• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Is tijdrijden hot? Testevenement voor jeugdrenners is groot succes

  De testtijdrit in Montenaken is één van twee testevenementen van de Belgische wielerbond.

  Meer dan 180 jonge renners hebben zichzelf zaterdag kunnen testen tijdens een oefentijdrit in het Limburgse Montenaken. Heeft de werelduurrecordpoging van Victor Campenaerts een invloed op de (ver)grote interesse voor het tijdrijden? Wij trokken op onderzoek.

  Dé ideale manier om talenten te ontdekken

  Sinds een aantal seizoenen organiseert Belgian Cycling specifieke testtijdritten voor jonge renners/rensters. Dit evenement wordt op poten gezet om jong talent van het tijdrijden te laten proeven en om zich te meten met leeftijdsgenoten.

   

  Belgian Cycling wil met dit evenement de discipline in de kijker zetten. “Op deze manier kunnen we de waardeverhoudingen binnen de verschillende categorieën bekijken”, stelt Rik Verbrugghe, trainer van de U23 bij de heren.

  Carlo Bomans ziet vooral een toename aan inschrijvingen bij de dames. “Er is altijd al veel belangstelling geweest voor dit soort evenementen. Maar dit jaar zien we wel meer meisjes die deelnemen aan de testtijdritten."

   

  "Voor een deel kunnen we dus spreken van een Campenaerts-effect. Door de prestaties van Victor krijgt de discipline natuurlijk meer aandacht. Victor nam zelf ook nog deel aan de testtijdritten”, vertelt Bomans, bondscoach van de junioren.

  Omer Bovy is een pionier op gebied van testtijdritten voor de jeugd. Ondertussen is Bovy al 15 jaar bezig en ziet de recente successen van Campenaerts en Lampaert als een sterke aantrekkingskracht voor jonge renners/rensters. "De werelduurrecordpoging van Campenaerts is een aantrekkingspool voor jonge meisjes en jongens om aan tijdrijden te doen", vertelt de organisator aan Sporza.

  De werelduurrecordpoging van Campenaerts is een aantrekkingspool voor jonge meisjes en jongens om aan tijdrijden te doen.

  Omer Bovy (organisator van testtijdrit in Montenaken)

  Ook Ludwig Willems (coach van de dames) ziet een Campenaerts-effect: “Jonge dames zijn er zich meer en meer van bewust dat specialisatie in deze discipline hen alleen maar ten goede kan komen in hun algemene ontwikkeling. We zijn ons bewust van het nut van zulke initiatieven.”

  187 jonge renners/rensters zakten af naar Montenaken.

  Iedereen op zijn plaats

  De deelnemers kijken uit naar de werelduurrecordpoging van Campenaerts.

   

  Segaert is blij met dit soort evenementen bij de jeugd. "Ik vind tijdrijden een mooie discipline omdat iedereen dan alles uit de kast moet halen. Iedereen wordt dan op zijn juiste plaats gezet."

   

  Voor Alec Segaert, de 16-jarige winnaar van de testtijdrit bij de nieuwelingen, is Campenaerts een voorbeeld. 

   

  “Ik twijfel er niet aan dat Victor een heel goede voorbereiding achter de rug heeft. Hij heeft net zoals ik een triatlonverleden. Ook in het tijdrijden presteert hij sterk. Dat probeer ik nu na te doen", zegt Segaert.

  Ik vind tijdrijden een mooie discipline omdat iedereen dan alles uit de kast moet halen. Iedereen wordt dan op zijn juiste plaats gezet.

  Nieuweling Alec Segaert

  Alec Segaert won de testtijdrit bij de nieuwelingen.

  Carlo Bomans: "Na het klimproject en tijdritproject komt er ook een sprintproject"

  Belgian Cycling is zich bewust van het succes van testdagen bij de jeugd en wil die lijn ook doortrekken om toekomstig sprinttalent te ontdekken. “We zijn er mee bezig. We moeten alles nog in de juiste plooi gieten om te zien waar we naartoe willen”, zegt Bomans. 

   

  Willems kijkt ook uit naar jongens en meisjes uit andere disciplines: “We zien ook bijvoorbeeld BMX’ers die het ook nog eens proberen als sprinter. Maar testdagen organiseren voor toekomstige sprinters is heel moeilijk realiseerbaar op de weg. Dat moeten we eigenlijk doen op de wielerbaan in Gent.”

  Zal Campenaerts het werelduurrecord verbeteren?

  • Carlo Bomans (bondscoach heren junioren): "Ik hoop het in elk geval. Hij doet er heel veel voor. Er is niemand zo gedreven op gebied van tijdrijden als Victor. Dat is ook nodig als je zo een discipline wilt beoefenen. Je moet er heel veel opofferingen voor doen en veel tijd voor vrijmaken.”
  • Ludwig Willems (bondscoach dames jeugd en elite): "Ik denk dat Victor de laatste jaren al meermaals heeft laten zien dat wanneer hij een doel voor ogen heeft, hij daar vol voor gaat. Hij kan dan ook heel ver komen. Victor bewees op de Europese kampioenschappen dat hij één van de beste tijdrijders ter wereld is. Victor is ook iemand die heel hard bezig is met details en op zo'n niveau maken details altijd het verschil. Ik geef hem zeker een heel goede kans.” 
  • Rik Verbrugghe (bondscoach U23 & elite): "Ik denk het wel. Hij heeft de perfecte voorbereiding achter de rug en alle details kloppen. Dan wint hij ook nog de tijdrit in de Tirreno. Dat is toch een hele bevestiging. Het was misschien ook wel nodig om met zelfvertrouwen het uurrecord aan te vallen."
  • Bovy Omer (organisator van het evenement in Montenaken): "Ik ben ervan overtuigd dat Victor het gaat halen. Voor België zou het ook prachtig zijn.“

   

  Carlo Bomans is de bondscoach van de junioren (heren).

  Ludwig Willems is de bondscoach van de vrouwen.

  Rik Verbrugghe is bondscoach bij de U23 (heren).