• home
 • video
 • pas verschenen

  "Cruijff zou oordelen dat Nederland-Duitsland een boeiend duel was"

  Duitsland klopte Nederland gisteren met 2-3.

  In tegenstelling tot de ongelijke strijd tussen België en Cyprus was het in Amsterdam een spectaculaire kwalificatie-interland tussen Nederland en Duitsland. De Duitsers wonnen door een doelpunt in de slotfase met 2-3. Stef Wijnants over de verrijzenis van de Mannschaft en de realitycheck bij Oranje.

  Duitse aanvalslust

  Wat waren die Duitsers in de eerste helft goed. Al de ellende die er het voorbije jaar over de Mannschaft uitgestrooid is, was na 45 minuten vergeten. Hoog tempo, zuiverheid van passing, pijlsnelle uitbraken, schitterende dribbels. Wie de Duitsers op het WK en in de Nations League zag spartelen, geloofde zijn ogen niet. Nederland werd, op drie minuten na toen Babel twee kansen kreeg, volledig overrompeld.

   

  Zoals bekend staat de Duitse bondscoach Joachim Löw onder hoogspanning. Löw verkoos na het WK-debacle en de mislukte Nations League om niet meer te rekenen op het trio Hummels, Müller, Boateng en wil vanaf nu met een nieuwe generatie succes oogsten.

   

  De eerste ‘test’ afgelopen woensdag in een oefenduel tegen Servië (1-1) was bevredigend voor een ploeg zonder zelfvertrouwen. Van dat getwijfel was er voor de rust in Amsterdam niets te merken. Neuer stond te keepen als in zijn beste dagen, achteraan nam Süle van Bayern het verdedigend leiderschap op zich, op de flanken renden Kehrer en Schulz een halve marathon en Toni Kroos bewees op het middenveld dat hij nog niet versleten is.

   

  Maar de speerpunten, letterlijk bijna, waren de twee spitsen Leroy Sané en Serge Gnabry. Behalve dat ze elk een doelpunt maakten, waren ze een gesel voor de Nederlandse defensie.

  Van Dijk en De Ligt schaakmat gezet

  Met Virgil van Dijk en Matthijs de Ligt heeft Oranje een verdedigingsduo dat de evenknie is van alle toplanden van de wereld. Maar gisteren werd het voor de rust keer op keer voorbijgehold. De Ligt gleed knullig weg bij de eerste goal, Van Dijk was niet doortastend genoeg bij de tweede schitterende goal van Gnabry.  

   

  Ook bij de beslissende treffer van Schulz bleef het duo in gebreke. De buitenspelval werd foutief opgezet, er werd niet geanticipeerd op de snelle uitbraken en de zonedekking liep voor geen meter.

   

  De ene keer stapte Van Dijk te vroeg uit, een andere keer de Ligt. Ook dat andere godenkind van Ajax, Frenkie de Jong (volgend seizoen bij Barça) kwam er voor de pauze niet aan te pas. Hij werd door de Duitsers vaak teruggedrongen om als vijfde verdediger te spelen.

  Leroy Sané

  Leroy Sané opent de score.

  Ommekeer dankzij Depay

  Na de pauze tapte Oranje van meet af aan uit een ander vaatje. Het ging als een pletwals over de Duitsers heen. Memphis Depay nam zijn ploegmaats bij de hand. Bij Olympique Lyon komt de 25-jarige Depay nauwelijks aan doelpunten. Vorig jaar trapte hij er negentien binnen, nu komt ie nog maar aan zes goals. Maar bij Oranje is hij onmisbaar geworden.

   

  In de laatste twaalf wedstrijden was Depay direct betrokken bij dertien goals: acht keer scoorde hij zelf, vijf keer was hij aangever. Ook gisteren borstelde hij de 1-2 op het hoofd van De Ligt en schoot hij zelf de 2-2 binnen. Eerder van de week rolde hij in zijn eentje Wit-Rusland op.

   

  Maar als Oranje daadwerkelijk tot de top van Europa of de wereld wil doorstoten, zal er de komende tijd toch nog een alternatief in de aanval moeten komen. Babel, Quincy Promes, Luuk de Jong of Bergwijn lijken niet meteen scherpschutters. Ook op enkele andere posities moet Nederland nog verbeteren.

  Te vroeg hallelujah

  Nederland miste Euro 2016 en het WK van 2018 en zat in een diepe crisis toen Ronald Koeman een dik jaar geleden de fakkel van Dick Advocaat overnam. Koeman reanimeerde de ploeg en plaatste zich ten koste van Frankrijk en Duitsland voor de finaleronde van de Nations League (in juni speelt Nederland in de halve finales tegen Engeland).

   

  De optimistische fans haalden de oranjegadgets al van de zolder en dachten dat een nieuw glorietijdperk al ingezet was. Maar plots blijkt de nederlaag een realitycheck te zijn en zet die het Nederlands elftal opnieuw met de voeten op aarde. Duitsland staat er weer en is nu favoriet voor groepswinst.

   

  Bovendien is Noord-Ierland met een zes op zes gestart. Straks wordt het misschien toch nog knokken om aan Euro 2020 deel te nemen. Zo ver zal het niet komen, want dit Nederland heeft onmiskenbaar voldoende talent en beschikt nu ook over mannen met baarden. Het hoeft niet altijd mooi te zijn als het maar resultaat oplevert. Het late tegendoelpunt zal wat dat betreft een eyeopener zijn. Nederland moet de zwakkere plekken aanpakken en Koeman heeft goud in handen.

  Nederland staat weer met de voeten op de grond.

  Rust voor Löw

  De Duitse bondscoach Joachim Löw bleef na de match de ernst zelve. Geen spatje vreugde of leedvermaak ten opzichte van zijn criticasters te merken. "Een overwinning hier is een erg goed begin'', zei Löw.

   

  "Dit helpt ons in de rest van de kwalificatiereeks. In de eerste helft speelden we heel, heel goed. Maar in de tweede helft raakten we het een beetje kwijt. Al verloren we niet het geloof, daardoor konden we op het einde toch nog de winst pakken. We hadden vandaag wellicht ook het geluk dat we de vorige keren een beetje misten."

   

  De Duitse media prijzen Löw zowaar omdat hij met de inbreng van Marco Reus tactisch een goede zet deed. Reus gaf de assist bij het doelpunt van Schulz. Kortom, in Duitsland smaakt de zege zoet en kan de druk voor Löw van de ketel. Het vernieuwingsproces kan worden voortgezet.

  Joachim Löw

  In Duitsland smaakt de zege zoet en kan de druk voor Löw van de ketel.

  Eerbetoon aan Cruijff

  Rond de altijd beladen interland werd ook stilgestaan bij Johan Cruijff, die exact drie jaar geleden op 68-jarige leeftijd overleed. Cruijff zou zeker van deze match genoten hebben, van twee ploegen die bezig zijn om in de toekomst opnieuw succes te oogsten.

   

  De vijf doelpuntenmakers van gisteren waren samen 115 jaar oud (23 jaar gemiddeld).

  Het Oranje van Cruijff leek op deze bijzondere avond de punten te delen met de Mannschaft. Maar zoals bekend werd daar in de absolute slotfase nog een stokje voor gestoken. Nico Schulz scoorde met het rugnummer... 14.

  Stef Wijnants

  Voorrondes Euro 2020

  einde
  23