• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Michel Wuyts over Sanremo: "Ik wilde Naesen over Alaphilippe schreeuwen"

  Oliver Naesen en Julian Alaphilippe

  Oliver Naesen feliciteert Julian Alaphilippe op het podium.

  Michel Wuyts keek zaterdag vol bewondering naar de manier waarop de Belgen meestreden voor de zege in Sanremo. "Ik heb lang gezegd dat het onze koers niet meer was. Wel, we zijn terug hoor", stelt onze wielerman.

  "Het Merckx-fannetje in mij kwam weer naar boven"

  Het lijkt een eeuwigheid geleden dat een Belg tot op de finish een gooi deed naar de zege in Milaan-Sanremo. En met Oliver Naesen op een 2e en Wout van Aert op een 6e plaats mogen we spreken van een geslaagde editie.

   

  "Ik heb me erop betrapt dat ik thuis rechtveerde en Oliver Naesen over Julian Alaphilippe wilde schreeuwen", grijnst Michel Wuyts. "Het Merckx-fannetje dat ik vroeger was, kwam weer naar boven. Was Naesen toch maar blijven zitten beneden aan de Poggio. Milaan-Sanremo is een nietsontziende koers. Elk manoeuvre kan fataal zijn, behalve voor de beste."

   

  "Naesen heeft het perfect gedaan en een uitermate intelligente koers gereden. De toprenners van geen vin gelost. Behalve dus op het moment dat Matthews en Dumoulin op het punt om stonden aan te sluiten, is hij in de laatste kilometer van de afdaling een poging gaan wagen. Daar dacht ik: "Wat doe je nu?" Het kan een rol gespeeld hebben. "

  Oliver Naesen (met de Belgische kleuren op zijn mouwen) sprint achter Alaphilippe naar de 2e plaats in Sanremo.

  "Een gracieuze Wout van Aert"

  "Het is de eerste keer dat hij samen met Wout van Aert meedoet voor winst in een klassieker. Sprinten met de finish in zicht? Dat konden ze vorig jaar niet", weet Michel Wuyts.

   

  "Bij Van Aert was ik vooral gecharmeerd door het gracieuze waarmee hij rondreed. Geen krimp in de afdaling, meespelen in het spel, nog overschot in het vat van energie, ..."

   

  "Die reactie op Trentin had hij misschien niet moeten doen. Maar voor hetzelfde geld zijn ze samen weg en rijden de achtervolgers het gat niet meer dicht."

   

  "Wat Van Aert doet bij zijn eerste beurt... Moeder Gods! Daar stond ik paf. Ook Van der Poel was niet te beroerd om dat toe te geven na zijn zege in Denain. En dat was volgens mij niet om Van Aert te paaien. Hij meende het."

  Wout van Aert (r) anticipeert in de finale op de aanval van Matteo Trentin (m).

  "Als Alaphilippe 2e wordt, dan ligt het Quick Step-plan in duigen"

  Ondanks de mooie prestatie van de Belgen was er een renner die er met kop en schouders bovenuit stak: Julian Alaphilippe. Na de Strade Bianche wint hij nu ook Milaan-Sanremo.

   

  "Hij is op dit moment de beste renner die er is. Hij staat na dit voorjaar boven Sagan", vindt Michel Wuyts.

   

  "Deceuninck-Quick Step nam zaterdag wel een risico door Lampaert, Stybar en Gilbert vol in te zetten. Daardoor bleef Alaphilippe in feite als enige kanshebber over. "

   

  "Wetende dat hij moest gaan sprinten tegen Sagan was dat toch een enorme gok. Als hij 2e wordt, dan ligt het plan in duigen. Bij Quick Step verkeren ze in een extreme winningmood. Alles lukt er de voorbije 2 seizoenen. Dus durven ze dat."

  Bij Quick Step verkeren ze in een extreme winningmood. Alles lukt er de voorbije 2 seizoenen.

  Michel Wuyts

  "Luik? Ja. De Tour? Neen"

  “Ik denk dat Alaphilippe beetje bij beetje naar zijn limieten toegroeit", gaat Michel Wuyts voort. "Dat hij stilaan overneemt van Valverde, dat heeft hij al bewezen in de Waalse Pijl. Maar wat hij nog heeft bijgekweekt, dat is de lengte van zijn inspanning en van opeenvolgende inspanningen."

   

  "Iets wat hem in staat moet stellen om ook een koers als Luik-Bastenaken-Luik te winnen. Hij was er al dichtbij, maar zijn volume was nog niet groot genoeg om al te winnen."


  Komt hij in aanmerking voor de eindzege in de Tour? "Neen, dat denk ik niet. Alaphilippe heeft een goede tijdrit in de benen op een heuvelachtig parcours en ook op het vlakke kan hij uit de voeten."

   

  "Hij kan mee bergop, dat heeft hij bewezen door de bolletjestrui te winnen, maar mee met de grote kanonnen strijden voor geel? Dat niet. Ik denk dat hij te nerveus van aard is om 3 weken de rust te bewaren. Het is een ADHD’er."

  De blauwe brigade van Deceuninck-Quick Step trekt de kaart-Alaphilippe.

  "Sagan kreeg een stroomonderbreking in de slotkilometer"

  "Meer dan de aanval van Julian Alaphilippe op de Poggio was ik onder de indruk van de manier waarop Peter  Sagan het gat op hem dichtrijdt", geeft Michel Wuyts graag mee.

   

  "Toch ligt volgens mij de sleutel van de zege van Alaphilippe bij het maoeuvre van Sagan op 350 meter van de streep. Sagan wil van de kop af geraken en vertraagt met 10 per uur, waardoor hij daarna niet meer op snelheid komt. Wat bezielt hem om dat te doen? Hou tenminste uw snelheid. "

   

  "Ik denk dat Sagan in zijn hersenpan een stroomonderbreking kreeg. Eén onzekerheid is fataal in Sanremo. Op grond van wat ik zag, is hij wel beter dan 6 dagen diarree doen vermoeden."

   

  "Ik krijg geen hoogte van Sagan, ik wil hem dan ook aan het werk zien in de E3. Die koers liegt nooit. Aangezien hij Luik-Bastenaken-Luik wil winnen, zal hij de vormcurve wat langer willen aanhouden en desnoods verplaatsen. Het zou me niet verbazen mocht hij in de E3 nog maar aan 90% zitten."

  Op grond van wat ik zag, is Sagan wel beter dan 6 dagen diarree doen vermoeden.

  Michel Wuyts
  Peter Sagan

  Sagan sleurt Kwiatkowski, Alaphilippe en Trentin mee richting Sanremo.

  Van Avermaet? "Een veeg teken"

  "De prestatie van Greg Van Avermaet is een veeg teken volgens mij.  Hij vertelde zelf dat hij goed aan het opschuiven was op de Cipressa, maar daar moet je helemaal niet  opschuiven. Een goede Van Avermaet zit daar altijd in de top 10", denkt Michel Wuyts.

   

  "Het verbaasde me, wetende dat het tempo er op dat moment niet hoog lag. Maar goed, ondanks de ontgoocheling als Belg, kwam ik 2 minuten na de finish al tot mijn positieven."

   

  "Lang geleden dat ik dat nog gezien heb. Vorige week zei ik nog: “Het is onze koers niet meer." Wel, we zijn er terug hoor", besluit Michel Wuyts, die u de komende weken vaak aan het werk zal horen vanuit de commentaarcabine.

  Greg Van Avermaet

  Greg Van Avermaet is als 42e gefinisht in Milaan-Sanremo.