• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Het EK wielrennen vindt dit jaar plaats in Alkmaar

  Matteo Trentin verdedigt in augustus zijn titel.

  Matteo Trentin verdedigt in augustus zijn titel.

  Het Europese kampioenschap op de weg is definitief toegewezen aan Alkmaar. De Nederlandse gemeente had zich na het afhaken van Annecy al kandidaat gesteld en nu heeft de Europese wielerbond UEC de titelstrijd ook officieel aan de kaasstad gegeven. 

  Het EK op de weg vindt plaats van 7 tot 11 augustus. Er zijn 13 onderdelen: de wegwedstrijd en tijdrit voor mannen, vrouwen, onder 23, junioren en de "mixed team relay". Dat is een estafette waarin mannen en vrouwen elkaar aflossen. Dat nieuwe onderdeel vervangt de ploegentijdrit.

   

  De coureurs rijden over een afgesloten parcours door onder meer het historische centrum, de molens in de polder en de kasseien van de Munnikenweg.     

   

  De Europese wielerbond moest op zoek naar een andere locatie voor het EK, omdat de Franse stad Annecy de organisatie teruggaf. Alkmaar steekt een klein miljoen euro in het evenement.

   

  Het EK op de weg is een relatief jong evenement. De Slovaak Peter Sagan was in 2016 de beste bij de mannen. Daarna wonnen ook de Noor Alexander Kristoff (2017) en de Italiaan Matteo Trentin (2018).

   

  Victor Campenaerts was in 2017 en 2018 de beste in de tijdrit.     

   

  Bij de vrouwen veroverden de Nederlanders Anna van der Breggen (2016) en Marianne Vos (2017) en de Italiaanse Marta Bastianelli (2018) de Europese titel.

  Tweet: