt een hele nieuwe structuur rond de jeugdwerking gezet. Samen met Frans Van Den Wijngaert en Marc Noé ga ik mij daar voor inzetten."

   

  "Zij zullen dat eerder sportief en structureel doen. Ik ga fungeren als adviseur en zal zorgen voor een soort kruisbestuiving. Ik ken niet zoveel van voetbal, maar het is altijd interessant om ervaringen van mijn topsportverleden en van de atletiek te implementeren."

   

  Tot daar de theorie, wat gaat ze concreet doen: "Marc en Frans hebben de voorbije maanden achter de schermen al heel veel gewerkt en met veel mensen contact gehad. Zo groeide de idee om de mentale begeleiding, die momenteel eigenlijk niet bestaat, in mijn richting te schuiven."

   

  "Die mental coaching zal niet van vandaag op morgen gebeuren. We zullen dat stap per stap doen. Maar ik ben ervan overtuigd dat het een heel grote winst kan opleveren bij jeugdspelers. In voetbal is mentale begeleiding nog niet heel gangbaar, zowel voor de spelers zelf als voor de trainers. "Coach de coach" is ook heel belangrijk."

   

  "Dat vergt natuurlijk een specifieke opleiding. Ik ga dat laten doen daar mensen die er veel meer van afweten. Ik wil het structureel aanpakken. Met mijn expertise is het wel handig om die mensen te zoeken."

   

  "Het wordt een grote uitdaging, maar ik wil echt wel mijn schouders zetten onder dit project. De filosofie van Beerschot is dat elk kindje op zijn niveau moet kunnen gaan voetballen. Ik geloof erin."

  Ik zal een structuur bouwen rond de mentale begeleiding, zowel van jeugdspelers als van coaches. In voetbal is dat nog niet heel gangbaar

  Tia Hellebaut