• home
 • video
 • pas verschenen

  RETRO: Eden Hazard debuteert op zijn 17e bij de Rode Duivels

  Eden Hazard

  19 november 2008: Eden Hazard staat klaar om in te vallen voor Wesley Sonck.

  Eden Hazard staat vanavond in Cyprus voor zijn 100e interland. Het begon allemaal eind 2008 met een invalbeurt in de oefenpot tegen Luxemburg. "Hij was nog heel speels, maar hij keek wel vol ontzag en respect naar de andere internationals op", herinnert de toenmalige bondscoach René Vandereycken zich.

  VIDEO: Hazard dribbelt meteen 3 Luxemburgers

  De Rode Duivels spelen op 19 november 2008 een oefeninterland ter ere van 100 jaar  Luxemburgs voetbal. In de 69e minuut stuurt René Vandereycken Eden Hazard het terrein op om de plaats Wesley Sonck in te nemen.

   

  De 17-jarige debutant laat zich meteen opvallen met zijn dribbels op de linkerflank. Hazard schiet zelfs nog op doel, maar scoren lukt die match nog niet.

   

  De eindstand stond toen al op het bord. De Rode Duivels speelden 1-1 gelijk tegen Luxemburg, Kevin Mirallas had de score geopend met een knap schot in de verste haak.

  Vandereycken: "Moesten hem zo snel mogelijk oproepen"

  "Eden Hazard was nog geen titularis bij zijn club in Frankrijk bij Rijsel", weet de toenmalige bondscoach René Vandereycken (65) nog goed, "maar dankzij onze scouting en de info vanuit de nationale jeugdploegen wisten we dat hij een uitzonderlijk talent was."

   

  "Hij was nog heel speels, maar hij keek wel vol ontzag en respect naar de andere internationals op. In de eerste plaats naar Mirallas en Van Buyten, daar had hij goed contact mee."

   

  "Dat Hazard zo'n carrière zou uitbouwen, konden we niet voorspellen, maar op zijn 17e kreeg hij toen meer voor mekaar dan de beschikbare spitsen", gaat Vandereycken voort.

   

  "Aan aanvallende kwaliteiten hadden we een groot gebrek. Daarom was het voor ons heel duidelijk dat we Hazard zo snel mogelijk moesten oproepen. En ook omdat we hem snel wilden laten kennismaken met het internationale voetbal."

   

  "Voor alle duidelijkheid: we hebben hem niet ontdekt en ook niet leren voetballen. Die pluim mogen we niet op onze hoed steken", stelt Vandereycken.

  Op zijn 17e kreeg hij meer voor mekaar dan de beschikbare spitsen.

  René Vandereycken
  René Vandereycken

  René Vandereycken liet Eden Hazard debuteren bij de nationale A-ploeg.

  "Vind hem gretiger voetballen"

  Bij de Rode Duivels kwam hij aan als linkerflankaanvaller. René Vandereycken: "Ondertussen is hij geëvolueerd tot een spelmaker, die aanvallend op alle posities uit de voeten kan."


  "Hij is ook iets gretiger geworden", merkt de voormalige selectieheer op. "Omdat hij nu prijzen op het allerhoogste niveau wil pakken. Hij wacht zijn momenten niet meer af, neen, als de ploeg minder draait, eist hij de bal net op."


  "Dat zag ik een paar jaar geleden nog minder. Nu gaat Hazard de bal opzoeken of spelers uitnodigen om hem aan te spelen."

   

  Speels zal Eden Hazard altijd blijven. "En dat vind ik juist mooi. Het kenmerkt zijn karakter en zijn voetbal", besluit Vandereycken bij Sporza.

  Eden Hazard

  Eden Hazard debuteerde op zijn 17e, nu is hij 28 lentes jong.

  Volg Hazards 100e interland live op Sporza

  Vanavond draagt Eden Hazard voor de 100e keer in zijn carrière het shirt van de nationale ploeg. Het duel tegen Cyprus, dat om 20.45u begint, is rechtstreeks te volgen in Sporza op Radio 1, in de Sporza-apps en via onderstaande link.