• home
 • video
 • pas verschenen

  Vandenbempt: "Cyprus had niets met interlandvoetbal vandoen"

  De Belgen zijn met een 6 op 6 aan de EK-voorronde begonnen. Na de 3-1 thuis tegen Rusland volgde de 0-2 in Cyprus. Wat onthoudt Peter Vandenbempt van de match van gisteren?

  "De Belgen hebben professioneel hun job gedaan"

  Het enige dat we moeten onthouden is de uitslag en de 3 extra punten. Dat was het zo ongeveer. Het was kenmerkend dat een Roberto Martinez op de persconferentie kwam en de persverantwoordelijke zei: "Wie stelt de eerste vraag?", dat er geaarzeld werd. Normaal vliegen de vingers in de lucht. Nu vroegen journalisten zich een beetje af, wat ze over deze wedstrijd nu precies moesten vragen.

   

  Want die had natuurlijk met interlandvoetbal niets vandoen, eerlijk gezegd. Cyprus is de nummer 87 in de wereld. Maar ze speelden als nummer 187, had ik de indruk. Het was werkelijk het slapste Cyprus dat ik al ooit heb gezien.

   

  Ze hadden met 5-0 van San Marino gewonnen, kan je nagaan wat dat dan voorstelt, maar de bondscoach had toch 5 andere spelers opgesteld, veelal verdedigende. Maar dat hielp niet.

   

  Het veld was slecht. Ze hadden blijkbaar ook niet gesproeid. Met een droge grasmat wilden ze de balcirculatie van de Belgen moeilijker maken. Maar ook dat hielp niet. Ze hadden ook het doel moeten dichttimmeren, denk ik.

   

  Neen: het klasseverschil was gewoon veel en veel te groot en de Belgen hebben het professioneel aangepakt. Ze waren snel klaar - na een kwartiertje - en dan werd het aftellen tot het einde. Er waren ook 22.000 toeschouwers aangekondigd, het waren er uiteindelijk 6.000 in een beetje kouwelijke omstandigheden. Dus we moeten vooral niet te veel onthouden van deze wedstrijd. Behalve dan dat de Belgen hun job hebben gedaan.

  "Om een doelpunt tegen te krijgen had Courtois de bal er zelf moeten ingooien"

  Of je de spelers kan beoordelen na zo'n match? De clean sheet van Courtois is de makkelijkste uit zijn carrière geweest, denk ik. Om een doelpunt tegen te krijgen had hij de bal er zelf moeten ingooien. Zo ongevaarlijk waren de Cyprioten.

   

  Eden Hazard was er in zijn 100e wedstrijd toch weer scherp aan begonnen: gefocust en wetend dat ze de klus snel willen klaren. Hij maakte dat doelpunt. Dus ook gisteren ging Hazard dan toch weer voorop in de strijd. Maar oké, nadat de 0-2 was gemaakt, is hij nadien toch ook in slaapmodus gegaan en trok hij de handrem op.

   

  En Batshuayi heeft het zeker ook niet slecht gedaan, zeker in de eerste helft. Hij heeft zijn doelpuntje meegepikt. En hij was ook al wel dreigend tegen Rusland.

   

  Maar voor het overige is het moeilijk. Ik zei het: je kan spelers wel feliciteren dat ze bij de les waren vanaf het begin, dat ze zichzelf niet in de problemen hebben gebracht. Dat is wel vaker al gebeurd met de nationale ploeg, maar was nu niet in het geval.

  "Tielemans is eigenlijk al min of meer titularis"

  We mogen wel niet vergeten dat België superieur was tegen Rusland en tegen Cyprus met een flink gedecimeerd elftal. Dan kan je een keer gaan kijken naar de vervangers die hebben gespeeld.

   

  Van sommigen kan je zeggen dat ze eigenlijk een vaste plaats hebben in het elftal, ook als er veel spelers terugkomen. En dan denk ik in de eerste plaats en misschien bijna uitsluitend aan Youri Tielemans. Gisteren was het ook iets minder, maar zoals die heeft gespeeld de voorbije week, dan klopt die heel hard op de deur. Hij is eigenlijk al min of meer titularis.

   

  Leander Dendoncker heeft heel hard gelopen en heeft veel werk verricht. Maar hij zal toch weer uit de ploeg verdwijnen. En hetzelfde geldt eigenlijk voor Timothy Castagne: die heeft ook zijn wedstrijden gespeeld, was aanwezig in het elftal, maar het is toch nog geen Thomas Meunier.

   

  Michy Batshuayi, ik zei het al, heeft het goed gedaan. Maar Lukaku zal toch eerste spits blijven. Achterin heb je natuurlijk nu Thomas Vermaelen. Als die fit is en op het toppunt van zijn mogelijkheden, dan is hij of Kompany de vaste man.

   

  Thorgan Hazard is ook weer een ander verhaal. Die klopt ook zeer nadrukkelijk op de deur, heeft goeie punten gescoord, zeker tegen Rusland. En andere concurrenten, met name Carrasco, die hebben het wat moeilijker. Dus enkele jongens kloppen wel degelijk op de deur, maar als straks iedereen fit is, dan gaat de bondscoach toch weer dicht tegen zijn basiselftal aankomen, waarmee hij de voorbije jaren succesvol geweest is. 

  "België is op weg naar de makkelijkste kwalificatiecampagne aller tijden"

  België is na 2 speeldagen met 6 op 6 leider in de voorrondegroep. En die hebben geleerd dat die campagne nog lang zal duren, denk ik. Er zijn nog 8 wedstrijden. En Rusland was op papier de sterkste tegenstander. Dat bleek dan toch flink tegen te vallen. We hebben nu ook Cyprus gezien: heel erg zwak.

   

  Als je dan kijkt naar de uitslagen van de concurrenten die er nog aankomen: Kazachstan klopte Schotland met 3-0 en verloor gisteren van Rusland met 0-4. Over San Marino moeten we ook niet te veel vertellen.

   

  Ik denk dat België op weg is om de makkelijkste kwalificatiecampagne aller tijden te gaan spelen. Dat ze een paar wedstrijden voor het einde misschien al wel zeker gaan zijn van kwalificatie. Dat is ook het doel.

   

  En dan is de vraag: gaat de bondscoach dan vasthouden aan zijn elftal of gaat hij een aantal spelers die staan te trappelen speelgelegenheid geven?

   

  We kunnen dan toch nog maar een keer - maar het zal voor de laatste keer zijn - treuren dat de Belgen in juni niet deelnemen aan de Final 4 van de Nations League met leuke wedstrijden tegen Portugal en misschien wel Engeland of Nederland. Maar dat ze dus thuis zullen voetballen tegen Kazachstan en Schotland. Dat is dan hun eigen fout van die afknapper tegen Zwitserland. Maar oké: België gaat zich makkelijk plaatsen. Dit gaat een geschiedenisloze campagne zijn. Veel doelpunten maken, het publiek in Brussel vermaken, dat is een beetje het doel.

  Peter Vandenbempt