• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Waarom de Oostenrijkse kampioen voor België skiet: "Dat is veel "graver""

  Sam Maes

  Sam Maes blijft zijn Belgische roots trouw, de Oostenrijkers brengen hem niet van de wijs.

  Sam Maes heeft vorig weekend de reuzenslalom gewonnen op de Oostenrijkse kampioenschappen. "Ik ben de beste in mijn leeftijdscategorie, maar ik blijf voor België skiën", reageert de 20-jarige skiër, die in de Alpen is opgegroeid. "Bij de Oostenrijkers zou ik maar een nummer zijn."

  "Ze proberen me te claimen"

  Na zijn bronzen medailles op het WK voor junioren liet Sam Maes vorig weekend alle Oostenrijkers achter zich op de Oostenrijkse skikampioenschappen. Op de WK-piste in Saalbach won hij de reuzenslalom.

   

  "Zonder Marcel Hirscher is de reuzenslalom het zwakke punt van het Oostenrijkse skiteam. En nu wint er nog een Belg ook", klonk het zaterdag op een bekende Oostenrijkse sportwebsite.

   

  "Ze willen me graag overhalen, omdat ik de beste "Oostenrijker" ben in mijn leeftijdscategorie. Ik begrijp dat ze dat voorstel doen. Ik ben in Oostenrijk opgegroeid en heb ook even de Oostenrijkse nationaliteit gehad, maar ik blijf voor België skiën", verzekerde Maes ons toen we twee weken geleden bij hem op bezoek waren.

   

  "De Oostenrijkers proberen me te claimen. Ik ben een van hen, maar ik voel het anders aan. Als Belgische skiër ervaar ik geen druk, in Oostenrijk zou ik maar een nummer zijn. De Belgische skifederatie gunt me bovendien ook tijd om te groeien."

   

  "En Ik zou ook veel "graver" vinden om te schitteren als Belgische dan als Oostenrijkse skiër", grijnst Maes. "Hier zou ik maar een van de velen zijn."

  Als Belgische skiër ervaar ik geen druk, in Oostenrijk zou ik maar een nummer zijn. 

  Sam Maes

  "Ben nog 100 stappen verwijderd van Hirscher"

  Marcel Hirscher (30) is de grote vedette in het alpineskiën. Al 8 seizoenen lang is hij de absolute nummer 1 in de Wereldbeker. Volgens kenners beschikt Sam Maes over hetzelfde talent als de Oostenrijker.

   

  "Dat zijn hele mooie woorden", reageert onze landgenoot. "Misschien ski ik al op dezelfde manier als Hirscher, maar ik zal nog 100 stappen moeten zetten om hem te evenaren. En dan win ik misschien eens een Wereldbekermanche."

   

  "Vooral fysiek heb ik nog veel werk voor de boeg", weet Maes. "Het laatste deel van een wedstrijd krijg ik het moeilijk om mijn bochten nog sterk aan te snijden. Dat heb ik het voorbije seizoen gevoeld in de Wereldbekers."


  "Ook ervaring speelt een grote rol. Hoe beter ik de Wereldbekerpistes ken, hoe beter ik zal presteren. Ik ben er nu 20, de wereldtoppers zijn gemiddeld 25 à 26 jaar oud. Ik heb dus nog wel even."

   

  "Op korte termijn wil ik vooral technisch en fysiek sterker worden. Dan zullen de resultaten snel volgen."

   

  "Op lange termijn wil ik als wereldtopper meeskiën op de Olympische Winterspelen. En wie weet finish ik dan in de medailles", besluit Maes, die vorig jaar vooral ervaring opdeed in Pyeongchang en als 32e finishte op de reuzenslalom.

  Sam Maes

  Vorig jaar maakte Sam Maes als 19-jarige zijn debuut op de Olympische Spelen.

  Wereldkampioen skiën & golf

  Sam Maes is niet alleen een talent op de skipiste. Hij blinkt ook uit op het golfterrein.

   

  "Tot mijn 15e heb ik de twee gecombineerd", vertelt hij. "Daarna heb ik moeten kiezen, omdat ik niet in beide sporten de nummer 1 kon zijn. En met Thomas Pieters heeft België al een topper in de golfsport, in het skiën nog niet", lacht Maes, die regerend wereldkampioen "skigolf" is.


  "Dat doe ik vooral voor het plezier", legt Maes uit. "Elk jaar organiseren hier in mei het WK skiën & golf. Degene die de sporten het best combineert, mag zich wereldkampioen noemen."

  VIDEO: Op bezoek bij Sam Maes in Oostenrijk

  VIDEO: Skitips van Sam Maes

  Sta je binnenkort op de latten? Onthoud dan deze basisregels: houd je bovenlichaam strak en leun vooral op je buitenski. Sam Maes doet het je hieronder een keer voor.