• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Van der Poel wint GP Denain en looft Van Aert: "Ben geen man van staal"

  " "

  Van der Poel hoort de vraag al komen: "Parijs-Roubaix is van nog een ander kaliber"

  Wout van Aert en Mathieu van der Poel lijken elkaar niet alleen in het veld, maar ook op de weg steeds hoger te stuwen. Van Aert was zaterdag top in Sanremo, Van der Poel won gisteren de GP Denain, de miniversie van Parijs-Roubaix. "De prestatie van Van Aert was toch straffer", zegt de Nederlander.

  Sportweekend zat in het spoor van Van der Poel:

  "Ik wilde uit de problemen blijven", hij deed veel meer

  Vier dagen na zijn zware val in Nokere Koerse toonde Van der Poel zich de sterkste over 12 kasseistroken in het noorden van Frankrijk. En de allrounder van Corendon-Circus maakte daarbij indruk. Hij speelde met de tegenstand en reed er in fases iedereen uit het wiel.

   

  Sporweekend was erbij en had dus een goeie dag uitgekozen om de Nederlander te volgen. "De man van staal", verwelkomde onze man Van der Poel, toen die van de teambus stapte voor de start. "Ik ben niet van staal", lachte hij. "Ik ben nog redelijk stijf op veel plekken. De schaafwonden vallen we redelijk goed mee, dat is het voordeel van op kasseien vallen. Maar ik ben toch nog redelijk geblutst."

   

  Hij klonk vooraf voorzichtig: "Ik wil proberen nog de koerskilometers in de benen krijgen. Dat is het belangrijkste. En ik wil uit de problemen blijven." 

   

  Maar Van der Poel bood veel meer. Hij maakte de koers hard en hield een solopoging vol tot op de streep. Onderweg adviseerde hij Sportweekend 2 stroken, waar hij "zijn best zou doen". Bij de eerste, in Abscon, waar de oorlog begon op 70 km van de finish, ontsnapte hij net aan een zware valpartij. "Ik heb het niet gezien en hoop dat het niet mijn fout was. Dat is natuurlijk de reden waarom iedereen voorop wil opdraaien op zo'n kasseistrook."

   

  Drie kwartier later, op 40 km van de streep, haalde Van der Poel de sloophamer boven en begon zijn ongenadige afvallingstocht. "Ik had het zelf niet door. Maar het is eigen aan kasseien: als je op kop rijdt, kan je een beetje je eigen spoor kiezen. Bij het afkomen van de laatste kasseien zag ik aan de schaduw dat er niemand meer in het wiel zat. Het was nog vrij lang, 9 km, maar het voelde toch een stuk langer aan."

  "Parijs-Roubaix is van nog een ander kaliber"

  Na de koers herhaalde onze man zijn compliment: "Hier is de man van staal." Van der Poel wou er ook dan evenwel niet van weten: "Nog steeds niet. Ik voel de vraag al komen: Parijs-Roubaix is hier in de buurt, maar wel nog van een ander kaliber. Die is wel nog 60 km langer en daar rijden renners mee van een ander kaliber."


  Van der Poel rijdt in zijn eerste voorjaar op de weg Gent-Wevelgem, Dwars door Vlaanderen, de Ronde, de Brabantse Pijl en de Amstel. Roubaix doet hij niet: "Je kunt niet alles doen. Ik denk dat we een heel mooi programma hebben uitgestippeld om alles te ontdekken. Zo blijven er in de toekomst nog nieuwe dingen over."

  Compliment voor Van Aert: "Wat die deed, is toch een stuk straffer"

  Van der Poel maakte zijn eigen succes ondergeschikt aan de prestatie van Wout van Aert daags tevoren. Zijn collega-veldrijder had iedereen met verstomming geslagen door met de besten mee te glippen op de Poggio en nog naar een 6e plaats te sprinten in Sanremo. "Wat Wout deed, was toch wel een stuk straffer. We kunnen ons alleen maar optrekken aan elkaar. In het veld hebben we elkaar beter gemaakt en wie weet doen we dat op de weg ook."

  Van der Poel dokkert naar winst op de kasseien van GP Denain