• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  In 1972 versloeg Hutsebaut Merckx en Godefroot in E3: "Geen gouden eieren, maar windeieren"

  Hubert Hutsebaut

  Hubert Hutsebaut met zijn vrouw: "Ben met andere dingen bezig dan koers, bejaarden bezoeken bijvoorbeeld."

  Wie door de erelijst van de E3 Harelbeke gaat, zal daar de naam van Hubert Hutsebaut aantreffen. "Godefroot had die koers uitgekocht, maar hij was met mij vergeten te babbelen", vertelt hij over die legendarische zege.

  Hubert Hutsebaut: "Na mijn wielercarrière ben ik acrobaat geworden: Don Umberto Hutsebolino"

  In sappig West-Vlaams haalt Hubert Hutsebaut herinneringen op aan zijn zege uit 1972. "In de finale waren de grote mannen weggereden: Merckx, Godefroot, Verbeeck,.... Wilfried David en ik zijn daar naartoe gereden."

   

  "Godefroot sprong weg uit die groep en had in Vichte al een halve minuut voorsprong. Niemand reed achter hem aan. Waarom? Omdat het uitgekocht was. Walter had dat jaar nog geen koers gewonnen. Hij móést die E3 Prijs winnen."

   

  "Mijn ploegleider kwam bij mij en zei: "Je ziet toch wat hier aan het gebeuren is, Hubert? Rijd er maar naartoe." Ik ben dan weggesprongen en enkel Merckx volgde mij. Ik voelde aan hoe hij overnam dat hij niet reed om tot bij Godefroot te geraken. "Firmin (zijn ploegleider, red) heeft gelijk, dacht ik. Merckx zit ook in de slag met Godefroot!""

   

  "Omdat Walter aan het verzwakken was, zijn we toch tot bij hem geraakt. In de sprint ben ik van ver aangegaan. Merckx kwam erover met Godefroot in zijn wiel, hij trok de sprint aan voor hem. Maar Godefroot zat erdoor en Merckx was verrast dat ik van achteruit er alsnog over ging. In normale omstandigheden was ik altijd 3e. Ze noemden mij niet voor niets een boerenpaard."

   

  "Achteraf zei Godefroot: "Hubert, als we hadden gesproken, waren we dit niet tegengekomen." Merckx die zei niets nadien. Hij negeert de kleintjes."

  Retro 1972: Hutsebaut verrast Merckx en Godefroot in E3 Prijs

  "Had geld van kaarting nodig om te kunnen rijden"

  Hubert Hutsebaut was op zijn 24e door zijn zege in de E3 Prijs plots groot nieuws in Vlaanderen. "Het was de mooiste zege uit mijn carrière, maar het heeft mijn geen gouden eieren opgeleverd, eerder windeieren."

   

  "Ik kreeg de eerste prijs, maar heb die moeten uitdelen aan mijn ploegmaats, die nooit voor mij hebben gereden. Zelf kon ik dan nog eens belastingen betalen op dat prijzengeld. Oké, die koers staat op mijn palmares, maar wat steek je daarvan op zak?"

   

  "Die dag was er ook net een kaarting van mijn supportersclub (Hutsebaut is uit de buurt van Harelbeke). Ik vind het erg om te zeggen als beroepsrenner, maar ik had dat geld nodig om te kunnen rijden."

  Ik rijd al 39 jaar met dezelfde auto. Zo kun je ook veel geld verdienen.

  Hubert Hutsebaut

  "De wielerwereld lag me niet: je mag geen goed karakter hebben"

  Enkele maanden later zat zijn carrière er al op. "Ik ging naar de Ronde van Spanje en daar nam mijn bloeddruk steeds een duik. Ik geraakte niet meer vooruit. Ik ben naar het ziekenhuis geweest en daar zeiden ze: je mag weer koersen, maar het zal terugkomen. Dan ben ik maar werk gaan zoeken."

   

  Daar heeft Hutsebaut niet echt spijt van. "De wielerwereld heeft me nooit goed gelegen. Je mag geen goed karakter hebben om coureur te zijn. De ene zet er de andere in 't zak. Maar ik heb nog een mooi leven gehad", zegt de nu 71-jarige Hutsebaut. "Als je hard werkt en je geeft weinig uit, kun je veel verdienen. Hoe ik dat doe? Ik rijd bijvoorbeeld al 39 jaar met dezelfde auto."

   

  De koers volgt hij nog slechts vanaf afstand. "Ik ga soms wel eens naar de start van een koers, maar ik heb veel andere bezigheden. Bejaarde mensen gaan bezoeken bijvoorbeeld."